70 χρόνια Subaru και 7 μοντέλα-σταθμοί [video]

70 χρόνια Subaru και 7 μοντέλα-σταθμοί [video]

Η Subaru ιδρύθηκε το 1953 και γιορτάζει εφέτος την 70ή επέτειό της. Μια αναδρομή σε μια ιστορία πλούσια σε εντυπωσιακά μοντέλα, εκ των οποίων επιλέγουμε τα επτά. Περιμένουμε τη δική σας 7άδα…

70 χρόνια Subaru

Ο όμιλος Fuji Heavy Industries, που γεννήθηκε ως Nakajima Aircraft, που αρχικά σχεδίαζε και κατασκεύαζε κινητήρες αεροσκαφών, δημιουργήθηκε το 1953 και ήταν η γεννήτορας της κατασκευάστριας Subaru.

Στα ιαπωνικά, Subaru σημαίνει «συνέρχομαι, ενώνομαι» αλλά είναι επίσης το όνομα που δόθηκε στις Πλειάδες, μια ομάδα αστεριών στον αστερισμό του Ταύρου. Εξ ου και ο οβάλ λογότυπος της εταιρείας με αστέρια. Έξι αστέρια πιο συγκεκριμένα, που αντιστοιχούν στις έξι από τις δώδεκα εταιρείες του Ομίλου Nakajima που εξαγοράστηκαν από τη Fuji Heavy Industries.

Διαλέγουμε τα επτά Subaru που σηματοδότησαν την εξέλιξη της φίρμας των Πλειάδων κατά τη διάρκεια των τελευταίων 70 ετών.

Subaru Museum

Ωστόσο, μόλις το 1954 η Subaru παρουσίασε το πρώτο της πρωτότυπο αυτοκίνητο, με το όνομα Subaru P1. Από τότε, πολλά μοντέλα έχουν εμπλουτίσει την ιστορία του μικρού Ιάπωνα κατασκευαστή. Του οποίου οι ισχυροί δείκτες, το σήμα-κατατεθέν ήταν και εξακολουθούν να είναι οι «επίπεδοι» κινητήρες εσωτερικής καύσης, οι μπόξερ, και η τετρακίνηση. Ωστόσο, περιορισμένη και εξαναγκασμένη από μια διαρκώς μεταβαλλόμενη αγορά, η Subaru ξεκίνησε πλέον την πορεία της και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σε συνεργασία με την Toyota.

Μπορεί η φίρμα της Subaru να δημιουργήθηκε το 1953, αλλά ήταν μόλις το 1955 που αποκάλυψε το πρώτο μοντέλο παραγωγής. Το Subaru 1500 που προήλθε από το πρωτότυπο P1 που παρουσιάστηκε το 1954. 

Subaru 1500

Ένα μοντέλο που εκτιμήθηκε μεν δεόντως για τις πολλές και καλές του ιδιότητες, αλλά δεν γνώρισε εμπορική επιτυχία λόγω των ανησυχιών για την προμήθεια ορισμένων εξαρτημάτων και της έλλειψης κατάλληλου δικτύου διανομής. Πάντως, ήταν το αυτοκίνητο που έθεσε τα θεμέλια για τα μελλοντικά μοντέλα που θα συνέθεταν την ιστορία της φίρμας.

Ποια είναι αυτά; Διαλέγουμε τα επτά που σηματοδότησαν την εξέλιξη της Subaru κατά τη διάρκεια των τελευταίων 70 χρόνων.

Subaru 360 -1958
70 χρόνια Subaru, Subaru 360
Το πρώτο αληθινό Subaru μαζικής παραγωγής, το Subaru 360 οφείλει το όνομά του στο μικρό αερόψυκτο δικύλινδρο μοτέρ των 356 cc. Κινητήρας που του επέτρεψε να αναγνωριστεί ως keicar, μια κατηγορία αυτοκινήτων μικρού μεγέθους με κινητήρες κάτω από τα 360 cc με φορολογικό πλεονέκτημα. Με αρκετά προηγμένη σχεδίαση για την εποχή, με μονοκόκ σασί και οροφή από πλεξιγκλάς.
 70 χρόνια Subaru, Subaru 360

Το Subaru 360 θα έκανε εμπορική καριέρα μέχρι το 1971 και η ισχύς του μοτέρ θα ανέβαινε από τους 16 στους 25 ίππους ή ακόμα και στους 36 PS με την επιλογή διπλού καρμπιρατέρ. H γκάμα του θα ήταν πλούσια και μεταξύ των πολλών εκδόσεών του θα υπήρχε και μια στέισον.


Subaru 1000 – 1965
Subaru 1000
Το Subaru 1000 δεν ήταν μόνο το πρώτο ιαπωνικό αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής με κίνηση εμπρός, αλλά σηματοδότησε επιπλέον ένα σημείο καμπής στην ιστορία του μικρού κατασκευαστή: Ήταν το πρώτο μοντέλο του με μοτέρ μπόξερ. Και μάλιστα 4κύλινδρο ήταν υδρόψυκτο. 

Subaru 1000

Με ταμπούρα για φρένα εμπρός, ξεχώριζε επίσης από την απουσία ξεχωριστού συστήματος καλοριφέρ, καθώς ο χώρος των επιβατών θερμαινόταν απευθείας αντλώντας θερμότητα από το ψυγείο του κινητήρα.


Subaru Leone - 1971
Subaru Leone
Η πρώτη γενιά του Subaru Leone κατασκευάστηκε από το 1971 έως το 1979, με τη δεύτερη να λανσάρεται το 1980. Αυτό το κόμπακτ Subaru ξεκίνησε την καριέρα του ως μπερλίνα και κουπέ, ολοκληρώνοντας την γκάμα του το 1972 με ένα στέισον. 

Subaru Leone

Μάλιστα αυτό το τελευταίο υιοθέτησε κίνηση σε όλους τους τροχούς με τρία διαφορικά, πρεμιέρα για αυτοκίνητο παραγωγής και ένα χαρακτηριστικό που έμελλε να γίνει πυλώνας της φίρμας!Subaru Leone

Τότε, ήταν ακόμα ένα σύστημα κίνησης κατ’ επιλογή για όλους τους τροχούς, επιτρέποντας την κίνηση στους δύο τροχούς όταν δεν χρειάζονταν τέσσερις. Αλλά το Leone ήταν επίσης πρωτοπόρος του συστήματος hill-holder που διευκόλυνε τις εκκινήσεις σε ανηφόρα, κρατώντας το φρένο ενεργοποιημένο κατά την εκκίνηση. Κάτω από το καπό, φώλιαζε ένας 4κύλινδρο; κινητήρας μπόξερ με δύο εκκεντροφόρους.


Subaru Alcyone ή XT - 1985
Subaru Alcyone
Το 1985, η Subaru λάνσαρε ένα κουπέ με τις τυπικές γωνιακές γραμμές στη μόδα εκείνης της δεκαετίας. Το Subaru Alcyone που ονομαζόταν και XT6 στην Ευρώπη, είχε εντυπωσιακό Cd 0,29 για την εποχή. 

Αρχικά λανσαρίστηκε με έναν 4κύλινδρο 1.800άρη μπόξερ τούρμπο και απόδοση από 115 έως 135 άλογα, ανάλογα με την αγορά. Η γκάμα συμπληρωνόταν έναν ατμοσφαιρικό επίπεδο 6κύλινδρο μοτέρ 2,7 λίτρων που απέδιδε περίπου 150 ίππους. Subaru Alcyone

Το Subaru Alcyone διετίθετο είτε ως προσθιοκίνητο είτε με τετρακίνηση και μπορούσε να πιάσει στην ευθεία τα 190 km/h και να κάνει το σπριντ των 0-100 km/h σε 9”. 

Subaru Alcyone

Με γενναιόδωρο και υπερσύγχρονο εξοπλισμό, με ηλεκτρονική διαχείριση κινητήρα και κιβωτίου ταχυτήτων, ψηφιακό ταμπλό και ανάρτηση με ρυθμιζόμενο ύψος, το Subaru XT ήταν ένα τεχνολογικά εξεζητημένο αυτοκίνητο στην κατηγορία του. Αργότερα, το Subaru SVX έμελλε να το διαδεχτεί και να διατηρήσει ένα πολύ ιδιαίτερο μοτέρ flat six.


Subaru Legacy – 1989
Subaru Legacy
Το Legacy έγινε η ναυαρχίδα της Subaru το 1989. Μια μεγάλη οικογενειακή μπερλίνα με τετρακίνηση και κινητήρα μπόξερ, που θα επιβίωνε για έξι γενιές μέχρι το τέλος της παραγωγής του, το 2020.

Εκτός από την τετρακίνηση, το Legacy έβριθε συστημάτων ενεργειακής ασφάλειας, όπως το τετρακάναλο ABS από τη Bosch ή την πνευματικά ρυθμιζόμενη σε ύψος ανάρτηση, για αυξημένη απόσταση από το έδαφος και οδήγηση εκτός ασφάλτου. 

Subaru Legacy

Το Legacy διετίθετο στην αγορά τόσο ως 4θυρη μπερλίνα όσο και ως στέισον. Και ήταν το μοντέλο που θα σηματοδοτούσε την είσοδο της Subaru στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι.


Subaru Impreza – 1992
Subaru Impreza
Το Subaru Impreza, που λανσαρίστηκε το 1992, έφτασε στην Ευρώπη το 1993. Πιο κόμπακτ από το Legacy που κυκλοφόρησε το 1989, διέθετε κινητήρες μπόξερ που ξεκινούσαν από ένα ατμοσφαιρικό 1,6 lt με 90 άλογα (στάνταρ εμπρός κίνηση, προαιρετικά τετρακίνηση), 

Και ολοκληρώνονταν με έναν δίλιτρο τούρμπο 2,0 lt με 215 άλογα. Μοτέρ που εισήλθε στην γκάμα το 1994 και χρησίμευσε ως βάση για την ομολογκασιόν του μοντέλου που μπήκε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι. Και ξεχώριζε για την τεράστια εισαγωγή αέρα στο καπό και την πτέρυγα πίσω, πάνω στο πορτμπαγκάζ. 

Subaru Legacy

Το Impreza θα ήταν το μοντέλο που θα διέδιδε τη φίρμα των Πλειάδων στην Ευρώπη, εδραιώνοντας ταυτόχρονα τα θεμελιώδη συστατικά της: Οδηγική απόλαυση, τετρακίνηση και κινητήρας μπόξερ.


Subaru Solterra - 2022
Το Solterra που λανσαρίστηκε το 2022 είναι το πρώτο 100% ηλεκτρικό Subaru παραγωγής και εξελίχτηκε από κοινού με την Toyota. Σχεδόν δίδυμος ξάδερφος του Toyota bZ4x, ωστόσο διατίθεται μόνο με τετρακίνηση, σημαντικός δείκτης της ταυτότητας της Subaru. 

Subaru Soltera

Επομένως, εάν και δεν κινείται από κινητήρα μπόξερ, συνεχίζει να παρέχει δυναμική συμπεριφορά χαρακτηριστική της φίρμας χάρη στο χαμηλό κέντρο βάρους που διατηρείται, καθώς η μπαταρία βρίσκεται στο πάτωμα. Θα μπορούσαμε μάλιστα προσεχώς να το δούμε ακόμη και σε σπορ έκδοση STi!
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube