Αποστολή: Νέα Smart fortwo & forfour [videos]

Αποστολή: Νέα Smart fortwo & forfour [videos]

Το εντελώς νέο διθέσιο Smart με ίδιο μήκος, μεγαλύτερο πλάτος και σημαντικές αναβαθμίσεις σε όλους τους τομείς. To 4θέσιο «αδερφάκι» του fortwo, με εξαιρετικά μικρές εξωτερικές διαστάσεις και κινητήρα τοποθετημένο επίσης πάνω από τον πίσω άξονα.

Οι αριθμοί είναι σχεδόν συντριπτικοί: Μέχρι το 2025, οι πόλεις της Γης θα υποδέχονται 180.000 νέους κατοίκους κάθε μέρα. Εκείνη τη χρονιά, οι πωλήσεις αυτοκινήτων αναμένεται να φτάσουν τις 280.000 ημερησίως σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αστικοποίηση είναι ραγδαία και οι συνθήκες ζωής μέσα σε πόλεις-μεγαθήρια, θα γίνονται όλο και πιο δύσκολες.

Υπό αυτό το πρίσμα, το Smart είναι επί της ουσίας μια απάντηση σε ένα ολοένα και πιο επιτακτικό ζήτημα. Αυτό του χώρου. Πέρα από τα ελαττώματα που είχε το προηγούμενο Smart ως αυτοκίνητο καθαυτό, έγινε τεράστια επιτυχία για δύο λόγους: Πρώτον έδινε μια πειστική απάντηση στο πρόβλημα. Δεύτερον έγινε μόδα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους το νέο Smart fortwo είναι κεφαλαιώδους σημασία για την Daimler. Τόσο που δεν λυπήθηκε τα χρήματα για να διοργανώσει την παγκόσμια πρεμιέρα του αυτοκινήτου στο Βερολίνο, με προσκεκλημένους 700 εκπροσώπους Τύπου και διαδοχικές εξαντλητικές επιμέρους αναλύσεις. Αν και -αναμενόμενα- τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν περισσότερο πάνω στο fortwo, ωστόσο η Smart επέλεξε (σοφά) την ίδια μέρα να παρουσιάσει και το forfour, το οποίο δεν θυμίζει σε τίποτα την προηγούμενη και όχι και τόσο επιτυχημένη προσπάθεια. Το νέο forfour εξωτερικά είναι μια μεγέθυνση του fortwo και το κυριότερο μοιράζεται μαζί του τους ίδιους κινητήρες και την ίδια αρχιτεκτονική ως προς την τοποθέτησή του και την μετάδοση της κίνησης.

Χωροχρόνος
Το νέο Smart fortwo διατηρεί το πιο κρίσιμο για την ίδια τη φιλοσοφία του μέγεθος: Το μήκος των 2,7 μέτρων του. Προφανώς διατηρεί και την ίδια αρχιτεκτονική. Δύο θέσεις, κινητήρας εγκάρσια τοποθετημένος πίσω τους και κίνηση στους πίσω τροχούς. Και βέβαια με κύκλο στροφής 6,95 μέτρα που αποτελεί και το μικρότερο συνολικά στην αγορά.

Η βασικότερη  -και εμφανέστατη- διαφορά είναι το μεγαλύτερο κατά δέκα πόντους πλάτος, το οποίο μεταφράζεται και σε εμφανώς φαρδύτερα μετατρόχια με μήκος 1,47 m το εμπρός και 1,43 το πίσω. Αυτό έχει καταλυτική σημασία για την ίδια τη μορφή του αυτοκινήτου. Ξεχάστε το σφηνοειδές σχήμα του προηγούμενου fortwo. Το νέο έχει σαφώς πιο πεπλατυσμένο ρύγχος και πολύ μεγαλύτερο αποτύπωμα στο δρόμο, το οποίο προκύπτει όχι μόνο από το αυξημένο πλάτος, αλλά και από τα τους πολύ μικρούς προβόλους.

Οι σχεδιαστές χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι πέρασαν από τον έναν όγκο στον... ενάμιση. Το καπό πλέον έχει ανέβει πιο ψηλά και ξεχωρίζει από το υπόλοιπο αμάξωμα. Στο εμπρός μέρος επίσης ξεχωρίζουν η μεγάλη κυψελωτή  μάσκα, το νέο τρισδιάστατο σήμα και οι προβολείς σε σχήμα ρόμβου, τραβηγμένοι κι αυτοί προς τα επάνω για να δίνουν πιο επιθετικό σχήμα. Εμφανώς διαφοροποιημένο είναι και το πίσω μέρος με το φαρδύτερο και γεμάτο ακμές προφυλακτήρα και τα νέα φανάρια.

Το forfour θα το παρομοίαζε κανείς με fortwo που έχει τραβηχτεί σαν τσίχλα. Η ομοιότητα είναι εκπληκτική, στο εμπρός και πίσω μέρος. Λάβετε υπόψη πως έχει ακριβώς το ίδιο ύψος, πλάτος και μετατρόχια. Το μήκος του είναι μόλις 3,5 m. Αν αυτό δεν σας λέει πολλά πράγματα, να σας διαφωτίσουμε πως είναι πιο κοντό από ένα Seat Mii ή ένα Fiat 500 και ελάχιστα μακρύτερο από τη νέα τριάδα Toyota Aygo, Citroën C1, Peugeot 108.

Επειδή ωστόσο, κατά το πρότυπο του fortwo, o κινητήρας βρίσκεται πάνω από τον πίσω άξονα, οι μηχανικοί είχαν το περιθώριο να επιμηκύνουν το μεταξόνιο στα 2,5 μέτρα. Η τιμή αυτή είναι απολύτως κορυφαία για την κατηγορία των αυτοκινήτων πόλης. Αντικατοπτρίζει δε μια ευρύχωρη πραγματικότητα για τέσσερις επιβάτες, αρκεί ο σωματότυπός τους να μην υπερβαίνει κατά το πολύ το μέσο όρο. Το απαραίτητο τίμημα είναι ο μικρός χώρος αποσκευών. Δεδομένου ότι ακριβώς από κάτω κρύβεται ένας από τους δύο 3κύλινδους κινητήρες, το κατώφλι ανεβαίνει αρκετά ψηλά και τα διαθέσιμα λίτρα χωρητικότητας δεν ξεπερνούν τα 187, τα οποία μάλιστα είναι τρία λιγότερα από τα αντίστοιχα του fortwo.

Ξεκόλλησαν
Το αυξημένο πλάτος του fortwo έχει έναν άμεσο αντίκτυπο. Πλέον, οι δύο επιβάτες δεν χρειάζεται να τρίβουν τους ώμους τους. Ο χώρος είναι αντίστοιχος ενός κανονικού αυτοκινήτου, μάλιστα ακόμα και πολύ υψηλόσωμοι επιβάτες μπορούν να βολευτούν πολύ καλά στη θέση του οδηγού και του συνοδηγού. Ο οδηγός θα βρει εύκολα τη θέση που τον βολεύει, έστω κι αν το τιμόνι δεν είναι τηλεσκοπικό.

Η ακόμα πιο ευχάριστη έκπληξη ωστόσο, είναι η σχεδίαση του ταμπλό, αλλά και η υλοποίησή της. Οι σχεδιαστές έχουν παίξει με το συνδυασμό χρωμάτων και υλικών, δημιουργώντας ένα σχέδιο σε δύο μέρη, ένα εξωτερικό, όπου κυριαρχεί το χρώμα και ο συνδυασμός υλικών και ένα εσωτερικό, που φιλοξενεί τις κύριες λειτουργίες του αυτοκινήτου. Και στα δύο αυτοκίνητα, fortwo και forfour, είναι απολύτως πανομοιότυπα, με κάποιες διαφορές ενδεχομένως στο συνδυασμό χρωμάτων.

Το μόνο σημείο που αντηχεί το προηγούμενο Smart είναι το ημικυκλικό πάνελ μπροστά από το τιμόνι, το οποίο όμως έχει διαφορετική διάταξη. Στο κέντρο υπάρχει μια οθόνη αφής η οποία φιλοξενεί όλα τα συστήματα συνδεσιμότητας, πλοήγησης και ήχου. Εναλλακτικά θα υπάρχει υποδοχή με την οποία μπορείς να συνδέεις το Smartphone. Μια τρίτη έκπληξη είναι οι αποθηκευτικοί χώροι που πλέον φτάνουν και περισσεύουν, μαζί με τις δύο ποτηροθήκες στη βάση της κονσόλας. Τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί δεν είναι κορυφαία, αλλά δείχνουν μοντέρνα, είναι ευχάριστα στην αφή, και η συναρμογή, ακόμα και σε αυτά τα αυτοκίνητα προπαραγωγής, δείχνει δεμένη και στιβαρή.

Φορτωμένα
Και τα δύο Smart έχουν υποστεί σοβαρές βελτιώσεις, τόσο στο πλαίσιο όσο και στην ανάρτηση. Ο κλωβός Tridion ενισχύεται και παραμένει ως βασικό συστατικό της δομής του αυτοκινήτου. Η ανάρτηση είναι επίσης αναθεωρημένη με σύστημα McPherson μπροστά και άξονα De Dion, βελτιωμένα αμορτισέρ, ελατήρια με μακρύτερη διαδρομή και λάστιχα με υψηλότερο προφίλ.

Από εκεί και πέρα, οι μηχανικοί της Daimler έχουν προικίσει τα Smart με προχωρημένα συστήματα υποβοήθησης, που ονομάζουν «Real Life Safety». Τουτέστιν ασφάλεια στην πραγματική ζωή, όπως η υποβοήθηση για πλευρικό άνεμο, η προειδοποίηση επικείμενης πρόσκρουσης και η διατήρηση λωρίδας κυκλοφορίας. Αμφότερα έχουν στο βασικό εξοπλισμό τρεις αερόσακους (οδηγού συνοδηγού και ποδιών οδηγού), καθώς και πλευρικούς. Το σύστημα διεύθυνσης παραμένει στο βασικό εξοπλισμό, αλλά τώρα θα υπάρχει και η δυνατότητα τοποθέτησης και του ηλεκτρικά υποβοηθούμενου Direct Steer.

Μια από τις πιο σημαντικές βελτιώσεις ωστόσο οφείλεται στην τοποθέτηση νέων κιβωτίων. Και αυτό ήταν ένα αίτημα όλων όσοι υπέφεραν από το απαρχαιωμένο και απελπιστικά αργό αυτόματο κιβώτιο της προηγούμενη γενιάς. Πλέον στο βασικό εξοπλισμό θα διατίθεται ένα χειροκίνητο 5άρι κιβώτιο, ενώ ως επιλογή θα υπάρχει και ένα διπλού συμπλέκτη 6 σχέσεων.

Εξατομίκευση
Και τα δύο Smart θα διατίθενται σε τρεις εκδόσεις, passion, prime και proxy. Το σημαντικό, όπως μας είπαν οι άνθρωποι της Smart, είναι η πληθώρα των επιλογών όσον αφορά την εξατομίκευση. Ακόμα και στις βασικές εκδόσεις των δύο μοντέλων θα υπάρχουν στάνταρ LED φώτα ημέρας, κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό, cruise control, υπολογιστής ταξιδιού, κλιματισμός και ηλεκτρικά παράθυρα -εμπρός στο forfour. Από εκεί και πέρα, ο πελάτης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε νέα χρώματα και περίπου 40 διαφορετικές διχρωμίες μεταξύ του αμαξώματος και του σκελετού Tridion. Πολλές διαφορετικές διχρωμίες μπορεί να διαλέξει και για το εσωτερικό του, καθώς και διαφορετικές ποιότητες υλικών.

Τα νέα Smart fortwo και forfour θα αρχίσουν να διατίθενται από τα τέλη του φθινοπώρου σε τιμή που δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί επίσημα από την ελληνική αντιπροσωπεία -οι εκτιμώμενες είναι από €12.500 για το fortwo και από €13.300 για το forfour.

Οι κινητήρες
Σε πρώτη φάση τα νέα Smart θα διατίθενται με δύο κινητήρες βενζίνης, τον ένα εκ των οποίων θα συνεχίσει να προμηθεύει η Mitsubishi, ενώ ο άλλος έχει εξελιχθεί σε άμεση συνεργασία με τη Renault. Και δύο είναι 3κύλινδροι με τον ατμοσφαιρικό να αποδίδει 71 PS και το δεύτερο 90 PS. Ειδικά ο δεύτερος, χωρητικότητας 898 cc, είναι εντελώς αλουμινένιος με ειδικά προσαρμοσμένη τουρμπίνα και ηλεκτρονικά ελεγχόμενη wastegate, συνδυάζοντας έτσι πολύ καλά δυναμικά χαρακτηριστικά του κινητήρα με μειωμένη κατανάλωση. Σε αυτό συνυπολογίστε πως διαθέτει και στάνταρ σύστημα start/stop.

Εκτός από τον υπερσυμπιεστή, ο κινητήρας διαθέτει και μια σειρά προηγμένων τεχνολογιών, όπως μεταβλητό στροβιλισμό στο θάλαμο καύσης και μεταβλητό χρονισμό των βαλβίδων εισαγωγής. Συνυπολογίστε επίσης πως η διάμετρος των κυλίνδρων είναι ακριβώς ίδια με τη διαδρομή, με αποτέλεσμα το 3κύλινδρο σύνολο να είναι εντελώς τετράγωνο, συνδυάζοντας καλή λειτουργία σε όλο το φάσμα των στροφών.

Σε αριθμούς1.0 71 PS0.9 90 PS
Κυβισμός999898
Ισχύς 71 PS90 PS
Ροπή 9,3 kgm13,8 kgm
Διαστάσεις2.695 (3.495) x 1.663(1665) x 1.555 (1.554) mm 
Μεταξόνιο 1.873 (2.494) mm1.873 (2.494) mm
Κύκλος στροφής 6,95 (8,95) m6,95 (8,95) m
Κατανάλωση4,1 (4,2) lt/100 kmδ/α
Εκπομπές CO2 93 (98) g/kmδ/α
0-100 km/h14,9" (16,9")δ/α
Τελική ταχύτητα151 km/hδ/α

Σε παρένθεση οι τιμές για το forfour

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube