Νέο Peugeot Rifter, αντικαταστάτης του Partner [video]

Νέο Peugeot Rifter, αντικαταστάτης του Partner [video]

Το νέο Rifter αποστασιοποιείται από τα μαζικά MPV που έχουν τη ρετσινιά του «επαγγελματικού», ακολουθώντας τον νέο, premium προσανατολισμό της Peugeot.

Το καινούργιο τρίο των επιβατικών MPV/βαν της PSA συμπληρώθηκε. Ύστερα από τα Citroën Berlingo και Opel Combo, τέρμα πια το Partner. Ιδού το νέο Peugeot Rifter. Ένα καινούργιο όνομα που συμβολίζει μια τοποθέτηση πιο σικ, αλλά και πιο περιπετειώδη.

Η Peugeot θέλει να γίνει ο «καλύτερος κατασκευαστής μαζικής premium παραγωγής». Το 3008 απεικονίζει τέλεια την επιθυμία της φίρμας να φλερτάρει με το premium και το νέο 508 θα κάνει το ίδιο. Σε ένα πιο κομψό φάσμα λοιπόν, ένα MPV έχει τη θέση του, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα αυτοκίνητο που έχει και την επαγγελματική εκδοχή του;

Προφανώς, η Peugeot έθεσε αυτή την ερώτηση στον εαυτό της. Και η απάντησή που έδωσε είναι «ναι» και «όχι». Η φίρμα παραμένει στην κατηγορία των MPV και θα ήταν κρίμα να στερηθεί πιθανές πωλήσεις, ακόμα περισσότερο όταν η κερδοφορία βελτιώνεται με την κατανομή του κόστους μεταξύ της Citroën και της Opel. Αλλά ο Γάλλος κατασκευαστής κάνει μάρκετινγκ με προπέτασμα καπνού. Για να πάρει αποστάσεις από τα επαγγελματικά αυτοκίνητα και το προηγούμενο μοντέλο, έφυγε από το όνομα «Partner» συνυφασμένο με τους επαγγελματίες, αντικαθιστώντας το με το «Rifter». Και η φίρμα του Sochaux τολμά να πει ότι το αυτοκίνητο «ταράζει τα νερά της κατηγορίας».

Βέβαια, αυτό δεν είναι προφανές, καθώς το Rifter διατηρεί την τυπική σιλουέτα του MPV, ενός ludospace που θα έλεγαν οι Γάλλοι. Ωστόσο, προσθέτει μια δόση SUV στη συνταγή του, με γενναιόδωρη προστασία αμαξώματος γύρω από τους τροχούς και στα χαμηλά πλαϊνά του αμαξώματος, κάτι που δεν υπάρχει στα Citroën Berlingo και Opel Combo. Το εμπρός μέρος υιοθετεί τους κώδικες της Peugeot, με κάθετη μάσκα και τα φανάρια, με κάθετη μπάρα φώτων ημέρας στο κέντρο τους, ευθυγραμμισμένα με αυτήν. Στο πίσω μέρος, το Rifter ξεχωρίζει από τα ξαδέρφια του με τα γραφικά στα φώτα του να σχηματίζουν μια τριπλή κάθετη φωτεινή «υπογραφή».



Ένα αυτοκίνητο, τρία πρόσωπα
Οι σχεδιαστές της τριπλέτας έπαιξαν έξυπνα το χαρτί τους. Τα τρία αυτοκίνητα ενσωματώνουν το καθένα την τυπική προσωπίδα της φίρμα τους, παρόλο που το καπό και τα εμπρός φτερά των αυτοκινήτων είναι πανομοιότυπα. Η εξατομίκευση του καθενός γίνεται με τη μάσκα, τα φανάρια και τους προφυλακτήρες. Όσον αφορά τα υπόλοιπα, οι διαφορές είναι ελάχιστες: Το Citroën έχει μαύρο πλαίσιο στο παρμπρίζ και μαύρες κολόνες, καθώς και πλευρικά Airbumps, το Peugeot το «παίζει» σκληροτράχηλο με μπόλικα προστατευτικά, ενώ το Opel είναι πιο κλασικό, με την καροσερί του βαμμένη σε ένα χρώμα. Επιπλέον κάθε αυτοκίνητο φορά ζάντες δικής του σχεδίασης.

 berlingo 

combo

rifter

Απόδειξη ότι ο σχεδιασμός του καινούργιου τρίο ήταν έξυπνος αποτελεί ότι το Rifter ενσωματώνεται καλά στην οικογένεια των νέων Peugeot. Βρίσκουμε λοιπόν τα βασικά στοιχεία του i-Cockpit, καθώς το Rifter έχει τοποθετημένο ψηλά το καντράν του που διαβάζεται πάνω από το μικρό «φαλτσοκομμένο» τιμόνι. Κατά τα λοιπά στην καμπίνα είναι πανομοιότυπο με το Berlingo και το Combo.

Το Rifter θα διατίθεται σε δύο εκδόσεις, τη στάνταρ των 4,4 m και τη μεγαλύτερη 4,75 m. H πρώτη προσφέρει γενναιόδωρο χώρο αποσκευών μέχρι την εταζέρα, 775 lt. Και οι δύο εκδόσεις μπορούν να είναι με πέντε ή επτά θέσεις. Στη δεύτερη σειρά υπάρχουν τρία ξεχωριστά καθίσματα, τα οποία απλώς διπλώνουν στο πάτωμα. Στην τρίτη σειρά, τα επιπλέον καθίσματα μπορούν να αφαιρεθούν. Για τη φόρτωση μεγάλων αντικειμένων, η πλάτη του καθίσματος συνοδηγού μπορεί επίσης να διπλωθεί.



Το Rifter έχει πολλαπλασιάσει τους αποθηκευτικούς χώρους στην καμπίνα, για παράδειγμα με διπλό ντουλαπάκι, χάρη στην εγκατάσταση του αερόσακου του συνοδηγού στην οροφή. Η οροφή Zenith αποτελείται πλέον από ένα ενιαίο γυάλινο πλαίσιο, το οποίο έχει από ένα κομψό ημιδιαφανές τόξο, με φωτισμό περιβάλλοντος LED. Ενσωματώνει δε αποθηκευτικούς χώρους και συνδέεται με ένα κλειστό χώρο πάνω από το πορτμπαγκάζ.

Όπως και τα άλλα δύο αυτοκίνητα της τριπλέτας, το Rifter είναι πλήρες οδηγικών βοηθημάτων και νέων τεχνολογιών: Πρoσαρμοζόμενο cruise control, αναγνώριση σημάτων ΚΟΚ, σύστημα διατήρησης λωρίδας, αναγνώριση κόπωσης οδηγού, ΑΕΒ, επιτήρηση τυφλών γωνιών και κάμερα οπισθοπορείας 180º.



Όσον αφορά την γκάμα των μοτέρ, το Rifter σε πρώτη φάση δίνει προτεραιότητα στο ντίζελ με τρεις εκδοχές του 1.5 BlueHDi, των 75, 100 και 130 ίππων. Το τελευταίο μπορεί να συνδυάζεται και με το αυτόματο κιβώτιο ΕΑΤ των οκτώ σχέσεων. Όσον αφορά τη βενζίνη, στο λανσάρισμα θα είναι διαθέσιμο μόνο το μοτέρ 1.2 PureTech των 110 ίππων. Η έκδοση ισχύος των 130 PS με σασμάν EAT8 θα προστεθεί στην γκάμα από το 2019.

Την περιπετειώδη πλευρά του Rifter αναλαμβάνουν επί παραγγελία το σύστημα ελέγχου ελκτικής πρόσφυσης Grip Control και λάστιχα «Mud & Snow». Το σύστημα θα συνοδεύεται από βοήθημα ελεγχόμενης κατάβασης με αυτόματο περιορισμό της ταχύτητας. Για όποιον όμως θέλει ενισχυμένες δυνατότητες εκτός ασφάλτου, το Rifter θα μπορεί να παραγγελθεί τετρακίνητο, χάρη στον ιστορικό συνεργάτη της Peugeot, την Dangel.

Το Rifter θα κάνει πανηγυρική πρεμιέρα στο Salon de l’ Automobile στις 6 Μαρτίου στη Γενεύη και θα ξεκινήσει στις αγορές με τη λήξη του Σαλονιού.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube