Τα 10 καλύτερα start-buttons που έγιναν ποτέ

Τα 10 καλύτερα start-buttons που έγιναν ποτέ

Οι περισσότερες αναφλέξεις είναι συνηθισμένες και ολίγον βαρετές. Υπάρχουν όμως και μερικά μοντέλα όπου η χαρά της οδήγησης ξεκινά από την πίεση ενός όμορφα σχεδιασμένου start-button. Αυτά είναι τα δέκα πιο ασυνήθιστα.

Το κουμπί-μίζα, engine start-button ή starter πρόκειται για ένα διακόπτη στο σύστημα ελέγχου του κινητήρα εσωτερικής καύσης που ενεργοποιεί τα κύρια ηλεκτρικά συστήματα του αυτοκινήτου.

Εκτός από την παροχή ενέργειας στην ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα της μίζας και τα εξαρτήματα της ανάφλεξης (περιλαμβανομένης της ηλεκτρονικής διαχείρισης του μοτέρ και του πηνίου ανάφλεξης), γεφυρώνει το ηλεκτρικό κύκλωμα, παρέχοντας ρεύμα στα περισσότερα συστήματα «αξεσουάρ» (ηχοσύστημα, παράθυρα, κ.λπ.). Σε κάποια μοντέλα χρειάζεται να τοποθετήσεις το κλειδί σε ειδική υποδοχή ξεκλειδώνοντας το τιμόνι και στη συνέχεια μπορείς να πατήσεις το starter, ενώ στα περισσότερα συστήματα keyless entry είναι άμεσα έτοιμο για να ανάψεις το μοτέρ. Σε αυτή την τελευταία περίπτωση, που πλέον είναι και η συχνότερα απαντώμενη, το σύστημα ασφάλισης της ανάφλεξης παρακάμπτεται με την αποσύνδεση της καλωδίωσης από το διακόπτη, τεχνική γνωστή ως «hotwiring».

Ακολουθήστε μας στα δέκα σχεδιαστικά κορυφαία starters, αρχίζοντας από το 10ο.

10. Chevrolet Camaro

Χωρίς να είναι ιδιαίτερα εμπνευσμένο το start-button της Chevrolet Camaro καταφέρνει να μπει στη λίστα εξαιτίας του τραπεζοειδούς σχήματός του, αντί ενός συνηθισμένου κυκλικού.

9. BMW i3

Η BMW i3 μπορεί να σε εντυπωσιάσει με πολλά στοιχεία του εξοπλισμού της, αλλά η χωροθέτηση του start-button είναι μοναδική. Βρίσκεται δίπλα ακριβώς στα κουμπιά ελέγχου του κιβωτίου και είναι το μοναδικό αυτοκίνητο στον κόσμο που είναι τοποθετημένο σε αυτό το σημείο.

8. Tesla

Αν δεν έχεις οδηγήσει ποτέ ένα Tesla ή δεν έχεις καν μπει μέσα, μάλλον θα εκπλαγείς για το λόγο που το έχουμε στη λίστα. Διότι τα Tesla δεν έχουν κουμπί ανάφλεξης. Απλώς κάθεσαι στη θέση του οδηγού και μόλις το αυτοκίνητο εντοπίσει το κλειδί, πιέζεις το φρένο και το αυτοκίνητο εκκινείται. Έτσι κατά κάποιο τρόπο το φρένο είναι το start-button.

7. Mercedes SLS AMG

Κατά κοινή παραδοχή η Mercedes-Benz έχει με τα χρόνια αναπτύξει μια «εξειδίκευση» στα πρωτότυπα συστήματα ανάφλεξης και αυτό της –απελθούσης πια- SLS AMG είναι ένα από τα πιο κουλ. Το βρίσκεις να επιπλέει σε μια θάλασσα από ανθρακονήματα μαζί με άλλα κουμπιά ελέγχου, αλλά ξεχωρίζει διότι είναι μαύρο με κόκκινα γράμματα, στραμμένο προς τον οδηγό.

6. Mercedes SLR McLaren

Αμέσως επόμενο στην κατάταξη βρίσκουμε το start-button της Mercedes SLS McLaren, ενός από τα πιο επιθυμητά σούπερκαρ που έχουν υπάρξει τα τελευταία χρόνια. Βρίσκεται πάνω στο λεβιέ, αλλά θα πρέπει να σηκώσεις το καπάκι για να το πιέσεις, κάτι που σε κάνει να αισθάνεσαι λίγο James Bond…

5. Aston Martin

H Aston Martin λατρεύει αυτές τις μικρές λεπτομέρειες και το κουμπί της ανάφλεξης είναι μία από αυτές. Συγχρόνως είναι και ένα από τα πιο κομψά και πολυτελή που έχουμε δει σε αυτοκίνητο. Μάλιστα σε κάποια από τα μοντέλα της το ρόλο του start-button παίζει το ίδιο το κλειδί.

4. Ferrari

Το ίδιο το μπουτόν είναι μάλλον απλό, αλλά διάολε εκκινεί μια Ferrari και το γεγονός ότι βρίσκεται τοποθετημένο πάνω στο τιμόνι σε κάνει να μπαίνεις λίγο στη φόρμα ενός οδηγού F1. Και είναι και κόκκινο. Τι άλλο θα ήταν…

3. Volvo XC90

Η Volvo έχει πάρει πολύ στα σοβαρά την αποστολή να ανέλθει στο επίπεδο των premium αυτοκινήτων με αξιώσεις. Κοιτάξτε μόνο πόσο ιδιαίτερο και όμορφο είναι το start-button στο νέο XC90. το οποίο μάλιστα δεν το πιέζεις αλλά το στρέφεις απαλά δεξιά ή αριστερά για εκκίνηση ή σβήσιμο.

2. Lamborghini|

Ενώ λοιπόν η Ferrari είναι πιο σεμνή στο θέμα start-button η Lamborghini το τερματίζει. Στη Huracán για παράδειγμα το μπουτόν έχει ξεκάθαρες επιρροές από το κουμπί εκτόξευσης πυραύλων των μαχητικών. Ξέρετε αυτό που το ανασηκώνεις με τον αντίχειρα και μετά «πυροβολείς». Αυτό κάνεις κατά κάποιο τρόπο και εδώ. Η ίδια σχεδίαση υπάρχει και στην Aventador μόνο που εδώ το καπάκι καλύπτει καλύτερα το κουμπί.

1. MINI

Μην αρχίσετε τη γκρίνια για το πώς είναι δυνατόν να έχει την πιο όμορφη σχεδίαση ένα start-button του MINI. Για πολλούς λόγους: Είναι σίγουρα διαφορετικό, είναι όμορφο και είναι και πρακτικό. Επιπλέον είναι και το πιο προσιτό από όλα τα υπόλοιπα αυτοκίνητα της λίστας, άρα είναι πολύ πιθανό πολλοί από εσάς να μπορέσουν να το βάλουν μπρος με το χέρι και όχι με τη φαντασία τους. Τοποθετημένο στο κέντρο της κονσόλας το start-button του ΜΙΝΙ ξεχωρίζει αμέσως, μοιάζει με κλειδί και σίγουρα είναι πολύ διαφορετικό από όλα τα υπόλοιπα αυτοκίνητα στην κατηγορία του.

[Πηγή autoguide]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube