Αύξηση των μισθών κατά 20% στην Ουγγαρία ανακοίνωσε η Mercedes-Benz

Αύξηση των μισθών κατά 20% στην Ουγγαρία ανακοίνωσε η Mercedes-Benz

Η Mercedes-Benz ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τα Σωματεία του εργοστασίου της στην Ουγγαρία και θα αυξήσει τους βασικούς μισθούς των εργαζομένων εκεί κατά 20% συνολικά τα επόμενα δύο χρόνια.

Η ανακοίνωση των αυξήσεων ήρθε μετά από μήνες διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των εργαζόμενων στο εργοστάσιο της γερμανικής εταιρείας στο Kecskemet της κεντρικής Ουγγαρίας. Πρόκειται για μία επένδυση ενός δις. ευρώ στην οποία εργάζονται συνολικά 4.000 άνθρωποι.

Το Σωματείο εργαζομένων Vassas, που ζητούσε αύξηση των μισθών κατά 15%, είχε προκηρύξει στάση εργασίας δύο ωρών στο εργοστάσιο τον περασμένο μήνα, καθυστερώντας την παραγωγή 50 αυτοκινήτων. Στο συγκεκριμένο εργοστάσιο η Mercedes-Benz κατασκευάζει τις B-Class και τις CLA. Σύμφωνα με τη συμφωνία που επετεύχθη η γερμανική εταιρεία θα αυξήσει το βασικό μισθό κατά 10% από τον επόμενο Απρίλιο και άλλο ένα 10% τον Απρίλιο του 2018.

Η παραγωγή και εξαγωγή αυτοκινήτων από ξένες εταιρείες είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες οικονομικής ανάπτυξης στην Ουγγαρία, όπου οι μισθοί για ειδικευμένους εργάτες είναι αρκετά χαμηλότεροι από τους αντίστοιχους στη δυτική Ευρώπη. Η κατασκευή αυτοκινήτων προσμετρά στο ένα τέταρτο της συνολικής βιομηχανικής παραγωγής της Ουγγαρίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Ετήσιο ρεκόρ πωλήσεων για τη Mercedes-Benz ήδη από το Νοέμβριο

Τον περασμένο Ιούλιο η Daimler, η οποία είναι από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην Ουγγαρία, ανακοίνωσε την κατασκευή μέχρι το 2020 ενός ακόμα εργοστασίου στην ανατολικοευρωπαϊκή χώρα, το οποίο θα κατασκευάζει αυτοκίνητα της Mercedes-Benz, επενδύοντας συνολικά ακόμα ένα δις. ευρώ και προσθέτοντας 2.500 επιπλέον θέσεις εργασίας. Η τμηματική αύξηση του μισθού στο εργοστάσιο της Mercedes-Benz είναι η πρώτη που ανακοινώνεται επισήμως από έναν μεγάλο εργοδότη του ιδιωτικού τομέα. Ένα μήνα πριν ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Viktor Orban, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας συμφώνησε με τα συνδικάτα για σημαντικές αυξήσεις στον κατώτατο μισθό.

Ο Orban, εν όψει και των εκλογών στις αρχές του 2018, συμφώνησε με εργαζόμενους και εργοδότες ότι ο βασικός μισθός στην Ουγγαρία θα αυξηθεί κατά 15% μέσα στο 2017 και ένα επιπλέον 8% το 2018, ενώ οι φορολογικές εισφορές θα μειωθούν κατά 7% σταδιακά, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Η φορολογία των επιχειρήσεων επίσης θα μειωθεί στο 9%, από 19% που είναι σήμερα, για όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως του τζίρου τους.

Από τις αρχές του 2016 μέχρι σήμερα ο μέσος μισθός στην Ουγγαρία αυξήθηκε μεσοσταθμικά κατά 6,7%, φτάνοντας τα 257.900 φιορίνια το μήνα, περίπου 820 ευρώ.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube