Audi: Αποκάλυψη Q8 τον Ιούνιο, επιβεβαίωση SQ2

Audi: Αποκάλυψη Q8 τον Ιούνιο, επιβεβαίωση SQ2

Ύστερα από την αποκάλυψη του καινούργιου Α6, η Audi προχωρά στο πρόγραμμά της για το 2018 με SQ2, Q8, A1, e-tron και 16 ακόμα λανσαρίσματα.

Η Audi οργάνωσε χθες το πρωί συνέντευξη Τύπου, όπου έκανε τον οικονομικό απολογισμό του 2017. Και άδραξε την ευκαιρία για να αποκαλύψει στοιχεία του προσεχούς προγράμματος των νέων μοντέλων της.

Πρόγραμμα που είναι ιδιαίτερα πυκνό, καθώς μέσα στο 2018 θα γίνουν 20 λανσαρίσματα, με αρκετά από αυτά σημαντικά.

Η άφιξη του νέου Audi SQ2 των 260+ ίππων θα γίνει αργότερα εφέτος, ενισχύοντας την γκάμα του Q2 όσον αφορά την ισχύ. Η Audi επιβεβαίωσε επίσημα ότι ένα hot SQ2 βρίσκεται καθ’ οδόν, αν και η νέα έκδοση του Q2 δεν θα είναι ένα σκληροπυρηνικό μοντέλο RS.

Επιβεβαιωμένο από τους ιθύνοντες της Audi στην ετήσια συνέντευξη Τύπου της εταιρεία, το SQ2 -το οποίο το έχουμε δει πολλές φορές γυρίζει στο Nürburgring - θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2018, με εκτιμώμενη απόδοση από 260 έως 300 ίππους. Θα είναι δε ένα από τα έντεκα νέα SUV της Audi που σχεδιάζει η εταιρεία να φτάσουν στις εκθέσεις πριν από το τέλος του 2019.

Η φίρμα, που καταχώρισε επίσημα του εμπορικό σήμα «SQ2» στο Παγκόσμια Τράπεζα Εμπορικών Σημάτων το 2013, ξεκίνησε δοκιμές με τα πρώτα «μουλάρια» να εμφανίζονται στην πίστα και στο δρόμο σχεδόν πριν από δύο χρόνια, λίγο ύστερα από το λανσάρισμα του στάνταρ Q2 στην ευρωπαϊκή αγορά.

Οι φωτογραφίες δείχνουν σαφώς μια tuned έκδοση του τελευταίου crossover της Audi με δίδυμες μπούκες εξάτμισης και μεγαλύτερες  εισαγωγές αέρα εμπρός, χωρίς όμως το bodykit και τους μεγάλους τροχούς προηγούμενων εμφανίσεων. Τα μεγάλα φρένα είναι επίσης ορατά, αλλά παραδόξως πίσω από ζάντες που δεν θα λέγαμε ότι είναι ιδιαίτερα μεγάλες ή, τέλος πάντων, ταιριαστές με το χαρακτήρα του SQ2. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Audi δοκιμάζει το αυτοκίνητο τόσο εντός όσο και εκτός πίστας, αναμένουμε ότι ο στόχος είναι τοπ κράτημα στην κατηγορία των κόμπακτ crossover. Εξ άλλου μην ξεχνάμε ότι θα πέσει πάνω στη Mercedes-AMG GLA 45 -που βρίσκεται κάτω από το μεγαλύτερο αδελφό του, το RS Q3.



Το SQ2 πιθανότατα θα κάνει χρήση του 4κύλινδρου δίλιτρου κινητήρα τούρμπο που φοράει το S3 των 310 PS. Για την περίπτωση του SQ2 όμως και λόγω του χαμηλότερου στάτους του μοντέλου στην γκάμα της Audi, αναμένεται η ισχύς να μην έχει το νούμερο «3» εμπρός. Με στάνταρ δε σύστημα τετρακίνησης quattro, θα έρθει να διευρύνει την hot γκάμα των SQ, δίπλα στο SQ5 και το νέο SQ7.

«Είναι κάτι που εξετάζουμε», είχε παραδεχτεί πέρυσι ο Stephan Knirsch, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Audi για την Τεχνική Ανάπτυξη. «Θα ήταν σχετικά εύκολο να το κάνεις με την πλατφόρμα MQB. Το Q2 μοιράζεται πολλά με το A3, αλλά πρώτα να δούμε αν υπάρχει όρεξη για ακριβότερα Q2».

Ο Knirsch είχε παραδεχτεί ότι ίσως είναι δυνατόν να φτάσει να πληρώσει κάποιος περίπου €45.000 (για την Ευρώπη, μιλάμε) για ένα Q2, αν έκανε «τικ» με όλα τα έξτρα. Και με την τιμή για το Q2 να βρίσκονται κοντά σε εκείνες του αντίστοιχου A3 Sportback, θα περίμενε κάποιος ότι η βασική τιμή ενός SQ2 θα βρίσκεται στην περιοχή των 42.000 ευρώ.

Το νέο Q2 διαθέτει ήδη το ίδιο σύστημα Progressive Steering όπως το S3, οπότε το να του βάλεις και το σύστημα κίνησης του δεύτερου είναι το λογικό επόμενο βήμα. Εντούτοις, καλά πληροφορημένες πηγές μέσα από την Audi έχουν υπαινιχθεί ότι μπορεί να υπάρξει μοντέλο με ακόμη μεγαλύτερη ισχύ, ένα RS Q2 για παράδειγμα, μέσω του 5κύλινδρου κινητήρα των 400 PS του RS3.

Κατά τα λοιπά, ύστερα από το εμπορικό λανσάρισμα της δεύτερης γενιάς του A7, η Audi τράβηξε πριν από λίγες ημέρες την κουρτίνα, αποκαλύπτοντας το νέο A6, που θα ακολουθηθεί από ένα Avant και στη συνέχεια το S6. Η επόμενη μεγάλη καινοτομία θα είναι το Q8. Ο κατασκευαστής ανακοίνωσε χθες ότι θα παρουσιαστεί το νέο του SUV τον Ιούνιο, ενάμισι χρόνο ύστερα από την αποκάλυψη του πρωτοτύπου.



Και φυσικά δεν τελειώσαμε, καθώς οι Γερμανοί υπογράμμισαν επίσης ότι το καινούργιο A1 θα είναι έτοιμο μέσα στο 2018. Και καθώς η κύρια αγορά του είναι η Ευρώπη, λογικό είναι να κάνει ντεμπούτο στο επόμενο μεγάλο ευρωπαϊκό σαλόνι, στο Mondial de lAutomobile 2018, στο Παρίσι το προσεχές φθινόπωρο.

Στο ηλεκτρικό πεδίο, ύστερα από την πρόγευση που πήραμε στο Salon de l’Automobile στη Γενεύη πριν από λίγες ημέρες, το e-tron αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του τον Αύγουστο, κατά τη διάρκεια του νέου Audi Summit, ενός σόου για την δόξα της φίρμας. Ύστερα από τη διοργάνωση της Βαρκελώνης το 2017, η επόμενη θα γίνει στις Βρυξέλλες, δηλαδή όχι μακριά από το εργοστάσιο όπου θα κατασκευάζεται το ηλεκτρικό Audi.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube