«Μαζί τα φάγανε»; Βαριές κατηγορίες για κατάχρηση μεγάλων ποσών από στελέχη της FCA και αμερικανικού Συνδικάτου

«Μαζί τα φάγανε»; Βαριές κατηγορίες για κατάχρηση μεγάλων ποσών από στελέχη της FCA και αμερικανικού Συνδικάτου

Οι Ομοσπονδιακές Αρχές άσκησαν διώξεις εναντίον στελεχών της FCA και του αμερικανικού Συνδικάτου Εργαζομένων UAW για κατάχρηση μεγάλων χρηματικών ποσών που προορίζονταν για εκπαιδευτικά προγράμματα

Αν οι καταγγελίες για συνομωσία εναντίον ολοένα και περισσότερων ατόμων είναι βάσιμες, τότε η FCA και το Συνδικάτο Εργαζομένων των ΗΠΑ United Automobile, Aerospace and Agricultural Implement Workers of America (UAW) θα βρεθούν αμφότεροι αντιμέτωποι με ένα σκάνδαλο που θα μπορούσε να επισκιάσει όλα τα άλλα στην πρόσφατη αυτοκινητική ιστορία.

Την περασμένη εβδομάδα οι Ομοσπονδιακές Αρχές κατηγόρησαν υψηλά ιστάμενα στελέχη της FCA ότι «συνεργάστηκαν» με ηγετικά στελέχη του UAW προκειμένου να ιδιοποιηθούν μεγάλα κονδύλια που προορίζονταν για προγράμματα εκπαίδευσης εργαζομένων.

Η κατηγορία μάλιστα στηρίζεται σε ένα σκεπτικό με βάση το οποίο θα μπορούσαν να παραπεμφθούν πολλά περισσότερα στελέχη της FCA αλλά και του UAW ως εμπλεκόμενα στην εν λόγω υπόθεση. 
Προς το παρόν δύο διευθυντές της FCA αντιμετωπίζουν κατηγορίες. Ακόμα έχουν αναφερθεί, χωρίς ωστόσο να κατονομάζονται, οχτώ ηγετικά στελέχη του Συνδικάτου.

Σtο κατηγορητήριο που καλύπτει 42 σελίδες γίνεται λόγος για μια συνομωσία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Πιο συγκεκριμένα κατηγορεί αξιωματούχους της FCA και του UAW ότι καταχράστηκαν μεγάλα κεφάλαια προκειμένου να υποστηρίξουν έναν πλουσιοπάροχο τρόπο ζωής, που περιλάμβανε αεροπορικά ταξίδια πρώτης θέσης, την αγορά μιας Ferrari 458 Spider, ανταλλαγή «δώρων», όπως πένες από ατόφιο χρυσάφι, κόστους 37 χιλιάδων δολαρίων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Έτοιμο το 5ετές της FCA


Το κατηγορητήριο, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, περιγράφει τις παράνομες συναλλαγές του πρώην επικεφαλής επί εργατικών θεμάτων της FCA, Alphons Iacobeli, του εκλιπόντος Αντιπροέδρου του UAW, Holiefield και της χήρας του, Monic Morgan. Η τελευταία θα παραστεί σε ακροαματική διαδικασία σε δικαστήριο του Detroit σήμερα, ενώ ο Iacobelli αναμένεται να καταθέσει στο δικαστήριο αύριο, 1η Αυγούστου.

Οι Ομοσπονδιακοί Εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι αυτοί οι τρεις ήταν πρωτεργάτες και πρωταγωνιστές του σκανδάλου από το 2009 μέχρι και το 2014. Σε αυτό το χρονικό διάστημα ο Iacobelli κατηγορείται ότι καταχράστηκε ο ίδιος ένα εκατομμύριο δολάρια και ότι παράλληλα φρόντισε να διοχετευτεί 1,2 εκατομμύρια δολάρια από το από το πρόγραμμα εκπαίδευσης εργαζομένων του UAW σε συνεργασία με την Chrysler, στους Holifield, Morgan αλλά και σε άλλα υψηλά ιστάμενα στελέχη του Συνδικάτου.

Το κατηγορητήριο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι στη συνομωσία συμμετείχαν τουλάχιστον άλλα οχτώ μη κατονομαζόμενα άτομα. Κάνει ακόμα μια αόριστη αναφορά και για «άλλες ομάδες ανθρώπων». Σε ξεχωριστό κατηγορητήριο παραπέμπεται για έρευνα ο πρώην οικονομικός αναλυτής της FCA, Jerome Durden, ο οποίος κατηγορείται ότι κατασκεύαζε πλαστές επιστροφές φόρου προκειμένου να δικαιολογεί τις πληρωμές προς τoυς Holifield, Iacobeli και σε άλλους συμμετέχοντες, οι οποίοι δεν κατονομάζονται.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ FCA: Αύξηση των κερδών κατά 11% για το πρώτο τρίμηνο του 2017


«Πιθανότατα να παραπεμφθούν ακόμα περισσότεροι άνθρωποι» είπε ο Peter Henning, πρώην Ομοσπονδιακός Εισαγγελέας στην Washington D.C και νυν καθηγητής δικαίου στη νομική σχολή του κρατικού πανεπιστημίου Wayne. Σύμφωνα με τον Ηenning είναι αρκετά συνηθισμένο σε μια τέτοια έρευνα επιπλέον μάρτυρες, πληροφοριοδότες αλλά και συγκατηγορούμενοι να κατονομάζονται μετά τον πρώτο γύρο της ακροαματικής διαδικασίας.

Ο CEO της FCA Sergio Marchionne σε email που έστειλε προς τους εργαζόμενους της εταιρείας τόνισε η FCA «ούτε ήξερε, ούτε φυσικά αποδέχεται τέτοιου είδους συμπεριφορές» από τους εργαζόμενούς της.
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube