Κλείδωσαν οι αυξήσεις τιμών στα διόδια

Κλείδωσαν οι αυξήσεις τιμών στα διόδια

Το σίριαλ των τελευταίων μηνών για την αύξηση των τιμών στα διόδια φαίνεται πως έφτασε στο τέλος του, με την κυβέρνηση και τις εταιρείες διαχείρισης να φτάνουν σε συμφωνία. Από 1/1/2024 θα ισχύουν οι νέες τιμές.

Diodia

Μονοψήφια και όχι διψήφια θα είναι αύξηση των τιμών στα διόδια, μετά τη συμφωνία του δημοσίου και των παραχωρησιούχων.

Εδώ και αρκετούς μήνες, οι δύο πλευρές είχαν καθίσει στο τραπέζι και προσπαθούσαν να βρουν την πιο συμφέρουσα λύση για όλους. Από πλευράς κυβέρνησης, το Υπουργείο Μεταφορών ήταν αντίθετο σε μεγάλες αυξήσεις, οι οποίες θα επιβάρυναν ακόμα περισσότερο τους Έλληνες πολίτες, που αντιμετωπίζουν συνεχείς και πολλές φορές δυσβάσταχτες αυξήσεις σχεδόν σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης.

Την ίδια στιγμή οι παραχωρησιούχοι ζητούσαν να εφαρμοστούν όλα όσα προβλέπονται στις συμβάσεις των έργων και συγκεκριμένα αναθεώρηση των τιμών με βάση των πληθωρισμό. Υπό αυτό το πρίσμα, οι αυξήσεις των τιμών μπορεί να άγγιζαν το 14%. Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο πως οι αυξήσεις των τιμών στα διόδια για το 2023 «πάγωσαν» εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου, με τις εταιρείες να κάνουν λόγω για απώλειες ύψους 40-45 εκατομμυρίων ευρώ.

Από 1/1/2024 θα ισχύσουν οι νέες τιμές στα διόδια, οι οποίες θα είναι αυξημένες από 6-8%

Diodia

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Τέλη κυκλοφορίας 2024, όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Μετά τη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής όμως βγήκε λευκός καπνός, με τις δύο πλευρές να τα βρίσκουν κάπου στη μέση, με τις αυξήσεις να ανέρχονται σε ποσοστό 6-8%.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως προβλέπουν οι συμβάσεις παραχώρησης, η τιμαριθμική αναπροσαρμογή των τελών διέλευσης γίνεται για κάθε έτος βάσει του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Σεπτεμβρίου του προηγούμενου έτους. Αυτό είναι δηλαδή το ανώτατο περιθώριο της αύξησης.

Το προηγούμενο διάστημα, είχαν εμφανιστεί σενάρια που ήθελαν τη χώρα μας να εφαρμόζει το μοντέλο της Πορτογαλίας. Το μοντέλο που ακολουθεί η ιβηρική χώρα προβλέπει τη μετακύλιση των αυξήσεων σε άλλες οικονομικές χρήσεις, όταν ο πληθωρισμός θα βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα. Βάσει αυτής της λογικής, ένα μικρό τμήμα των αυξήσεων εφαρμόζεται όταν ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή είναι υψηλός, με το υπόλοιπο να «μεταφέρεται» σε επόμενες χρονιές όπου ο πληθωρισμός είναι χαμηλός και έτσι η επιβάρυνση των οδηγών είναι περιορισμένη.

Diodia

Τις αυξήσεις ανά κατηγορία οχήματος θα ανακοινώσουν αναλυτικά οι παραχωρησιούχοι, όπως γίνεται συνήθως, μετά τα μέσα Δεκεμβρίου, προκειμένου να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Οι αυξήσεις θα ισχύουν σε όλους τους αυτοκινητόδρομους με διόδια (Ολυμπία Οδός, Ιόνια Οδός, Νέα Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Εγνατία Οδός και Μορέας), πλην της Αττικής Οδού, μιας και οι τιμές των διοδίων της δεν έχουν συνδεθεί με τον πληθωρισμό.

 

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube