LA Auto Show 2017: Νέα Mercedes-Benz CLS 2018 και σε Mild-Hybrid [video]

LA Auto Show 2017: Νέα Mercedes-Benz CLS 2018 και σε Mild-Hybrid [video]

Η νέα CLS πάνω στη νέα πλατφόρμα MRA των E- και S-Class παρουσιάστηκε με φρέσκια φορεσιά στο Los Angeles Auto Show 2017.

H νέα CLS 2018, που διέρρευσε χθες, έκανε το ντεμπούτο της στο Los Angeles σε μια κομψή εκδοχή της σχεδιαστικής γλώσσας της Mercedes-Benz υπό την ονομασία «Sensual Purity» και αναμένεται στις εκθέσεις την άνοιξη του 2018.

Θα είναι δε το πρώτο μοντέλο της εταιρείας με ένα νέο σύστημα κίνησης mild-hybrid σε συνδυασμό με τους νέους 6κύλινδρους βενζινοκινητήρες σε σειρά.

Η νέα CLS-Class πατά πάνω στη σπονδυλωτή πλατφόρμα MRA της Mercedes και όπως εξηγεί ο επικεφαλής μηχανικός Michael Kelz, «αποτελεί ένα συνδυασμό εξαρτημάτων και τμημάτων των E-Cass και S-Class». Θα κατασκευάζεται δε στο γερμανικό εργοστάσιο της εταιρείας στο Sindelfingen, στην ίδια γραμμή συναρμολόγησης με την E-Class, αλλά θα χρησιμοποιεί το εσωτερικό, τα ηλεκτρονικά και τα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού από την πρόσφατα ανανεωμένη S-Class.

Παρά τις υποδόριες ομοιότητες με την μπερλίνα E-Class, «το αυτοκίνητο θα έχει τελείως διαφορετικά οδηγικά χαρακτηριστικά», διατείνεται ο Kelz. Και αυτό διότι το σασί είναι ρυθμισμένο για το χαρακτήρα του αυτοκινήτου, ωστόσο η ποιότητα κύλισης της CLS βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος της εταιρείας: «Θα υπάρχει μια ευρεία διαφορά μεταξύ των οδηγικών ρυθμίσεων “Comfort” και “Sport». Όσον αφορά τις πρακτικές για τη μείωση του βάρους, όλη η καροσερί, εξαιρουμένων των θυρών, είναι κατασκευασμένη από αλουμίνιο. Η επιλογή του ατσαλιού στις πόρτες έγινε με γνώμονα την αίσθηση στιβαρότητας που ήθελε να δώσει σε αυτές η Mercedes-Benz.

Η νέα CLS-Class μεγάλωσε σε μήκος κατά πέντε πόντους, αλλά το ύψος χαμήλωσε σχεδόν ενάμιση πόντο για λόγους αεροδυναμικής απόδοσης και σπορ σιλουέτας. Το ντιζάιν παραμένει φυσικά αυτό ενός 4θυρου κουπέ, με οπισθιοκλινή οροφή και βυθιζόμενη γραμμή πορτμπαγκάζ, κάτι που φυσικά περιορίζει τη χωρητικότητα του τελευταίου σε σχέση με αυτό της μπερλίνας E-Class. Οι πόρτες παραμένουν και στη νέα CLS χωρίς πλαίσιο στο παράθυρα, πρωτίστως για λόγους σχεδιασμού και δευτερευόντως για μείωση του αεροδυναμικού θορύβου. Ο Kelz λέει ότι το «καθαρό» πέρασμα από το κρύσταλλο του παραθύρου στη μεσαία κολόνα και πίσω είναι πιο αεροδυναμικό, ως εκ τούτου λιγότερο θορυβώδες. Συνδυασμένο δε με αντιθορυβικά κρύσταλλα και άλλες αναβαθμίσεις «το αυτοκίνητο είναι πιο ήσυχο από την μπερλίνα Ε», όπως είπε.



Η καλοσχηματισμένη και όμορφη μύτη του αυτοκινήτου πλαισιώνεται από γρίλια στη μάσκα που είναι παρόμοια με αυτή της γκάμας της AMG GT, με το ρύγχος στραμμένο με τέτοιο τρόπο προς τα εμπρός έτσι ώστε να «θυμίζει μύτη καρχαρία». Το εμπρός σχεδιαστικό σύνολο ολοκληρώνεται με ένα ανάγλυφο σπλίτερ και προεξέχουσες τις χαμηλές αεροεισαγωγές. Από το πλάι, το αμάξωμα είναι λιτό και χωρίς πτυχώσεις, ενώ πίσω τα φανάρια LED δίνουν ένταση στο σχέδιο και στο πλάτος του πορτμπαγκάζ.

Στο εσωτερικό, η συνταγή είναι ταμάμ η E-Class με την ίδια δίδυμη έγχρωμη 12,3ιντση οθόνη που επέχει θέση καντράν και infotainment, μαζί με το συνδυασμό του touchpad/περιστροφικού χειριστηρίου στην κεντρική κονσόλα. Υπάρχουν φυσικά λεπτομέρειες-κλειδιά που διαχωρίζουν την καμπίνα από αυτή άλλων μοντέλων της εταιρείας: Οι έντονοι σχεδιαστικά αεραγωγοί με ενσωματωμένο φωτισμό που αλλάζει χρώμα από μπλε σε κόκκινο ανάλογα με τη ρύθμιση της θερμοκρασίας ή τα πλήκτρα συντόμευσης του συστήματος infotainment μαζεμένα στην κεντρική κονσόλα είναι μόνο μερικά από αυτά. Και φυσικά, το λεπτομερές φινίρισμα με κομψά ραμμένα δέρματα, μικρά μπουτόν, το τιμόνι με τις επιφάνειες ελέγχου διά της αφής από την S-Class, καθώς και το μπουτόν του cruise-control που μεταφέρθηκαν από την κολόνα στο τιμόνι συμπληρώνουν την εικόνα της νέας CLS.

Στο πίσω κάθισμα, το ύψος και ο χώρος για τα πόδια είναι ουσιαστικά αμετάβλητος σε σχέση με του απερχόμενου μοντέλου, αλλά η μεγαλύτερη αναβάθμιση προέρχεται από τη μεσαία θέση στο πίσω κάθισμα μετατρέποντάς το από διθέσιο σε 3θέσιο. «Πολλοί καταναλωτές θέλουν να έχουν στη διάθεσή τους πέντε θέσεις», λέει ο Kelz, σημειώνοντας ότι στην αμερικανική και στην κινεζική αγορά αυτό είναι κάτι που αποτελεί προσόν. «Η απαίτηση ήταν να φτιάξουμε ένα 5θέσιο αυτοκίνητο». Τέλος, αμετάβλητη σε σχέση με το απερχόμενο μοντέλο παρέμεινε και η χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ, στα 520 lt.

H νέα CLS χρησιμοποιεί βενζινοκινητήρες και ντίζελ 6κύλινδρους σε σειρά. Όλοι είναι φυσικά τούρμπο και συνδυάζονται στάνταρ με το in-house εξελιγμένο και κατασκευασμένο αυτόματο 9άρι κιβώτιο 9G-TRONIC και σύστημα τετρακίνησης 4MATIC επίσης στάνταρ. Αναμένουμε φυσικά στο μέλλον και 4κύλινδρο μοτέρ.

Ο ισχυρότερος κινητήρας του λανσαρίσματος είναι ο 3λιτρος βενζινοκινητήρας που βρίσκουμε κάτω από το καπό της CLS450 4MATIC, με 48βολτο ηλεκτρικό σύστημα και ενσωματωμένη μίζα EQ Boost που δίνει ελαφρές υβριδικές δυνατότητες. Όσον αφορά τις επιδόσεις του, χρειάζεται κατά την εταιρεία 4,8” για το 0-100 km/h και η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 km/h. Το μοτέρ αποδίδει 367 άλογα και 51 kgm που για μικρές περιόδους τη βοηθεία ηλεκτρομοτέρ-γεννήτριας δίνει έξτρα 21 άλογα και 25,4 kgm.



Τα δύο άλλα μοντέλα του λανσαρίσματος, η CLS350d και η CLS400d, μοιράζονται τον ίδιο, νέο 2,9λιτρο τουρμποντίζελ σε δύο εκδόσεις ισχύος. Λίγο ύστερα από το λανσάρισμα αναμένεται και το μοντέλο CLS350, με δίλιτρο 4κύλινδρο βενζινοκινητήρα που θα ενσωματώνει επίσης ηλεκτρονική δυνατότητα αύξησης της ισχύος. Επίσης προγραμματίζεται το μοντέλο CLS300d που θα κάνει χρήση του ευρέως χρησιμοποιούμενου δίλιτρου 4κύλινδρου τουρμποντίζελ, ρυθμισμένου να αποδίδει για την περίσταση 245 άλογα.

Οι πληροφορίες σχετικά με το κορυφαίο μοντέλο της γκάμας της νέας CLS, της CLS53, παραμένουν λιγοστές. Ωστόσο εσωτερικές πηγές αναφέρουν ότι ο 3λιτρος 6κύλινδρος σε σειρά βενζινοκινητήρας τούρμπο με την ενσωματωμένη μίζα αποδίδει συνδυαστικά 450+ άλογα. Στην ανανεωμένη S500, το ίδιο πακέτο κίνησης αποδίδει 435 άλογα από το θερμικό κινητήρα και 22 από τη μίζα, σουμάροντας σε συνδυασμό 446 PS.

Το βιβλίο παραγγελιών για τη νέα CLS ανοίγει τον άλλο μήνα, με τις πρώτες παραδόσεις να υπολογίζονται τον προσεχή Μάρτιο. Η τιμή αυτή τη στιγμή δεν έχει ανακοινωθεί από την ελληνική αντιπροσωπεία, ωστόσο να επαναλάβουμε ότι το νέο βασικό μοντέλο έρχεται με στάνταρ τετρακίνηση και 6κύλινδρο μοτέρ, οπότε αναμένεται τσιμπημένο. Μέχρι τουλάχιστον να εμφανιστεί και να καταλάβει τη θέση του, η φθηνότερη 4κύλινδρη νέα CLS.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube