Βάψτε τα άσπρα!

Βάψτε τα άσπρα!

Οι Αρχές του Τουρκμενιστάν απαγόρευσαν την κυκλοφορία στην πρωτεύουσα Ashgabat όλων των αυτοκινήτων που δεν έχουν λευκό χρώμα!

Ρεπορτάζ αναφέρουν ότι η αστυνομία του Τουρκμενιστάν άρχισε να κατάσχει όλα τα αυτοκίνητα που δεν είναι λευκά και να διατάζει τους ιδιοκτήτες τους να τα βάψουν!

Η αρχική εντολή ήταν για απαγόρευση κυκλοφορίας μόνο των μαύρων αυτοκινήτων, αλλά η αστυνομία της κεντροασιατικής αυτής «δημοκρατίας» την ερμήνευσε κατά το δοκούν, όπως αναφέρει η ηλεκτρονική εφημερίδα Chronicles of Turkmenistan.

Σύμφωνα με την ως άνω εφημερίδα, κάτοικοι της Ashgabat (της «Πόλης από Λευκό Μάρμαρο») ξύπνησαν το πρωί και είδαν τα αυτοκίνητά τους να λείπουν. Τελικά, έμαθαν πως είχαν ρυμουλκηθεί σε κάποιο πάρκινγκ. Τις πρώτες μέρες του 2018, τα αυτοκίνητα άρχισαν να επιστρέφονται, αλλά μόνον αφού οι ιδιοκτήτες τους υπέγραφαν μια υπεύθυνη δήλωση ότι θα τα έβαφαν άσπρα ή σε κάποιο παρόμοιο χρώμα πριν τα ξανακυκλοφορήσουν.

Φυσικά η κυβερνητική αυτή εντολή αμέσως εκτόξευσε τις τιμές της βαφής από τα 500 στα 1.000 και παραπάνω δολάρια.

«Όταν πρωτοπήγα στο βαφείο, μου είχαν πει ότι η βαφή θα κόστιζε 7.000 μανάτ, αλλά μέσα σε μία εβδομάδα η τιμή ανέβηκε στα 11.000 μανάτ», δήλωσε ιδιοκτήτης μαύρου αυτοκινήτου στο RadioFreeEurope. «Ο μισθός μου είναι 1.000 μανάτ το μήνα, οπότε ακόμα κι αν δεν ξοδεύω τίποτε πουθενά, θα αναγκαστώ να δώσω σχεδόν όλα μου τα ετήσια έσοδα για να ξαναβάψω το αυτοκίνητο».

Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει δώσει επίσημη εξήγηση για το σκεπτικό πίσω από το νέο νόμο. Όμως πιστεύεται ότι το λευκό είναι το αγαπημένο χρώμα του Προέδρου, Gurbanguly Berdymukhammedov, που πιστεύει στις προλήψεις. Όταν απαγορεύτηκε η εισαγωγή μαύρων αυτοκινήτων στη χώρα το 2015, οι τελωνειακοί έλεγαν ότι «το λευκό χρώμα θεωρείται τυχερό».

Άλλες αμφιλεγόμενες αποφάσεις του 60χρονου δημοκράτη προέδρου (οδοντιάτρου το επάγγελμα και παλιότερα υπουργού Υγείας) ήταν η απαγόρευση των φιμέ κρυστάλλων το 2014 και ο περιορισμός του κυβισμού των εισαγομένων αυτοκινήτων το 2015.

[Πηγές: Daily Mail μέσω Motor1]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube