Επίσημο: Νέο Hyundai Kona [videos]

Επίσημο: Νέο Hyundai Kona [videos]

Με ολοκαίνουργια πλατφόρμα και νέο σχεδιαστικό προσανατολισμό, τo μικρό SUV Kona εμπλουτίζει την γκάμα της Hyundai.

To μέγεθος του νέου Kona είναι αντιστρόφως ανάλογο της σημασίας του μοντέλου για τη Hyundai.

H σημαντικότητά του δεν προκύπτει μόνο επειδή βασίζεται στην ολοκαίνουργια πλατφόρμα της εταιρείας για τα μοντέλα μεγέθους σουπερμίνι, αλλά επειδή το νέο Kona αποτελεί το πρόκριμα του νέου, μοντέρνου σχεδιαστικού στιλ που θα υιοθετήσει η Hyundai για τα προσεχή μοντέλα ειδικής χρήσης. Κάτι που δεν είναι κατά τα φαινόμενα πυροτέχνημα, καθώς η ίδια σχεδιαστική τάση ακολουθείται και από άλλες εταιρείες με παράδοση στη χώρο, όπως η Jeep με το νέο Cherokee, η Toyota με το C-HR και φυσικά η πρώτη διδάξασα Nissan με το Juke.

Στα δικά μας μάτια, η προσέγγιση της Hyundai στο Kona, είναι και η πιο ενδιαφέρουσα. Κατά πρώτο λόγο στο εμπρός μέρος του με τα νέα διαιρούμενα φανάρια: Μια σειρά φώτων ημέρας LED πάνω από τις «φωλιές» που φιλοξενούν τα επίσης LED εμπρός φανάρια.

Στο πίσω μέρος, τα λεπτά φώτα θυμίζουν άλλα σχέδια της Hyundai, ωστόσο τα φλας και τα φανάρια της όπισθεν είναι τοποθετημένα σε ένα ξεχωριστό σύμπλεγμα, σε «φωλιές»-προεκτάσεις των πλαστικών προστατευτικών για τους γοφούς του Kona. Επίσης, το δίχρωμο look του αυτοκινήτου, με χρωματική αντίθεση τη μαύρη οροφή δεν είναι η μόνη επιλογή, καθώς ανήκει στη διακριτική ευχέρεια του αγοραστή αν θα αλλάξει σε άσπρη ή στο χρώμα του αμαξώματος.




Οι διαστάσεις του νέου Kona είναι ελαφρώς μικρότερες από αυτές του Nissan Juke. Το μήκος του είναι 4,165 m, το πλάτος 1,8 m και το ύψος του 1,55 m. Δηλαδή είναι κοντύτερο και πιο χαμηλό από το Juke, αλλά και 3,5 πόντους πιο φαρδύ. Η μεγάλη διαφορά είναι στο μεταξόνιο που, παρά το μικρότερο μήκος του Kona, είναι επτά πόντους πιο μακρύ από του Juke, φτάνοντας τα 2,6 m. Επιπλέον, η απόστασή του από το έδαφος φτάνει τους 17 πόντους, νούμερο ικανοποιητικό για τις πιο χωμάτινες δραστηριότητες του αυτοκινήτου

Η γκάμα του νέου μικρού crossover της Hyundai, στην Ευρώπη, θα ξεκινά με το 3κύλινδρο μοτέρ των 1.000 cc της εταιρείας που θα αποδίδει για την περίσταση 120 άλογα και θα συνδυάζεται στάνταρ με χειροκίνητο 6άρι σασμάν. Τη βενζινοκίνητη γκάμα θα συμπληρώνει ακόμη ένας 4κύλινδρος 1.600άρης κινητήρας με 175 άλογα και 7άρι αυτόματο σασμάν διπλού συμπλέκτη. Για την Αμερική θα υπάρχει διαθέσιμο και ένα δίλιτρο ατμοσφαιρικό μοτέρ με 150 άλογα. Τα δύο τελευταία μοτέρ θα διατίθενται τόσο με εμπρός κίνηση όσο και με τετρακίνηση.

Όσον αφορά της επιδόσεις που έδωσε στη δημοσιότητα η Hyundai, το 1.000άρι θα γράφει 0-100 km/h σε 12,0” και θα πιάνει τα 180 km/h, το 1.600άρι 7,7” και 205 km/h.

H γκάμα των ντίζελ στην Ευρώπη και σε άλλες αγορές θα περιορίζεται σε έναν 1.600άρη κινητήρα που θα έρθει το 2018, αν και ακόμη αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα. Η ισχύς του θα είναι 115 άλογα και τα σασμάν του 6άρι χειροκίνητο για το μοντέλο με την εμπρός κίνηση ή 135 άλογα και 7άρι διπλού συμπλέκτη για το τετρακίνητο μοντέλο. Τα μοντέλα που φορούν το 7άρι DCT, τόσο τα βενζινοκίνητα όσο και το ντίζελ, θα διαθέτουν δύο οδηγικές ρυθμίσεις: Normal και Sport, όπου στην τελευταία, η χαρτογράφηση θα αλλάζει τις σχέσεις σε υψηλότερες στροφές.

Ανάλογα με το σύστημα κίνησης, το Kona θα κάνει χρήση δύο διαφορετικών set-up στην πίσω ανάρτηση. Τα προσθιοκίνητα αυτοκίνητα θα φορούν ημιάκαμπτο άξονα, ενώ τα τετρακίνητα θα φορούν την τεχνολογικά πιο εξελιγμένη αρχιτεκτονική των πολλαπλών συνδέσμων.

Στην καμπίνα, η Hyundai λέει ότι το Kona θα διαθέτει την πιο ευρύχωρη διάταξη στην κατηγορία του, με περισσότερο «αέρα» για το κεφάλι από οποιοδήποτε ανταγωνιστή του. Και μάλιστα χωρίς αυτό να υποβαθμίζει το πορτμπαγκάζ που φτάνει τα 361 lt έναντι των 354 του Juke. Να συμπληρώσουμε δε ότι, τα πίσω καθίσματα αναδιπλώνονται φλατ και το πορτμπαγκάζ διαθέτει διπλό πάτωμα.



Στο μέτωπο της τεχνολογίας και ειδικά της συνδεσιμότητας, το Kona διαθέτει όλα τα σημαντικά και πρόσφατα συστήματα, περιλαμβανομένων των Apple CarPlay και Android Auto, που υποστηρίζονται από οθόνη αφής, κατ’ επιλογήν πέντε ή επτά ιντσών. Επιπλέον υπάρχει και ένα νέο head-up display σε πλαστική επιφάνεια πίσω από τη «φούσκα» του καντράν για την προβολή γραφικών και χρήσιμων πληροφοριών.

Σημαντικός είναι και ο εξοπλισμός του Kona και στα συστήματα ασφαλείας, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη ποια είναι στάνταρ και ποια έξτρα: Βlind Spot Warning (προειδοποίηση εμποδίου στη τυφλή γωνία, Τraffic Collision Warning (για κάθετα διερχόμενα οχήματα όταν κάνεις όπισθεν), Ανίχνευση Κόπωσης Οδηγού, Ηigh Βeam Αssist (αυτόματη αλλαγή σκάλας φώτων), Lane Keep Assist (διατήρηση λωρίδας) κ.ά.

Το νέο Kona θα λανσαριστεί στην εγχώρια αγορά του τον Ιούλιο, ενώ ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα πότε το αυτοκίνητο θα φτάσει στην Ευρώπη. Η εκτιμήσεις αναφέρουν ότι αυτό θα γίνει αμέσως ύστερα από την επίσημη παρουσίαση του αυτοκινήτου στο κοινό της Γηραιάς Ηπείρου, στην ΙΑΑ 2017, στη Φρανκφούρτη τον Σεπτέμβριο. Οπότε κοντά στο φθινόπωρο θα μάθουμε περισσότερα για τις εκδόσεις, τον εξοπλισμό και την τιμή τους. Πάντως, η τελευταία αναμένεται να ξεκινά κάτω από τα 20 χιλιάρικα στην ελληνική αγορά.

Κλείνοντας, να σημειώσουμε ότι πάνω στην ίδια πλατφόρμα και αντλώντας μοτέρ από την ίδια γκάμα κινητήρων, η Kia αναμένεται να παρουσιάσει ομοίως τη δική της εκδοχή στην κατηγορία των μικρών SUV/crossover, το Stonic.

[Πηγή Hyundai] 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube