Γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες επιστρέφουν τα βραβεία της ADAC

Γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες επιστρέφουν τα βραβεία της ADAC

Στον απόηχο του πρόσφατου σκανδάλου της ADAC αυτοκινητοβιομηχανίες που είχαν λάβει βραβεία από τη γερμανική λέσχη αυτοκινήτου τώρα της τα επιστρέφουν.

Λίγες μέρες μετά το πρόσφατο σκάνδαλο με την ανάδειξη του VW Golf σε αγαπημένο αυτοκίνητο των Γερμανών για το 2013 από την ADAC, Mercedes-Benz και VW ανακοίνωσαν πως θα γυρίσουν πίσω τα βραβεία που έχουν λάβει από τη γερμανική λέσχη αυτοκινήτου.

Μετά τις ενδείξεις για νοθεία στην καταμέτρηση των ψήφων στους διαγωνισμούς της ADAC διατάχθηκε εξωτερικός έλεγχος στη γερμανική λέσχη αυτοκινήτου για αυτό το θέμα. Η εταιρία Deloitte που ανέλαβε τον έλεγχο επιβεβαίωσε και επίσημα ότι οι 34.299 ψήφοι που υποτίθεται ότι έλαβε το VW Golf ως δημοφιλέστερο αυτοκίνητο της Γερμανίας στην πραγματικότητα ήταν μόλις 3.271.

Το πόρισμα της Deloitte αναφέρει μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν σαφή στοιχεία αλλοίωσης του αποτελέσματος στον υπολογιστή του πρώην διευθυντή επικοινωνίας της ADAC Michael Ramstetter που, όπως και ο πρώην πρόεδρος της ADAC Peter Meyer, παραιτήθηκε αμέσως μετά τη διαρροή του σκανδάλου. Μάλιστα νοθεία δεν υπήρξε μόνο για την ανάδειξη του νικητή αλλά και για τις επόμενες θέσεις. Για παράδειγμα η BMW Σειρά 3 που έπρεπε να καταταγεί δεύτερη βάσει ψήφων, τελικά δεν μπήκε ούτε καν στην τελική πεντάδα.

Αυτή η εξέλιξη οδήγησε τη Volkswagen στην απόφαση να επιστρέψει το κάλπικο βραβείο που έλαβε για το Golf. Ταυτόχρονα όμως και η Daimler ανακοίνωσε ότι πρόκειται να επιστρέψει όλα τα βραβεία που έχει λάβει από διαγωνισμούς της ADAC τα προηγούμενα χρόνια. «Τα βραβεία κοινού είναι πολύ σημαντικά για την Daimler, αφού αντικατοπτρίζουν την εικόνα που έχει ο κόσμος για αυτή. Αλλά το να έχουν καταμετρηθεί οι ψήφοι με τον σωστό τρόπο είναι ένα προαπαιτούμενο που δεν τηρήθηκε εδώ», έγραφε η ανακοίνωση της Daimler.

Η Deloitte συνεχίζει τον έλεγχο και για τις ψηφοφορίες των ετών 2005-2013, αφού υπάρχουν ομοιότητες στον τρόπο εκλογής του νικητή. Παράλληλα όμως η ADAC δέχεται κατηγορίες για αδικαιολόγητα υψηλές χρεώσεις των υπηρεσιών της αλλά και για κατάχρηση των ελικοπτέρων και των αεροσκαφών της από τα στελέχη της. Ο αντιπρόεδρος της ADAC August Markl δήλωσε πως η γερμανική λέσχη αυτοκινήτου «περνάει τη χειρότερη κρίση στα 111 χρόνια της ιστορίας της».

[Πηγή: Reuters]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube