Μ. Βρετανία: «Ξήλωμα» στα σαμαράκια για να μειωθούν οι ρύποι

Μ. Βρετανία: «Ξήλωμα» στα σαμαράκια για να μειωθούν οι ρύποι

Η ενέργεια αυτή είναι μέρος ενός κυβερνητικού προγράμματος που σκοπό έχει να μειώσει τη μόλυνση της ατμόσφαιρας στις μεγάλες πόλεις.

Ένα από τους βασικότερους κανόνες για την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης ενός αυτοκινήτου -άρα και των καυσαερίων του- είναι η κίνηση με σταθερή ταχύτητα.

Ακριβώς το αντίθετο από αυτό που προκαλούν τα σαμαράκια στους δρόμους δηλαδή, τα οποία έχουν φτιαχτεί για να περιορίζουν την ταχύτητα των οχημάτων.

Γι’ αυτό και οι αρμόδιες αρχές που σχεδιάζουν ένα νέο πρόγραμμα για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις μεγάλες πόλεις, θέλουν τώρα να βελτιώσουν τη ροή της κίνησης αντί να επιβάλλουν δυσβάσταχτους φόρους-τιμωρία στους οδηγούς που χρησιμοποιούν το όχημά τους.

Σκεφτείτε απλώς ότι σχεδόν 10 εκατομμύρια οδηγοί αυτοκινήτων ντίζελ παλαιότερης τεχνολογίας, ενδέχεται να πρέπει να πληρώνουν 20 λίρες την ημέρα προκειμένου να μπορούν να κινηθούν σε συγκεκριμένες περιοχές. Πρόκειται για να κίνηση που έχει κατακριθεί έντονα και ήδη έχει λογιστεί ως λάθος.

Την ίδια ακριβώς γνώμη είχε και το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο συνέστησε στην κυβέρνηση να ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο για τον περιορισμό της ρύπανσης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η PSA ανακοίνωσε πραγματικές τιμές κατανάλωσης για 1.000 εκδόσεις μοντέλων

Γι’ αυτό και τώρα ο προσανατολισμός άλλαξε και είναι πολύ ισχυρή η σκέψη να αντικατασταθούν τα έντονα σαμαράκια με πιο ήπια που δεν καταλαμβάνουν όλο το πλάτος του δρόμου. Η αφορμή γι’ αυτή τη σκέψη ήταν έρευνες του Imperial College του Λονδίνου, σύμφωνα με τις οποίες τα πρώτα αυξάνουν κατά 98% τις εκπομπές των διοξειδίων του Αζώτου (NOx) σε σχέση με τα δεύτερα.

Ο λόγος είναι ότι οι οδηγοί αναγκαστικά φρενάρουν πολύ περισσότερο στην πρώτη περίπτωση, μετά όμως πρέπει να επιταχύνουν και πάλι κι αυτό σημαίνει κατανάλωση ενέργειας άρα και καυσαέρια.

Ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η βελτιστοποίηση της ρύθμισης των φαναριών, που θα γίνει ώστε να μην περιορίζεται η ταχύτητα όσων αυτοκινήτων κινούνται με τα όρια.

Δεν ξέρουμε πόσο άμεση εφαρμογή θα έχουν όλα αυτά, το σίγουρο είναι πάντως ότι πρόκειται για κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση.

[Πηγή: Telegraph]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube