Στάνταρ το AEB στα βαν της Volkswagen

Στάνταρ το AEB στα βαν της Volkswagen

Η VW δηλώνει ότι από εδώ και στο εξής όλα τα βαν της θα εφοδιάζονται στάνταρ με σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος ανάγκης.

Το επαγγελματικά βαν Caddy, Crafter και Transporter θα εφοδιάζονται, αρχής γενομένης από αύριο 1η Ιουνίου, στάνταρ με σύστημα ΑΕΒ –Automatic Emergency Braking. Εξοπλισμός που ως στάνταρ αποτελεί πρωτιά για τη βιομηχανία.

Πρόκειται για την πιο πρόσφατη κίνηση σε μια σειρά από τέτοιες που κάνει η βιομηχανία προκειμένου να τυποποιήσει το σύστημα σε όλη τη βιομηχανία. Οι τελευταίες δοκιμές πρόσκρουσης του Euro NCAP απαιτούν ένα αποτελεσματικό σύστημα ΑΕΒ για να πετύχεις τη μέγιστη βαθμολογία. Οπότε αυτοκίνητα χωρίς συστήματα αποφυγής συγκρούσεων ή μείωσης της σφοδρότητάς τους, όπως είναι το AEB ή το Lane-Keeping Assist, εκ των πραγμάτων «τιμωρούνται». Οπότε σήμερα τέτοια συστήματα αποτελούν μάλλον κοινό τόπο για τα περισσότερα IX.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Euro NCAP: Νέος τρόπος αξιολόγησης, νέα πεντάστερα μοντέλα

Σύμφωνα με τη βρετανική Thatcham Research, η Volkswagen, μαζί με τη Mazda και τη Volvo διαθέτουν τα συστήματα αυτά στο βασικό εξοπλισμό, κάτι που για την ασφαλιστική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου επιφέρει μείωση περίπου 10% επί των ασφαλίστρων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ 20 χρόνια Euro NCAP. Δείτε το εντυπωσιακό video της προόδου!

Ο Peter Shaw, διευθύων σύμβουλος της Thatcham Research, είπε: «Είναι συγκλονιστικό ότι το AEB, μια αποδεδειγμένα σωτήρια τεχνολογία, δεν είναι διαθέσιμη στην πλειονότητα των ιδιοκτητών ή οδηγών βαν μέχρι σήμερα. Καλούμε όλους τους κατασκευαστές να ακολουθήσουν το παράδειγμα-πρωτιά της Volkswagen και να τοποθετήσουν σύστημα AEB σε όλα τα ελαφρά επαγγελματικά μοντέλα τους το συντομότερο δυνατόν».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Πόσο έχει βελτιωθεί η παθητική ασφάλεια τα τελευταία 20 χρόνια; [videos]

Η Thatcham εκτιμά ότι τα συστήματα αυτά θα σώσουν 100 τουλάχιστον ζωές και θα προλάβουν επιπλέον 120.000 τραυματισμούς στα επόμενα δέκα χρόνια μόνο στη Βρετανία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Προετοιμασία crash test: Πραγματική επιστήμη [video]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube