Δύο αστέρια για τη Ford Mustang στο Euro NCAP [video]

Δύο αστέρια για τη Ford Mustang στο Euro NCAP [video]

Η Mustang δεν τα πήγε και τόσο καλά στις δοκιμές πρόσκρουσης του Euro NCAP.

Η Ford Mustang πήρε δύο αστέρια στις δοκιμές πρόσκρουσης του Euro NCAP. Το αμερικανικό muscle car δεν τα πήγε τόσο καλά στην πλαγιομετωπική εμπρόσθια σύγκρουση, δοκιμασία κατά την οποία το αυτοκίνητο συγκρούεται με σταθερό εμπόδιο στο 40% της επιφάνειας της μάσκας.

Συγκεκριμένα, η Mustang πήρε 72% στην προστασία ενηλίκων, 32% στα παιδιά και 64% στην ασφάλεια των πεζών, αλλά και 16% για τα οδηγικά βοηθήματα. Η καμπίνα αποδείχθηκε στιβαρή δομικά, και διατηρήθηκε σε καλή κατάσταση. Ωστόσο, το σχόλιο που συνοδεύει την αξιολόγηση αναφέρει ότι «οι εμπρός αερόσακοι οδηγού και συνοδηγού δεν είχαν επαρκή πίεση με αποτέλεσμα το κεφάλι του οδηγού να τερματίσει στο τιμόνι και αυτό του συνοδηγού στο ταμπλό». Στη μετωπική σύγκρουση, το dummy που «κάθονταν» πίσω γλίστρησε κάτω από τη ζώνη, αυξάνοντας τις πιθανότητες τραυματισμού στην κοιλιακή χώρα. Το σχόλιο του Euro NCAP ανέφερε ότι οι πίσω ζώνες ασφαλείας δεν διαθέτουν προεντατήρες και σύστημα ελέγχου φορτίου, αυτό που φροντίζει έτσι ώστε από ένα όριο και πέρα η ζώνη να μη σπάσει το θώρακα του επιβάτη.

Στις πλευρικές συγκρούσεις, η προστασία των εμπρός επιβατών είναι ικανοποιητική, αν και υπάρχει μια υποσημείωση για το θώρακα. Το θέμα είναι όμως και πάλι στις πίσω θέσεις. Το κεφάλι του dummy, αναστήματος ενός παιδιού ηλικίας δέκα ετών καθισμένου σε booster χτύπησε στο εσωτερικό πλαίσιο του παραθύρου, καθώς ο πλευρικός αερόσακος «κουρτίνα» δεν πρόσφερε επαρκή προστασία.  

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Δοκιμάζουμε τη Ford Mustang GT 5.0 V8 σε πίστα και δρόμο [video]

Τα αποτελέσματα στην Ευρώπη, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με αυτά που πέτυχε το αυτοκίνητο στην Αμερική όπου το αυτοκίνητο είχε πετύχει τη βέλτιστη επίδοση των πέντε αστέρων στις δοκιμές της NHTSA (National Highway Traffic Safety Adiministration). Ο Michiel van Ratingen, γενικός γραμματέας του EuroNCAP είπε ότι σε μεγάλο βαθμό για την διαφορά αυτή ευθύνονται οι χαμηλότερες προδιαγραφές των βασικών ευρωπαϊκών εκδόσεων: «Το εργοστάσιο ενδεχομένως δεν περίμενε ότι το αυτοκίνητο θα δοκιμαστεί και στα ευρωπαϊκά crash tests και δεν το έχει εφοδιάσει με τεχνολογία ασφαλείας που διατίθεται στην αμερικάνικη αγορά», δήλωσε.

Τα στοιχεία εξοπλισμού στα οποία αναφέρεται ο οργανισμός, εκτός από τα προαναφερθέντα, είναι τα ηλεκτρονικά οδηγικά βοηθήματα όπως το σύστημα αυτόνομης πέδησης σε περιπτώσεις ανάγκης, με το οποίο εξοπλίζεται η Mustang ακόμη και στην βασική της έκδοση στην Αμερική. Η Ford απάντησε στην ανακοίνωση του EuroNCAP με την εξής δήλωση: «Το αυτοκίνητο είναι ασφαλές, καθώς πληροί ή και ξεπερνά όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές ασφάλειας, όπως αποδεικνύει η βαθμολογία πέντε αστέρων στις μετρήσεις του οργανισμού NHTSA, αλλά και σε αυτές του Ινστιτούτου Ασφάλειας Αυτοκινητοδρόμων (IIHS)». Βέβαια, ένα παλαιότερο ρεπορτάζ λέει άλλα για τις μετρήσεις του IIHS.   

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Δοκιμάζουμε το Ford Focus RS σε πίστα και δρόμο [video]

Η αξιολόγηση έγινε φυσικά στο αυτοκίνητο που πωλείται από το 2015. Η Ford έχει ήδη έτοιμο ένα facelift της Mustang, η παραγωγή του οποίου θα αρχίσει το φθινόπωρο του 2017 και οι πωλήσεις από τον επόμενο χρόνο. Η Ford ανακοίνωσε ότι στα αυτοκίνητα που θα παραγγελθούν από τον Μάιο και μετά τα αυτοκίνητα που θα παραδοθούν με σύστημα Pre Collision Assist. Με ανίχνευση πεζών, προειδοποίηση εμπρόσθιας σύγκρουσης και αυτόνομη πέδηση «πανικού», καθώς και υποβοήθηση διατήρησης της πορείας εντός της λωρίδας κυκλοφορίας.

[Πηγή Euro NCAP

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube