Ο Marchionne «περιμένει με ανυπομονησία» να συναντήσει τον επικεφαλής της VW

Ο Marchionne «περιμένει με ανυπομονησία» να συναντήσει τον επικεφαλής της VW

Ο Sergio Marchionne τείνει εκ νέου χείρα συνεργασίας στη VW, με τον Matthias Mueller να αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

O διευθύνων σύμβουλος της Fiat Chrysler, Sergio Marchionne, είπε χτες ότι αναμένει να συναντήσει τον ομόλογό του στο Volkswagen Group, Matthias Mueller, προκειμένου να συζητήσουν την πιθανή σύνδεση των δύο κατασκευαστών, αλλά πρόσθεσε ότι δεν τον έχει συναντήσει εδώ και έξι επτά μήνες. Μια συνέχεια στο σίριαλ που ξεκίνησε ο Marchionne στις αρχές του μήνα.

Ο Marchionne έχει από καιρό υποστηρίξει τις συγχωνεύσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία, προκειμένου να μοιραστούν το κόστος της εξέλιξης και κατασκευής καθαρότερων και πιο προηγμένων τεχνολογικά αυτοκινήτων. Και έχει επανειλημμένα διατυπώσει αυτή του τη θέση μέσω των μίντια. Τα χθεσινά σχόλιά του έρχονται ως απάντηση σχετικά με την πρόταση του Mueller την περασμένη εβδομάδα που δεν απέκλεισε τις συνομιλίες συγχώνευσης μεταξύ της Γερμανού και του Ιταλο-Αμερικανικού κατασκευαστή.

«Αναμένουμε με ανυπομονησία», είπε ο Marchionne στους δημοσιογράφους στο περιθώριο εταιρικής συνάντησης στη Γενεύη. «Υπάρχουν τέσσερις πέντε από εμάς [σ.σ. κατασκευαστές] σε παγκόσμιο επίπεδο και αν κάτι χρειάζεται να γίνει, θα γίνει. Δεν έχω δει τον Mueller εδώ και έξι επτά μήνες, αλλά θα πάω να τον βρω με την πρώτη ευκαιρία».

Ο επικεφαλής της FCA είπε ότι η εταιρεία το πρώτο τρίμηνο του 2017 βαδίζει σύμφωνα με τον προγραμματισμό της και σε συμφωνία φάσης με τις προσδοκίες της. Πρόσθεσε δε ότι το γκρουπ εργάζεται από κοινού με τις αμερικανικές αρχές για να καταλάβουν πώς το νέο σύστημα για τους κανονισμούς των εκπομπών ρύπων θα λειτουργήσει.

Μετατόπιση θέσεων
Τόσο ο Marchionne όσο και ο Mueller έχουν εξαντλήσει όλη την γκάμα των πιθανών θέσεων στην πιθανότητα συνάντησης για μια συζήτηση με αντικείμενο τη συγχώνευση των εταιρειών τους. Η τελευταία θέση του Marchionne, ύστερα από τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump, στο Michigan στις 15 Μαρτίου ήταν ότι έχει «μηδενικό ενδιαφέρον» για την επιδίωξη μιας συγχώνευσης με τη Volkswagen. Να θυμίσουμε ότι η αρχική του θέση πριν από μόλις λίγες ημέρες ήταν ότι αποτελεί τον «ιδανικό εταίρο» για συγχώνευση με τη VW.

«Το μόνο που είπα είναι ότι όταν είσαι ο Νο 1 κατασκευαστής στην Ευρώπη και κάποιος συνδυάζεται με έναν άλλον κατασκευαστή για να γίνει δεύτερος και να απειλήσει τη θέση σου, η πρώτη αντίδρασή σου είναι να δημιουργήσεις πάλι απόσταση ασφαλείας», είπε ο Marchionne. «Είμαστε ο μόνος φυσικός εταίρος για συνδυασμό με κάποιον που θα ήθελε να το κάνει το παραπάνω. Αν παίζαμε σκάκι, αυτό θα κάναμε».

Ο Marchionne είπε πως είναι όλος αυτιά για να ακούσει τις προσφορές του Mueller. «Εάν θέλει να έρθει, ξέρει πού μένω», είπε. «Δεν τον κυνηγώ ούτε έχω την πρόθεση να τον κυνηγήσω. Αλλά αν έχω δίκιο σχετικά με την ενοποίηση και το γεγονός ότι  χρειάζεται για να προχωρήσουμε σε οικονομίες κλίμακα, τότε είμαστε ο φυσικός του προορισμός».

«Δεν θα τηλεφωνήσω στον Matthias. Δεν ενδιαφέρομαι».

Αλλά και ο Mueller ταλαντεύεται αναλόγως. Η αρχική θέση του ήταν η απόρριψη κάθε συζήτησης για συγχώνευση VW-FCA.

«Δεν υπήρξε επαφή μέχρι στιγμής μεταξύ εμού και του Marchionne», είχε πει ο Mueller κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Wolfsburg στις 14 Μαρτίου.

Αλλά το Reuters αργότερα ανέφερε ότι ο Mueller, σε συζήτηση αργότερα με Γερμανούς ρεπόρτερ, έστειλε αμφίσημα μηνύματα σχετικά με τις συζητήσεις με την FCA.
«Δεν θα απέρριπτα μια συζήτηση», σημείωσε ο Mueller. «Θα ήταν πολύ χρήσιμο εάν ο κος Marchionne είχε επικοινωνήσει μαζί μου για να μου πει τις σκέψεις του και όχι μέσω υμών».

«Είμαι πολύ σίγουρος σχετικά με το μέλλον της Volkswagen, με ή χωρίς τον Marchionne», πρόσθεσε.

[Πηγή Automotive News]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube