Επίσημο: Νέο Hyundai i30 Fastback N [videos]

Επίσημο: Νέο Hyundai i30 Fastback N [videos]

Η σπορ έκδοση του i30 Fastback αποκαλύφθηκε στη Δανία, λίγες μέρες πριν την επίσημη παρουσίαση στο Σαλόνι του Παρισιού.

Το τρίτο μοντέλο “N” της Hyundai, μετά τα i30 N και Veloster N, είναι το i30 Fastback N, ένα πιο πρακτικό και στιλάτο σπορ μοντέλο, που όμως δεν θυσιάζει τίποτε σε επιδόσεις.

Η Hyundai λέει ότι είναι «το πρώτο 5θυρο καυτό κουπέ στην κατηγορία C» και ενσωματώνει τις ίδιες επιθετικές σχεδιαστικές πινελιές, αλλά σε ένα αμάξωμα πιο λειτουργικό στην καθημερινή χρήση.

Κάτω από το καπό βρίσκεται ο ίδιος 2λιτρος βενζινοκινητήρας τούρμπο, που αποδίδει 250 PS στη νορμάλ έκδοση και 275 PS με το έξτρα πακέτο Performance. Και στις δύο περιπτώσεις, η ροπή είναι στα 36,0 kgm και μπορεί να φτάσει για λίγο τα 38,5 kgm με τη λειτουργία overboost. Η μετάδοση είναι μόνο στους εμπρός τροχούς, μέσω ενός χειροκίνητου κιβωτίου 6 σχέσεων.

Το βασικό μοντέλο κάνει το 0-100 km/h σε 6,4”, ενώ το Performance χρειάζεται μόνο 6,1”. Και στα δύο η τελική ταχύτητα δίνεται ως 250 km/h. Όπως και στα άλλα μοντέλα Ν, το σύστημα N Grin Control επιτρέπει στον οδηγό να επιλέξει ανάμεσα σε πέντε διαφορετικά προγράμματα οδήγησης: Eco, Normal, Sport, N και N Custom. Η επιλογή γίνεται με τα κουμπιά στο τιμόνι, ενώ το μενού της N mode στην οθόνη επεκτείνει το πεδίο των δυνατών ρυθμίσεων, επιτρέποντας στον οδηγό να επέμβει στον κινητήρα, την εξίσωση των στροφών στις αλλαγές και τον ήχο της εξάτμισης.

Για όποιον ενδιαφέρεται, η μέση κατανάλωση δίνεται ως 7,0 lt/100km (159 g/km CO2) για το βασικό μοντέλο και 7,1 lt/100km (163 g/km CO2) για το Performance.

Ο υπεύθυνος μηχανολογίας της Hyundai για την Ευρώπη, Klaus Köster, λέει ότι κι αυτό το μοντέλο Ν «είναι φτιαγμένο για στρίψιμο και διασκέδαση», αλλά έχει γίνει κάποια περαιτέρω εξέλιξη σε  σημεία όπως τα τέρματα της ανάρτησης, τα υδραυλικά των αμορτισέρ και τα χαρακτηριστικά των αντιστρεπτικών.

«Το i30 N hatchback είχε μεγάλη επιτυχία, δουλεύει πολύ καλά, οπότε δεν ήταν ανάγκη να αλλάξουμε πολλά για το Fastback», είπε. «Όμως ο Albert Biermann [ο επικεφαλής του τμήματος Ν] πάντα λέει ότι δεν υπάρχει τίποτε που να μην μπορεί να βελτιωθεί». Έτσι, τροποποιήθηκε μεταξύ άλλων και το οδηγικό πρόγραμμα Ν, που «έγινε λιγότερο επιθετικό, αλλά παραμένει αρκετά σκληρό για να δίνει ακραίες επιδόσεις στην πίστα. Εξισορροπήσαμε τις επιδόσεις και την άνεση για τον πελάτη». Το Fastback είναι λίγο βαρύτερο αλλά πιο αεροδυναμικό από το hatchback, οπότε ο Köster λέει ότι το στήσιμο ρυθμίστηκε ώστε τα δύο μοντέλα να έχουν αντίστοιχη συμπεριφορά.

Το ρεκόρ «Ρώμη-Παρίσι»
Αν και αποκαλύφθηκε σήμερα, το i30 Fastback N έχει ήδη πετύχει ένα νέο ρεκόρ στη διαδρομή από τη «Ρώμη» στο «Παρίσι». Δεν πρόκειται όμως για τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που ξέρουμε, αλλά για δύο χωριά της δυτικής Δανίας που έχουν αυτά τα ονόματα. 

Στη διαδρομή ανάμεσα στα δύο αυτά χωριά διαγωνίστηκαν, στο τιμόνι του νέου i30 Fastback N, δύο οδηγοί της Hyundai Motorsport: O Thierry Neuville και ο Gabriele Tarquini. Τελικός νικητής ήταν ο βετεράνος Ιταλός, με χρόνο 8’ 18” 49 – που συνιστά νέο… ρεκόρ. Δείτε το και στο video που ακολουθεί.

[Πηγές: Hyundai, Autocar]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube