Fiat Chrysler: Αντιμέτωπη με μεγάλο πρόστιμο στη Γαλλία για χειραγώγηση μετρήσεων στα ντίζελ

Fiat Chrysler: Αντιμέτωπη με μεγάλο πρόστιμο στη Γαλλία για χειραγώγηση μετρήσεων στα ντίζελ

H Fiat Chrysler βρίσκεται αντιμέτωπη με πρόστιμο εκατομμυρίων από τη γαλλική κυβέρνηση, για απάτη στις μετρήσεις ρύπων ντίζελ, αναφέρει η εφημερίδα Le Monde.

Οι Fiat Chrysler, Volkswagen, Renault και Groupe PSA αποτελούν αντικείμενα έρευνας από Γάλλους εισαγγελείς ύστερα από δοκιμές που επιβεβαίωσαν ότι οι πραγματικές εκπομπές οξειδίων του αζώτου (NOx) ήταν πάνω από το επιτρεπόμενο όριο.

Τα μοντέλα FIAT 500X και Jeep Cherokee βρέθηκαν ότι εξέπεμπαν έντεκα φορές πάνω από το νόμιμο όριο των NOx, όταν η δοκιμή υπερέβαινε τα συνήθη 20 λεπτά. Γεγονός που υποδηλώνει την ύπαρξη απαγορευμένου λογισμικού που χρησιμοποιείται για τη χειραγώγηση των επίσημων δοκιμών, σύμφωνα με τα ευρήματα της γαλλικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, Κατανάλωσης και Καταστολής της Απάτης (DGCCRF), όπως ανέφερε η Le Monde.

Οι Γάλλοι εισαγγελείς ξεκίνησαν επίσημη έρευνα τον Μάρτιο βάσει της έκθεσης της DGCCRF.

«Η FCA πιστεύει ότι οι ισχυρισμοί που αναφέρει ο Τύπος δεν έχουν καμιά βάση», ανέφερε η Fiat Chrysler σε δήλωσή του, προσθέτοντας ότι συνεργάζεται με τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη γαλλική έρευνα. Η DGCCRF αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ήρθε σε επαφή μαζί της για το θέμα το Reuters.

Οι γαλλικές αρχές διερευνούν τις τέσσερις αυτοκινητοβιομηχανίες και μάλιστα υπό επιβαρυντικές κατηγορίες απάτης που επιφέρουν μέγιστο πρόστιμο ύψους 10% των παγκόσμιων εσόδων ή 9,62 δισ. ευρώ στην περίπτωση της FCA. Πέρυσι, η Fiat Chrysler ανακοίνωσε έσοδα 111 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, οι πωλήσεις αυτοκινήτων εξοπλισμένων με ύποπτο λογισμικό στη Γαλλία, σε περίπτωση καταδίκης, μειώνουν το εύρος της πιθανής έκθεσης. Η DGCCRF κατεβάζει τον ποσό βάσει των πωλήσεων στα 151,69 εκατομμύρια ευρώ για τα έτη 2014-16, ανέφερε η Le Monde.

Από την παραδοχή της Volkswagen το 2015 ότι χρησιμοποίησε παράνομες «συσκευές χειραγώγησης» στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι πιο ενδελεχείς έρευνες αποκάλυψαν εκτεταμένες διαφορές στις εκπομπές των τοξικών NOx μεταξύ των ρυθμιστικών δοκιμών -στις προβλέψιμες ταχύτητες και θερμοκρασίες- και εκείνων που πραγματοποιήθηκαν σε ελαφρώς τροποποιημένες συνθήκες.

Σύμφωνα με τη Le Monde, η DGCCRF κατηγόρησε επίσης τη Fiat Chrysler ότι παρεμποδίζει την έρευνά της, όπως ανέφερε το Reuters τον περασμένο μήνα. Η κατηγορία αυτή επιφέρει μέγιστο πρόστιμο 300.000 ευρώ και έως δύο χρόνια φυλάκισης για τους υπεύθυνους.

Η Fiat Chrysler κατηγορείται επίσης για παρατυπίες στις εκπομπές ντίζελ και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τον Μάιο, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης μήνυσε την κατασκευάστρια εταιρεία με το επιχείρημα ότι χρησιμοποίησε παράνομα λογισμικό που οδήγησε σε υπερβολικές εκπομπές σε περισσότερα από 100.000 οχήματα που πωλήθηκαν από το 2014. Η εταιρεία δήλωσε αυτό το μήνα ότι προσπαθεί να καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με την επιδιόρθωση λογισμικού γι’ αυτά τα μοντέλα.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube