Πόσο ασφαλές είναι το smart Electric Drive;

Πόσο ασφαλές είναι το smart Electric Drive;

Το video από τις δοκιμές πρόσκρουσης EuroNCAP αποδεικνύει την ασφάλεια του ηλεκτρικού smart.

Από την  πρώτη γενιά του smarτ, η μαμά Mercedes-Benz έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην καμπάνια που αφορά στην ασφάλεια για να πείσει τον κόσμο να εμπιστευθεί ένα τόσο μικρό αυτοκίνητο. Ακόμη και σήμερα, που  πλέον το μοντέλο έχει καθιερωθεί και αποτελεί αναμφίβολα εμπορική επιτυχία, η εταιρεία δεν εφησυχάζει.

Οι τελευταίες δοκιμές του EuroNCAP αφορούν στην ηλεκτρική έκδοση, αυτή που αναμένεται να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος των πωλήσεων τα επόμενα χρόνια, ειδικά στην Αμερική όπου όλες οι άλλες εκδόσεις καταργήθηκαν ή θα καταργηθούν στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Δοκιμάζουμε το smart fortwo cabrio electric drive

Το κλειδί είναι η πλατφόρμα Tridion, μια δομή που προστατεύει τον οδηγό και τον επιβάτη σαν κλωβός ασφαλείας. Το γεγονός ότι ο κινητήρας είναι στο πίσω μέρος βοηθά πολύ την παθητική ασφάλεια του smart. Η εταιρεία έχει αξιοποιήσει ακόμη και αισθητικά την δομή Tridion. Η αυξημένη δυνατότητα εξατομίκευσης επιτρέπει στους ιδιοκτήτες να επιλέξουν χρωματικούς συνδυασμούς που αναδεικνύουν τον κλωβό ασφαλείας, υπενθυμίζοντας διακριτικά και ευχάριστα την ασφάλεια που προσφέρει.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Δοκιμάζουμε το smart fortwo electric drive

Το πρόβλημα με το μέγεθος του smart είναι ότι δεν αφήνει χώρο για ζώνες ελεγχόμενης παραμόρφωησης. Έτσι, ενώ η δομή είναι ισχυρή και περνά τα crash tests χωρίς να παραμορφωθεί ή να καταρρεύσει, οι δυνάμεις που ασκούνται στους επιβάτες μπορεί να είναι ισχυρές. Παρόλα αυτά, τα μέτρα ασφαλείας μέσα στην καμπίνα είναι τέτοια που επέτρεψαν στο smart να αριστεύσει στις μετρήσεις EuroNCAP με ποσοστό 82% στην προστασία ενηλίκων και να βαθμολογηθεί με πέντε αστέρια. Μόνο σχετικά αδύναμο σημείο κρίθηκε η προστασία με κολόνα σε πλάγια σύγκρουση.

Η αρχική μέτρηση είχε γίνει το 2014 με βενζινοκίνητη έκδοση χιλίων κυβικών, αλλά πρόσφατα ο οργανισμός EuroNCAP επανέλαβε τις δοκιμές με την ηλεκτροκίνητη έκδοση. Η διαφορά στα μηχανικά μέρη είναι σοβαρή, η απουσία κινητήρα και το βάρος της μπαταρίας είναι παράμετροι που ενδεχομένως επηρεάσουν τη συμπεριφορά του πλαισίου κατά την ενδεχόμενη σύγκρουση. Παρόλα αυτά οι μετρήσεις έδειξαν ότι και η ηλεκτρική έκδοση επαληθεύει τα πολύ καλά αποτελέσματα.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube