IIHS: Ισχνό το ποσοστό χρήσης στις ζώνες ασφαλείας πίσω

IIHS: Ισχνό το ποσοστό χρήσης στις ζώνες ασφαλείας πίσω

Η μελέτη του IIHS δίνει σοκαριστικά νούμερα για τους ενηλίκους που δεν χρησιμοποιούν ζώνη ασφαλείας στο πίσω κάθισμα.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Ασφαλιστικό Ινστιτούτο για την Ασφάλεια στους Αυτοκινητοδρόμους, που περιέλαβε στη μελέτη του 1.172 ερευνώμενους, ενώ το 91% κάνει χρήση της ζώνης ασφαλείας όταν κάθεται εμπρός, το ποσοστό πέφτει στο 72% όταν κάθεται στο πίσω κάθισμα.

Για την Ελλάδα δεν έχουμε ανάλογα στοιχεία, αλλά έστω και χωρίς δείγμα, εκτιμούμε ότι το ποσοστό επιβατών που χρησιμοποιούν ζώνη ασφαλείας πίσω δεν πρέπει να υπερβαίνει ούτε το 10%. Από τους Αμερικανούς ερωτηθέντες που είπαν ότι δεν χρησιμοποιούν πάντα τη ζώνη στο πίσω κάθισμα, τέσσερις στους πέντε δεν φορούν κυρίως στις μικρές διαδρομές ή χρησιμοποιώντας υπηρεσίες μεταφοράς, όπως η Lyft and Uber.

Η χρήση της ζώνης αυξήθηκε σημαντικά με το πέρασμα των χρόνων, αλλά ο IIHS υποστηρίζει ότι, «πολλοί επιβάτες στο πίσω κάθισμα θεωρούν ότι η ζώνη ασφαλείας δεν είναι απαραίτητη διότι αντιλαμβάνονται ότι η θέση αυτή είναι ασφαλέστερη από την εμπρός». Και το Ινστιτούτο σημειώνει, «Αυτό δείχνει μια ξεκάθαρη παρανόηση σχετικά με το γιατί οι ζώνες είναι σημαντικές, άσχετο με το πού ένα άτομο κάθεται στο αυτοκίνητο».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Πάνω από 1 στους 3 Ευρωπαίους δεν χρησιμοποιεί τις πίσω ζώνες ασφαλείας [video]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ IIHS: Προβληματικά τα φώτα στα κόμπακτ και μεσαία crossover [video]

Κι ενώ το να κάθεσαι στο πίσω κάθισμα παλιότερα ήταν ασφαλέστερο, σήμερα με τις υπάρχουσες τεχνολογίες (αερόσακοι, προεντατήρες) το πλεονέκτημά του να κάθεσαι πίσω έχει περιοριστεί σημαντικά. Η μη χρήση ζώνης ασφαλείας αποτελεί προφανώς κακή ιδέα, καθώς περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους που σκοτώθηκαν στις ΗΠΑ σε αυτοκινητικό δυστύχημα και κάθονταν στο πίσω κάθισμα δεν ήταν δεμένοι. Η μελέτη αναφέρει ότι εάν όλοι έκαναν χρήση της ζώνης στο πίσω κάθισμα, οι θάνατοι στις ΗΠΑ σε αυτή τη θέση θα μπορούσαν να περιοριστούν κατά 2.800 ετησίως.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Προετοιμασία crash test: Πραγματική επιστήμη [video]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube