Επίσημο: Νέα BMW X4 M40i

Επίσημο: Νέα BMW X4 M40i

Η BMW παρουσίασε και επίσημα την κορυφαία X4 που είναι και το πρώτο μοντέλο της γκάμας της εξελιγμένο από την M Performance.

H νέα BMW X4 M40i μας ήταν οικεία ήδη ύστερα από τη διαρροή μέσω του bimmertoday την περασμένη εβδομάδα, αλλά σήμερα η BMW έβαλε και την επίσημη σφραγίδα στην αποκάλυψή της.

Η νέα X4 M40i αποτελεί το πρώτο μοντέλο της M Performance στην γκάμα της X4 και έρχεται να πλασαριστεί στην κορυφή της και πάνω από την X4 xDrive35i, με την οποία εξάλλου μοιράζεται το ίδιο μοτέρ. Βέβαια αυτό, καθώς και το set-up του αυτοκινήτου, τροποποιήθηκαν αναλόγως για να δώσουν καλύτερες επιδόσεις, αλλά και βελτιωμένα δυναμικά χαρακτηριστικά.

Σε πιο υποτονικό κλίμα βρίσκονται οι κοσμητικές αλλαγές που δύσκολα σε κάνουν να την ξεχωρίζεις από μια X4 με Μ Performance Pack. Σε αυτό το τελευταίο επίπεδο, η Χ4 Μ40i ξεχωρίζει χάρη στους νέους πλευρικούς καθρέφτες, τις 19άρες ζάντες ελαφρού κράματος με την αποκλειστική για το μοντέλο σχεδίαση, τις διπλόμπουκες εξατμίσεις και τις μεταλλικές διακοσμήσεις σε προφυλακτήρες και πλευρικούς καθρέφτες σε μεταλλικό χρώμα Ferric Gray. Στην καμπίνα ξεχωρίζει από το αποκλειστικής σχεδίασης σπορ δερμάτινο τιμόνι και τα πατήματα στα μαρσπιέ με την αναγραφή του «X4 M40i».



Ο 3λιτρος 6κύλινδρος σε σειρά κινητήρας TwinPower Turbo φόρεσε νέο σφυρήλατο στροφαλοφόρο με διαφορετικά κουζινέτα, νέα έμβολα και ελατήρια, μπουζί υψηλής απόδοσης, αυξημένη πίεση στο τούρμπο και στην παροχή καυσίμου, ξεχωριστό ψυγείο λαδιού, «αεροδυναμικά σχεδιασμένη εισαγωγή αέρα» και νέα εξάτμιση. Η κωδική εσωτερική ονομασία που υιοθέτησε η BMW για το μοτέρ αυτό είναι «N55B30T0», με το γράμμα «Τ» να αναφέρεται στην «Top» απόδοσή του που φτάνει τους 360 PS/5.800-6.000 rpm και 47,4 kgm, βελτίωση σε σχέση με την X4 xDrive35i κατά 54 PS και 6,6 kgm αντίστοιχα. Με την ίδια κωδική ονομασία, κάποιες πηγές έχουν αναφερθεί και στην επερχόμενη BMW M2, οπότε μάλλον είναι ασφαλές να συμπεράνουμε ότι κι αυτή θα αποδίδει την ίδια μέγιστη ισχύ.



Στη νέα X4 M40i, το μοτέρ συνδυάζεται με ένα βελτιωμένο 8άρι αυτόματο σασμάν και paddles αλλαγής στο τιμόνι και, όπως αναφέρει η BMW, «με ειδική ρύθμιση M Performance στο πρόγραμμα αλλαγής σχέσεων που παρέχει σπορ αλλαγές και υψηλότερη ταχύτητα αλλαγής στα κατεβάσματα και σε όλη την κλίμακα των στροφών». Επιπλέον δε ενσωματώνει και στάνταρ σύστημα «Launch Control».



Όλα τα παραπάνω δίνουν στη νέα X4 M40i επιδόσεις-φωτιά, με το αυτοκίνητο να επιταχύνει από στάση στα 100 km/h σε 4,7”, δηλαδή 0,6” ταχύτερα από την xDrive35i, ενώ η τελική ταχύτητά του περιορίζεται ηλεκτρονικά, κατά την πάγια συμφωνία των Γερμανών κατασκευαστών, στα 250 km/h.

Η αυξημένη ισχύς οδήγησε του μηχανολόγους του Μ Division να επαναρρυθμίσουν το σύστημα τετρακίνησης xDrive, με τη ροπή να περνά κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στον πίσω άξονα υπό κανονικές συνθήκες οδήγησης. Παράλληλα τοποθέτησαν σκληρότερα ελατήρια και αντιστρεπτικές, αύξησαν τη γωνία κάμπερ στους εμπρός τροχούς, ρύθμισαν εκ νέου τα προσαρμοζόμενα αμορτισέρ της  X4 M40i σε προδιαγραφές M Performance και επαναρρύθμισαν τη μεταβλητή υποβοήθηση του τιμονιού επί το πιο σπορ.

Στη στάνταρ διαμόρφωσή της, η X4 M40i πατά, όπως είπαμε, σε 19άρες ζάντες αποκλειστικής σχεδίασης που φορούν είτε λάστιχα all weather διάστασης 245/45 R19 γύρω γύρω είτε λάστιχα υψηλών επιδόσεων διάστασης 245/45 R19 εμπρός και 275/40 R19 πίσω. Προαιρετικά, το αυτοκίνητο μπορεί να εξοπλιστεί με 20άρες ζάντες, πάλι αποκλειστικής σχεδίασης, δίχρωμες, με λάστιχα Michelin Pilot Super Sport, διάστασης 245/40 R20 εμπρός και 275/35 R20 πίσω.

Η εμπορική διάθεση της νέας BMW X4 M40i αναμένεται στην Ελλάδα στις αρχές του επόμενου έτους.

[Πηγή BMW]

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube