Αποκλειστικό: Αυτό είναι το hypercar των Aston Martin και Red Bull [video]

Αποκλειστικό: Αυτό είναι το hypercar των Aston Martin και Red Bull [video]

H AM-RB 001 είναι προϊόν συνεργασίας της Aston Martin με την ομάδα Formula 1, Red Bull Racing

Πρόκειται για την ταχύτερη και πιο προηγμένη Aston Martin μέχρι σήμερα, και για το πρώτο αυτοκίνητο δρόμου που έχει δημιουργηθεί από τον κορυφαίο σχεδιαστή μονοθεσίων F1, τον Adrian Newey.

To «αδελφό» μας AUTOCAR είχε την αποκλειστική πρόσβαση σε αυτό, το σε φυσικό μέγεθος μοντέλο της διθέσιας AM-RB 001, πριν την επίσημη παρουσίαση του μοντέλου σήμερα, 5 Ιουλίου, στα κεντρικά της Aston Martin, στο Gaydon της Αγγλίας.  

Θα κατασκευαστούν «ανάμεσα στα 99 και τα 150» αυτοκίνητα για το δρόμο, συν άλλα 25 για πίστα. Σύμφωνα με τον CEO της Aston Martin, Andy Palmer, η AM-RB 001 θα μπορεί να γυρίζει στο Silverstone το ίδιο γρήγορα με ένα μονοθέσιο F1.

Το συνεργατικό πρότζεκτ τελεί υπό την καθοδήγηση του τεχνικού διευθυντή της Red Bull Racing, Adrian Newey, του διευθυντή σχεδίασης της Aston Martin, Marek Reichman, και του υπεύθυνου ειδικών λειτουργιών της εταιρείας, David King.

Όλα τα εξαρτήματα του αυτοκινήτου είναι ειδικά κατασκευασμένα γι’ αυτό, από προηγμένα υλικά. «Δεν έχει γίνει απολύτως κανένας συμβιβασμός», λέει ο Palmer.

Προηγμένη αεροδυναμική
Η επιρροή του Newey είναι πιο εμφανής στο κάτω μέρος του αυτοκινήτου, που είναι εφαρμοστό στην καμπίνα των επιβατών, μπροστά, και στο χώρο του κινητήρα, πίσω. Αεροδυναμικοί διαχύτες, εμπρός και πίσω, παρέχουν κάθετη δύναμη και διοχετεύουν τον αέρα για τη δημιουργία ground effect”.

Ο αρχισχεδιαστής της Aston Martin, Miles Nurnberger, περιγράφει την AM-RB 001 ως «ένα καταμαράν με τροχούς, όχι ένα αυτοκίνητο». Και προσθέτει: «Το δείξαμε σε κάποιους εν δυνάμει αγοραστές και όλοι είπαν: “πού θα βάλω τα πόδια μου;”. Όλα είναι τόσο εφαρμοστά, και οι επάνω επιφάνειες είναι σφιχτά τυλιγμένες στο αμάξωμα».

Το τελικό αυτοκίνητο παραγωγής θα έχει πλάτος γύρω στα 1.900 mm και ύψος κάτω από ένα μέτρο. Θα είναι πιθανώς λίγο μεγαλύτερο από το μοντέλο και θα έχει κάποιες αλλαγές αφού οι τεχνικές του προδιαγραφές δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.

Αγωνιστική θέση οδήγησης
Το διθέσιο hypercar έχει μια θέση οδήγησης ξαπλωτή, με τα πόδια ψηλά όπως στα μονοθέσια της F1. Για αεροδυναμικούς λόγους δεν θα υπάρχουν και εξωτερικοί καθρέφτες, αλλά κάμερες που θα προβάλλουν εικόνες σε οθόνη του ταμπλό.

Υπήρξαν σκέψεις για διέδρες πόρτες αλά Lamborghini, αλλά τελικά προτιμήθηκαν οι gullwing”, που ανοίγουν προς τα επάνω (όπως στη Mercedes SLS) ώστε η είσοδος-έξοδος στην καμπίνα να είναι όσο το δυνατόν ευκολότερη. «Πατάς στο πάτωμα όρθιος και αφήνεις το σώμα σου να πέσει στο κάθισμα. Το τιμόνι βγαίνει για να βοηθήσει», εξηγεί ο Nurnberger.

Επιδόσεις F1
Από την καμπίνα των επιβατών και πίσω, η ΑΜ-RB 001 έχει «διάταξη F1» για το σύστημα ψύξης, τον κινητήρα και τη μετάδοση. Ένας «πολύστροφος, υψηλού κυβισμού» V12 παρέχει την ισχύ. Το τοποθετημένο στο κέντρο, ατμοσφαιρικό σύνολο είναι ειδικά φτιαγμένο και δεν έχει καμία σχέση με τον διτούρμπινο V12 των 5,2 λίτρων της νέας Aston Martin DB11. H Aston δεν αποκαλύπτει την ιπποδύναμη, αλλά λέει μόνο ότι το αυτοκίνητο θα έχει σχέση ισχύος/βάρους 1:1. Ένα πλαίσιο από ανθρακονήματα αναμένεται να κρατήσει το βάρος κάτω από τον ένα τόνο, οπότε η ιπποδύναμη θα πρέπει να είναι πάνω από 900 PS.

Υπάρχει επίσης ένα τύπου F1 σύστημα ERS για ανάκτηση της κινητικής ενέργειας κατά το φρενάρισμα. Η Aston δεν λέει αν η ενέργεια αυτή θα χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της απόδοσης του V12. Ενδιαφέρουσα είναι η δήλωση της εταιρείας ότι το αυτοκίνητο δεν θα έχει όπισθεν, οπότε η οπισθοπορεία πιθανώς θα γίνεται ηλεκτρικά μέσω του ERS.

Για δρόμο ή για πίστα
Θα υπάρχουν μικρές οπτικές διαφορές ανάμεσα στις εκδόσεις δρόμου και πίστας, καθώς το αυτοκίνητο για πίστα θα έχει φαρδύτερα εμπρός φτερά, φαρδύτερα λάστιχα και μεγαλύτερη πίσω αεροτομή.

Εσωτερικά θα υπάρχουν πιο σημαντικές διαφορές στα μηχανικά μέρη και γίνονται σκέψεις για ανάρτηση από ανθρακονήματα στην έκδοση πίστας. Το αυτοκίνητο θα έχει διάφορα οδηγικά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένου και ενός ακραίου για πίστα, όπου η ανάρτηση θα χαμηλώνει.

Η AM-RB 001 ένα μικρό, ρυθμιζόμενο πίσω σπόιλερ δύο επιπέδων. «Η πίσω πτέρυγα θα είναι ενεργό στοιχείο, αλλά δεν θα κάνει και πολλά. Απλά θα ελέγχει τη ροή του αέρα από τις επάνω επιφάνειες του αμαξώματος», λέει ο Palmer. «Με την πίσω αεροτομή θέλεις να κόβεις τη στρωματική ροή όσο πιο γρήγορα μπορείς ώστε να μη δημιουργείς οπισθέλκουσα. Οπότε τη θέλεις να είναι όσο πιο πίσω στο αυτοκίνητο επιτρέπουν οι κανονισμοί».

Η εξάτμιση του κινητήρα βγαίνει από το κέντρο του αμαξώματος και φυσάει πάνω στην πίσω πτέρυγα – μια επέκταση της ιδέας του «υποβοηθούμενου διαχύτη» που πρωτολανσάρισε ο Newey στην F1 πριν λίγα χρόνια. «Στο τελικό μοντέλο η εξάτμιση θα μεταφερθεί λίγο πιο πίσω ώστε να έχει μεγαλύτερη επίδραση στην πίσω πτέρυγα», λέει ο Palmer.

H Aston υπόσχεται ότι το φουτουριστικό στιλ της AM-RB 001 θα επεκτείνεται και στο εσωτερικό της, το οποίο θα αποκαλύψει αργότερα, μαζί με επιπλέον πληροφορίες για το κινητήριο σύστημα.

Αναμένεται το 2018
Το πρώτο πρωτότυπο θα ξεκινήσει δοκιμές στα μέσα του 2017. Τη μηχανολογική εξέλιξη θα αναλάβουν από κοινού η Q by Aston Martin Advanced (το τμήμα ειδικών πρότζεκτ της εταιρείας) και η Red Bull Advanced Technologies. Η παραγωγή των αυτοκινήτων θα γίνει στο Gaydon.

Οι παραδόσεις των AM-RB 001 σε πελάτες υπολογίζεται να ξεκινήσουν το 2018. Ο Palmer αποκάλυψε ότι έχουν ήδη λάβει «πάνω από 300 εκδηλώσεις ενδιαφέροντος» αφού το αυτοκίνητο επιδείχθηκε σε μια επίλεκτη ομάδα εν δυνάμει αγοραστών, το Μάιο στο Μονακό.

Η τιμή θα είναι «2-3 εκατομμύρια στερλίνες» (2,3-3,5 εκατομμύρια ευρώ) και όσοι εγκριθούν για να αγοράσουν αναμένεται να δώσουν μια προκαταβολή 500.000 στερλινών (€585.000). Πελάτες φανατικοί της Aston που έχουν αγοράσει κάποιο μοντέλο περιορισμένης παραγωγής, όπως η Vulcan ή η One-77, θα έχουν εγγυημένη θέση στη λίστα αναμονής. Πέντε-έξι πελάτες επιθυμούν να αγοράσουν και τις δύο εκδόσεις, δρόμου και πίστας.

«Το να πρέπει να αποφασίσουμε ποιοι θα πάρουν αυτοκίνητο είναι ένας σχετικά νέος πονοκέφαλος για μας», λέει ο Palmer. «Με τις Vantage GT12 και GT8, τη Vantage Zagato και τώρα αυτήν, δεν νομίζω πως η Aston έχει ξαναβρεθεί ποτέ σε θέση να προσκαλεί πελάτες να αγοράσουν. Είναι ένα όμορφο πρόβλημα και καλός οιωνός για την DB11, όπου οι παραγγελίες επίσης υπερβαίνουν την παραγωγή».

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube