Fiat 124 Abarth Stradale: ένα κάμπριο στα ράλι [video]

Fiat 124 Abarth Stradale: ένα κάμπριο στα ράλι [video]

Το Fiat 124 Abarth Stradale αποτελεί τρανταχτή απόδειξη ότι μπορείς να προσεγγίσεις τις Ειδικές Διαδρομές με το στιλ ενός καμπριολέ.

Βασισμένο στο ταπεινό 124, το Fiat 124 Abarth Stradale κυκλοφόρησε το 1972 ως μοντέλο δρόμου για να πάρει ομολογκασιόν η αγωνιστική έκδοση και να συμμετάσχει σε ράλι.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι πρόκειται για κάμπριο, μία ανορθόδοξη επιλογή στους αγώνες ράλι αφού τα ξεσκέπαστα οχήματα υστερούν σε ακαμψία σε σχέση με τα κουπέ, τα χάτσμπακ ή τις μπερλίνες. 

Ένα καμπριολέ στα ράλι; Κι όμως, η αγωνιστική εκδοχή του Fiat 124 Abarth Stradale δρόμου κατάφερε να κερδίσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλι το 1972 και το 1975.

Το 124 της Fiat ήταν επίσης διαθέσιμο ως κουπέ και σαλούν, αλλά για κάποιο λόγο, η Abarth επέλεξε το καμπριολέ. Μάλλον έχει να κάνει με την εμμονή που έχουν οι Ιταλοί με το στιλ, δεν εξηγείται αλλιώς. Δεν πρέπει απλώς να κερδίζεις, αλλά να το κάνεις και με χάρη!

Fiat 124 Abarth Stradale

Δημιουργήθηκε το 1966 για να αντικαταστήσει το παλιό Fiat 1300, το Fiat 124 saloon σύντομα ακολούθησαν τρεις ακόμα παραλλαγές: ένα βάγκον, ένα κουπέ και μια ξεσκέπαστη έκδοση. Ενώ το κουπέ αναπτύχθηκε στο Κέντρο Σχεδίασης της Fiat, η σχεδίαση του Spider ανατέθηκε στον Pininfarina.

Το αυτοκίνητο έκανε το ντεμπούτο του στα ράλι το 1969, όταν ιδιώτες οδηγοί συμμετείχαν σε εθνικά πρωταθλήματα με το πρώτης γενιάς 124 Sport Spider, με τον 4κύλινδρο κινητήρα των δύο εκκεντροφόρων και των 1.438 cc. Πλεονεκτήματά του ήταν ο συνδυασμός στιβαρότητας και καλής κατανομής βάρους, παρά τη μικρή απόδοση που ήταν κάτω από 100 PS. 

Fiat 124 Abarth Stradale

Τα αποτελέσματα οδήγησαν την ανεπίσημη είσοδο της Fiat στα ράλι. Το 1970, ο κυβισμός του κινητήρα αυξήθηκε στα 1.608 cc, ενώ η ισχύς σκαρφάλωσε στα 110 PS. Εκείνη τη χρονιά, η Fiat συμμετείχε στο Ιταλικό Πρωτάθλημα Ράλι με τους Alcide Paganelli και Ninni Russo, κερδίζοντας τον εθνικό τίτλο παρά τον σκληρό ανταγωνισμό από τη Lancia Fulvia Coupé HF.

Η νίκη στο ιταλικό πρωτάθλημα κι η επακόλουθη εξαγορά της Abarth —η οποία έγινε το επίσημο αγωνιστικό τμήμα της Fiat— οδήγησε την εταιρεία με έδρα το Τορίνο να παρουσιάσει την επίσημη αγωνιστική ομάδα το 1971. Τόσο το 125 S saloon όσο και το 124 Sport Spider μπήκαν στους αγώνες.

Ο Luciano Trombotto επιβεβαίωσε την ταχύτητα του Spider στις στενές, φιδωτές διαδρομές του Rallye Elba, κερδίζοντας τον αγώνα δύο χρόνια διαδοχικά. 

Οι νίκες ήταν συνεχόμενες, ειδικά τη σεζόν του 1972, όταν ο Lele (Raffaele) Pinto κι ο συνοδηγός Gino Macaluso κατέκτησαν την καρό σημαία στο Ράλι Costa Brava με ένα 124 Sport Spider. 

Fiat 124 Abarth Stradale

Ακολούθησε κάμποσες ακόμα νίκες: στο Semperit της Αυστρίας, ακολουθούμενη από την Πολωνία, τη Γιουγκοσλαβία και πίσω στην Αυστρία στο Rallye der 1000 Minuten. Μαζί με δύο δεύτερες θέσεις στα ιταλικά ράλι του San Martino di Castrozza και της Elba, ο Pinto-Macaluso και το Fiat 124 κέρδισαν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλι.

Την ίδια σεζόν, η Lancia κατέκτησε το διεθνές πρωτάθλημα κατασκευαστών με τη Fulvia HF 1.6, υπογραμμίζοντας την υπεροχή του Ομίλου Fiat.

Η αγωνιστική έκδοση απέδιδε 215 PS στις 7.000 rpm, τα οποία απογείωναν το αμάξωμα των 930 kg. Αν πάντως σας άνοιξε η όρεξη και θέλετε να αγοράσετε ένα δρομίσιο Fiat 124 Abarth Stradale των 126 PS, να γνωρίζετε ότι δεν είναι φθηνό. Ένα πολύ αξιόλογο μεταχειρισμένο στη Γερμανία με 120.000 km τιμάται €67.000.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube