PSA/Peugeot-Citroën: Επιστροφή στην κερδοφορία

PSA/Peugeot-Citroën: Επιστροφή στην κερδοφορία

Σχεδόν 12 μήνες ύστερα από τη διάσωση της PSA/Peugeot-Citroën από την οικονομική καταστροφή, ο CEO της Carlos Tavares γυρίζει τη σελίδα της εταιρείας, λένε οι αναλυτές.

Η PSA, που θα παρουσιάσει το οικονομικά αποτελέσματα του 2014 την προσεχή Τετάρτη, ύστερα από τη διάσωσή της, ανέκαμψε χάρη στις πωλήσεις στην Κίνα, την ανάκτηση μέρος του χαμένου εδάφους στις ευρωπαϊκές πωλήσεις.

Έτσι τα πρωτα αποτελέσματα του στρατηγικού σχεδιασμού του Tavares που, κατά τα λεγόμενά του, συμπυκνώνεται στη φράση «Back in the Race» απέδωσε καρπούς Μια στρατηγική που αποσκοπούσε στην επίτευξη κερδών, μέσω του περιορισμού των δαπανηρών επενδύσεων και της κατάργησης μη επικερδών μοντέλων, που θα διασφάλισαν τη βιωσιμότητα της εταιρείας, μετρατρέποντας σε μικρό χρονικό διάστημα τις απώλειες σε κέρδη. «Προς έκπληξη των περισσοτέρων, η PSA πέτυχε ένα δυνατό 2014», έγραψαν σύμβουλοι επενδύσεων της Exane BNP Paribas στις 29 Ιανουαρίου. Η PSA «άρχισε  να ανακάμπτει», μολονότι τα δομικά προβλήματα της εταιρείας εξακολουθούν να υφίστανται, έγραψε μια ακόμη φίρμα επενδύσεων, η Morgan Stanley, στις 19 Ιανουαρίου. 

Ο Stuart Pearson, αναλυτής της Exane BNP Paribas Research δήλωσε σε συνέντευξη: «Πιστεύουμε ότι το σχέδιο του Tavares μέχρι στιγμής δουλεύει καλά, όπως δείχνει η αναπάντεχη επιστροφή στην κερδοφορία για τον τομέα του αυτοκινήτου κατά το δεύτερο μισό του 2014 και τη δημιουργία ισχυρής ρευστότητας τον περασμένο χρόνο».

Οι επιχειρήσεις του τομέα του αυτοκινήτου της PSA δημιούργησαν ένα λειτουργικό κέρδος επτά εκατομμμυρίων ευρώ το πρώτο μισό του 2014 έναντι απωλειών €538 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Αυτό ήταν και το πρώτο θετικό αποτέλεσμα της εταιρείας από το πρώτο μισό του 2011. Η Exane BNP Paribas προβλέπει ότι το τμήμα αυτοκινήτου της PSA μπορεί να ανακοινώσει €118 εμπορικά κέρδη για το 2014. Ένα θετικό αποτέλεσμα που έρχεται σε συνέχεια των δυσμενών αποτελεσμάτων του 2013 με απώλειες €2,11 δισ. και των αστρονομικών απωλειών του 2012 με €5,76 δισ.

Βέβαια, άλλοι αναλυτές δεν είναι εξίσου θετικοί και αισιόδοξοι. Οι προβλέψεις της Evercore ISI μιλούν για απώλειες €34 εκατ. από το τμήμα αυτοκινήτου της PSΑ. Αλλά και η Morgan Stanley εκτιμά τις απώλειες σε €84 εκατ. Πάντως και οι δύο προβλέπουν ότι το 2015 θα είναι κερδοφόρο για την PSA

[Πηγή Automotive News Europe]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube