Audi INKA test: 12 χρόνια χρήσης σε 19 μόλις εβδομάδες! [video]

Audi INKA test: 12 χρόνια χρήσης σε 19 μόλις εβδομάδες! [video]

H Audi πραγματοποίησε την 100ή της βασανιστική δοκιμή αντοχής στη χρήση και τη φθορά.

Το Audi A4 υποβλήθηκε στο μαρτύριο ΙΝΚΑ που προσομοιώνει 12 χρόνια χρήσης σε μόλις 19 εβδομάδες δοκιμών.

Το αυτοκίνητο περνάει τα πάθη του Χριστού και μετά λύνεται σε κατά μέσον όρο 600 εξαρτήματα και οι μηχανικοί μετρούν τις φθορές, τις ανοχές, τη διάβρωση και τη γήρανση των υλικών.

Όπως εξηγεί η Audi, η δοκιμή ΙΝΚΑ χωρίζεται σε 5 φάσεις: Η πρώτη είναι ο ψεκασμός με νέφος αλατόνερου σε κλιματικό θάλαμο θερμοκρασίας 35 βαθμών. Μετά τον έλεγχο, το αυτοκίνητο μεταφέρεται στον προσομοιωτή τροπικού κλίματος, όπου η θερμοκρασία φτάνει τους 50 βαθμούς και η υγρασία το 100%.

Το επόμενο στάδιο είναι η προσομοίωση ακραίας ηλιοφάνειας. Ογδόντα λάμπες αλογόνου των 1.200 Watt ψήνουν το αμάξωμα, με αποτέλεσμα το μέταλλο να φτάνει τους 90 βαθμούς, λίγο κάτω από το σημείο βρασμού του νερού.

Οι τεχνικοί της Audi κατόπιν ελέγχουν όλα τα χρώματα και υλικά, συγκρίνοντάς τα με αντίστοιχα δείγματα για να δουν αν κάτι έχει υποβαθμιστεί σε ποιότητα ή έχει αλλάξει υφή κι έχει γίνει εύθραυστο.

Μετά από την ακραία ζέστη έρχεται το πολικό ψύχος, όπου το αυτοκίνητο εκτίθεται σε θερμοκρασία μείον 35 βαθμών Κελσίου. Μάλιστα, δεν κάθεται ακίνητο στο θάλαμο, αλλά ταλαντεύεται από ένα μηχάνημα 4 εμβόλων ώστε να προσομοιώνεται η κάμψη, στρέψη και γενική καταπόνηση του αμαξώματος σε ανώμαλους δρόμους.

Η τελευταία φάση της δοκιμής ΙΝΚΑ περιλαμβάνει οδήγηση σε ειδικά διαμορφωμένους δρόμους του πεδίου δοκιμών, με όλων των ειδών τα εμπόδια και τις ανωμαλίες.

Η Audi λέει πως κάθε μοντέλο που περνάει τη διαδικασία της δοκιμής ΙΝΚΑ καλύπτει περίπου 12.000 χιλιόμετρα σε 19 εβδομάδες. Μετά την αποσυναρμολόγησή του, γίνεται η μέτρηση και αξιολόγηση των εξαρτημάτων ώστε να εξαλειφθούν τα τυχόν αδύνατα σημεία πριν την παραγωγή.

Το τμήμα Audi Quality Assurance πραγματοποιεί δοκιμές ΙΝΚΑ από το 2002, αλλά η ίδια μέθοδος χρησιμοποιείται από το Τμήμα Τεχνικής Εξέλιξης εδώ και 40 χρόνια. Η Audi εκτιμά ότι έχει συμπληρώσει συνολικά 322.500 ώρες δοκιμών και πάνω από ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα τα τελευταία 14 χρόνια. Οι δοκιμές σε λάσπη έχουν φτάσει τις 2.800 και σε αλάτι τις 1.900.

Δείτε τώρα το video από τη δοκιμή INKA όταν την είχε περάσει το νέο Audi Q7:

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube