20 χρόνια Euro NCAP. Δείτε το εντυπωσιακό video της προόδου!

20 χρόνια Euro NCAP. Δείτε το εντυπωσιακό video της προόδου!

Τα crash test έσωσαν πάνω από 78.000 ζωές τα περασμένα 20 χρόνια, μειώνοντας θανάτους και τραυματισμούς σε τροχαία κατά 63%.

O Euro NCAP έδωσε στη δημοσιότητα ένα συνταρακτικό videο oπου πολύ παραστατικά επιδεικνύει την αλματώδη πρόοδο που συντελέστηκε στην ασφάλεια στο αυτοκίνητο μέσα σε 20 χρόνια.

Το οπτικό υλικό δείχνει ένα Rover 100 του 1997 που πέφτει πλαγιομετωπικά με μετωπική κάλυψη 40% και με 64 km/h σε ακίνητο παραμορφώσιμο εμπόδιο, με αποτέλεσμα το σοβαρότατο τραυματισμό του οδηγού του. Παράλληλα, γίνεται η σύγκριση με ένα σύγχρονο Honda Jazz που προσφέρει ασύγκριτα μεγαλύτερη ασφάλεια στους επιβάτες του.

«Όπου και να κάθεσαι στο Rover 100, τα νέα είναι κακά», είπε ο Matthew Avery του ινστιτούτου Thatcham Research, ενός από τα κέντρα crash-test του Euro NCAP. «Σε μια μετωπική με 64 km/h, οπωσδήποτε δεν θα φύγεις όρθιος». Στην ίδια σύγκρουση, οι επιβάτες του Honda Jazz πιθανότατα θα τη γλιτώσουν μόνο με μώλωπες.

Δείτε το επετειακό video για τα 20 χρόνια crash-test του EuroNCAP


O Euro NCAP χρησιμοποιεί το video για να γιορτάσει το γεγονός ότι τα crash-test του βοήθησαν ώστε να βελτιωθούν οι δείκτες θνησιμότητας στους βρετανικούς δρόμους από το 1997: Συγκεκριμένα, από τους 3.599 νεκρούς το 1997 μειώθηκαν στους 1.732 το 2015. Ο αριθμός των πεζών και των ποδηλατών που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στους δρόμους της Βρετανίας έπεσε κατά 40% από το 1997.

«Καθώς βρισκόμαστε 20 χρόνια στην προμετωπίδα της οδικής ασφάλειας, είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που το πρόγραμμα δοκιμών ασφαλείας του Euro NCAP πέτυχε μεγάλες, σωτήριες βελτιώσεις στα αυτοκίνητα και συνέβαλε έτσι ώστε η Ευρώπη να πετύχει τον χαμηλότερο δείκτη θνησιμότητας στους δρόμους από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στον κόσμο», είπε ο Michiel van Ratingen, γενικός γραμματέας του Euro NCAP.

Τα αισθήματά του επανέλαβε ο Max Mosley, ο πρώτος πρόεδρος του Euro NCAP και πρόεδρος του Global NCAP, που είπε: «Είκοσι χρόνια από αυτό που ξεκίνησε ως αμφιλεγόμενο πρόγραμμα, καθώς απορρίφθηκε από τους κατασκευαστές ως υποτιθέμενα μη ρεαλιστικό πρότυπο ασφαλείας, ο EuroNCAP σήμερα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αυτοκινητικής πραγματικότητας. Χιλιάδες θάνατοι αποσοβήθηκαν, οι απαιτήσεις των καταναλωτών είναι υψηλότερες, οι κατασκευαστές ανταγωνίζονται στις αξιολογήσεις ασφαλείας και οι προδιαγραφές ασφαλείας των αυτοκινήτων συνεχίζουν να βελτιώνονται».

Ωστόσο, ο Euro NCAP θέλει να περιορίσει τον αριθμό των θανάτων και των τραυματισμών στους δρόμους ακόμη περισσότερο, προτρέποντας τους κατασκευαστές να κάνουν το σύστημα αυτόνομου φρεναρίσματος ανάγκης (ΑΕΒ) στάνταρ σε όλα τα νέα μοντέλα. Και σημειώνει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προλάβει ακόμη 2.700 θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς κάθε χρόνο, μόνο στη Βρετανία.

Καλεί επίσης όλους τους οδηγούς να αγοράζουν μόνο αυτοκίνητα που ο Euro NCAP έχει αξιολογήσει με πέντε αστέρια. Να βεβαιώνονται επίσης ότι το αυτοκίνητό τους είναι εξοπλισμένο με σύστημα ΑΕΒ και σύστημα διατήρησης λωρίδας.

Από την άλλη, ούτε ο Euro NCAP μένει ανεξέλικτος. Εντάσσει στη διαδικασία αξιολόγησης νέες δοκιμές από το 2018, για να εκτιμά τα συστήματα διατήρησης της λωρίδας που ελέγχουν και το τιμόνι του αυτοκινήτου προκειμένου να αποφύγουν μια σύγκρουση, συστήματα που θα βοηθήσουν να μειωθούν οι συγκρούσεις σε διασταυρώσεις, και βελτιωμένα συστήματα AEB με αναγνώριση και προστασία πεζών και ποδηλατών.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube