Επίσημο: Νέο Škoda Scala [videos]

Επίσημο: Νέο Škoda Scala [videos]

Το νέο μικρομεσαίο μοντέλο είναι πολύ αναβαθμισμένο σε σχέση με το Rapid, και λανσάρει μια νέα σχεδιαστική γλώσσα για την εταιρεία.

To νέο Scala αντικαθιστά το Rapid, αλλά είναι αναβαθμισμένο σε ίματζ, ποιότητα και τεχνολογία ώστε να ανταγωνιστεί απευθείας μοντέλα όπως το νέο Ford Focus, αλλά και το «εξάδελφο» VW Golf. Η Skoda λέει ότι αποτελεί την «καλύτερη ευκαιρία» για να επανακαθοριστεί η θέση της μάρκας στην κατηγορία.

Το Scala θα διατίθεται μόνο ως 5θυρο χάτσμπακ και είναι το πρώτο Škoda που είναι βασισμένο στην πλατφόρμα MQB A0 του VW Group, όπως τα νέα Polo και T-Roc της Volkswagen και τα νέα SEAT Ibiza και Arona.

Επίσης, σηματοδοτεί την εφαρμογή από τη μάρκα μιας «πιο συναισθηματικής» σχεδιαστικής γλώσσας, παίρνοντας στοιχεία από το πρωτότυπο Vision RS που είδαμε στο σαλόνι του Παρισιού, τον Οκτώβριο. Αυτά περιλαμβάνουν το έξτρα γυάλινο πίσω παράθυρο που αντικαθιστά τη συμβατική πίσω πόρτα κι έχει την επιγραφή “Škoda” –για πρώτη φορά σε μοντέλο της εταιρείας– ώστε να είναι διακριτή σε αγορές όπου η τσέχικη φίρμα δεν είναι τόσο γνωστή, όπως π.χ. στην Κίνα.

Το Scala έχει επίσης ένα ολοκαίνουργιο εσωτερικό, από νέα υλικά που περιλαμβάνουν ύφασμα από μικροϊνες στα καθίσματα και μαλακές αφρώδεις επιφάνειες στο ταμπλό. Το σύστημα πολυμέσων, με την οθόνη έως 9,2” που εξέχει από το ταμπλό, μπορεί να συνδυαστεί με έναν ψηφιακό πίνακα οργάνων Virtual Cockpit των 10,25”. Η κεντρική οθόνη είναι τοποθετημένη πάνω σε «ράφι» για να ακουμπάς τα χέρια σου όταν τη χειρίζεσαι.

Το Scala έχει μήκος 4.362 mm, λίγο μεγαλύτερο από εκείνο του απερχόμενου Rapid Spaceback. Μακρύτερο είναι και το μεταξόνιο των 2.649 mm, για περισσότερο χώρο στην καμπίνα. Το πορτμπαγκάζ των 467 lt είναι, κατά τη Škoda, το μεγαλύτερο της κατηγορίας και μπορεί να εφοδιαστεί με ηλεκτροκίνητη πόρτα. Τυπικές πρακτικές λεπτομέρειες για Škoda είναι η ομπρέλα στην πόρτα του οδηγού και η εκχιονιστική ξύστρα στο πορτάκι του ρεζερβουάρ, που χρησιμεύει και ως μετρητής του βάθους πέλματος των ελαστικών.

Τα κινητήρια συστήματα είναι τα γνωστά: Ο 3κύλινδρος 1.0 TSI βενζίνης σε εκδόσεις 95 και 115 PS, αλλά και ο 1.0 G-TEC των 90 PS που θα καίει φυσικό αέριο CNG, o 4κύλινδρος 1.5 TSI Evo των 150 PS και ο 1.6 TDI ντίζελ των 115 PS . Συνδυάζονται κατά περίπτωση με χειροκίνητο κιβώτιο 5 ή 6 σχέσεων, ή το 7άρι DSG διπλού συμπλέκτη. Δεν υπάρχει προς το παρόν πρόθεση να διατεθεί και το υβριδικό, επαναφορτιζόμενο σύστημα του Vision RS concept.

Η ανάρτηση είναι, αναμενόμενα, τύπου MacPherson μπροστά και με ημιάκαμπτο άξονα πίσω, ενώ θα διατίθεται και σπορ παραλλαγή “Sport Chassis Control”, χαμηλωμένη κατά 15 mm και σε συνδυασμό με τέσσερα οδηγικά προγράμματα για πιο άμεσο γκάζι και τιμόνι.

Θα διατίθενται τρεις εκδόσεις εξοπλισμού, που όλες θα έχουν στάνταρ ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας όπως το αυτόματο φρενάρισμα ανάγκης και η διατήρηση λωρίδας. Το προσαρμοζόμενο cruise control, η κάμερα οπισθοπορείας και το αυτόματο παρκάρισμα θα είναι διαθέσιμα ως έξτρα. Οι πλουσιότερες εκδόσεις θα έχουν επίσης στοιχεία όπως η είσοδος/εκκίνηση χωρίς κλειδί, το ξεκλείδωμα εξ αποστάσεως με εφαρμογή στο κινητό και η επαγωγική φόρτιση του κινητού.
 
Το όνομα Scala δείχνει το «επόμενο βήμα προς τα επάνω στην κατηγορία των μικρών αυτοκινήτων», όπως εξηγεί ο επικεφαλής της φίρμας, Bernhard Maier. To λανσάρισμα του νέου μοντέλου στην ευρωπαϊκή αγορά αναμένεται την άνοιξη του 2019.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube