O Winterkorn στενά αναμεμιγμένος με το dieselgate, λέει η Bild

O Winterkorn στενά αναμεμιγμένος με το dieselgate, λέει η Bild

Ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen AG, Martin Winterkorn γνώριζε για το dieselgate και προσπάθησε να αποπροσανατολίσει την έρευνα, λέει η Bild.

Ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen AG, Martin Winterkorn, ενέκρινε σχέδιο μόνο για τη μερική αποκάλυψη λεπτομερειών στις αρχές των ΗΠΑ, σχετικά με το λογισμικό χειραγώγησης των μετρήσεων ρύπων, επτά εβδομάδες πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο. Αυτό ισχυρίζεται η εφημερίδα Bild, επικαλούμενη νέα έγγραφα που ήρθαν σε γνώση της.  

Στις 28 Ιουλίου του 2015, ο Winterkorn υπέγραψε τα μια σειρά από προπαρασκευαστικά σημεία πριν από την άτυπη συνάντηση με τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ. Σε αυτά οι εκπρόσωποι της VW θα μπορούσαν να αποκαλύψουν «εν μέρει» λεπτομέρειες σχετικά με το λογισμικό στους κινητήρες ντίζελ που εξαπατούσε τις μετρήσεις, ανέφερε η Bild στηριζόμενη σε έγγραφα που το αποδεικνύουν. Κατά τη συνάντηση αυτή, η οποία προγραμματίστηκε στις 5 Αυγούστου του 2015, οι εκπρόσωποι της VW αναγνώρισαν ότι οι εκπομπές των κινητήρων ντίζελ της VW δεν πληρούν το πρότυπο των ΗΠΑ και δήλωσαν ότι οι μηχανικοί της εταιρείας εργάζονται προκειμένου να το διορθώσουν, είπε η Bild.

Επτά εβδομάδες αργότερα, οι αρχές των ΗΠΑ αποκάλυψαν ότι η VW περιφρονεί του περιβαλλοντικούς κανονισμούς, βυθίζοντας το Γερμανό κατασκευαστή στη χειρότερη κρίση της ιστορίας του. Ο Winterkorn, που παραιτήθηκε αμέσως ύστερα από τις αποκαλύψεις, αποτελεί το θέμα έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον η διαχείριση του προβλήματος καθυστέρησε σχετικά με την ενημέρωση των μετόχων και επενδυτών για το δυνητικό κόστος του dieselgate.

O Eric Felber, εκπρόσωπος της VW, είπε ότι η εταιρεία δεν πρόκειται να σχολιάσει με έρευνα σε εξέλιξη. Ενώ, ο Felix Doerr, δικηγόρος του Winterkorn, δεν απάντησε άμεσα σε ένα e-mail που ζητούσε να σχολιάσει την αναφορά.

Η VW δήλωσε ότι ο Winterkorn ήταν παρών στη συνάντηση του Ιουλίου του 2015, στην οποία το θέμα για τα ντίζελ ήταν ένα περιφερειακό θέμα στην ατζέντα της. Η Bild αναφέρει ακόμη ότι πολλοί μηχανικοί της VW που τους προτάθηκαν ποινές με αναστολή προκειμένου να προχωρήσουν σε ομολογία, αρνήθηκαν την προσφορά. Ο Klaus Ziehe, εκπρόσωπος της εισαγγελίας του Braunschweig που ερευνά τη VW, αρνήθηκε οποιοδήποτε σχόλιο.

Ο Γερμανός προμηθευτής Robert Bosch GmbH, ο οποίος προμήθευσε στη VW το επίμαχο λογισμικό, έπαψε από την εργασία τους πολλούς εργαζομένους ως απότοκο των ερευνών, αναφέρει η Bild. Ούτε η Bosch ανταποκρίθηκε άμεσα στο σχόλιο που της ζητήθηκε για το θέμα.

[Πηγή Bild μέσω Bloomberg]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube