0-290 km/h από τη θέση του οδηγού του Ford GT [video]

0-290 km/h από τη θέση του οδηγού του Ford GT [video]

Το νέο Ford GT δείχνει και είναι εξαιρετικά γρήγορο. Το πόσο γρήγορο, θα το καταλάβετε μόλις δείτε αυτό το video.

Το Ford GT κατά βάση δεν είναι ένα κανονικό αυτοκίνητο παραγωγής. Και αυτή είναι μια βασική παράμετρος. Η κάψουλα των επιβατών είναι μια ανθρακονημάτινη μπανιέρα. Εξαιρετικά ελαφριά και άκαμπτη, με ενσωματωμένο roll cage στο εργοστάσιο και όχι τοποθετημένο εκ των υστέρων, όπως συμβαίνει στα υπόλοιπα αυτοκίνητα παραγωγής που τρέχουν σε αγώνες GT. Πίσω από την καμπίνα λοιπόν βρίσκεται ένας V6 κινητήρας EcoBoost  3,5 λίτρων με δύο τουρμπίνες. Η κίνηση πηγαίνει στους πίσω τροχούς μέσω ενός κιβωτίου διπλού συμπλέκτη, επτά σχέσεων της Getrag. Το αγωνιστικό χρησιμοποιεί ένα διαφορετικό σειριακό κιβώτιο.

Ο κινητήρας είναι αρκετά ενδιαφέρων: Ναι αποδίδει 647 PS, αλλά βασικά πρόκειται για μια γνήσια μονάδα EcoBoost, με το 60% των μερών του να είναι ίδιο με αυτά ενός F-150 pick-up. Ναι εντάξει του Raptor F-150, το οποίο όμως δεν παύει να είναι ένα γρήγορο pick-up. Αυτός είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους η Ford εξορθολόγησε το κόστος εξέλιξης του GT. Επειδή πρόκειται για ένα V6, ο κινητήρας είναι σχετικά μικρός σε διαστάσεις, «τυλιγμένος» ασφυκτικά από το αμάξωμα. Ο αέρας που χρειάζεται ο κινητήρας ωστόσο ακολουθεί μια αρκετά δαιδαλώδη διαδρομή. Φτάνει στο πίσω μέρος και μετά διοχετεύεται στο κάτω μέρος του αμαξώματος για να φτάσει στις τουρμπίνες. Από εκεί ξανασπρώχνεται στο πλάι, περνά μέσα από τα εμφανή ιντερκούλερ και ύστερα στην πολλαπλή εισαγωγής. Η Ford δοκίμασε τον κινητήρα σε ένα GT του Αμερικανικού Πρωταθλήματος IMSA και διαπίστωσε ότι συνεχώς χτυπούσε φλάτζες και κεφαλές. Οι μηχανικοί λοιπόν διαμόρφωσαν το μοτέρ για αγώνες και έδωσαν όλη την πληροφόρηση στους μηχανικούς του αυτοκινήτου δρόμου, οι οποίοι με τη σειρά τους τις εφήρμοσαν στον κινητήρα της έκδοσης δρόμου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Οδηγούμε το νέο Ford Fiesta ST

Οι αγωνιστικές καταβολές του GT είναι η εξήγηση για την εντυπωσιακή τεχνολογία που ενσωματώνει. Διότι θα μπορούσε ένα αυθεντικό GT δρόμου να έχει ανθρακονημάτινο ταμπλό, το οποίο είναι δομικό στοιχείο του αμαξώματος και επιπλέον μπορεί να διοχετεύει εξαερισμό; Θα μπορούσε να έχει σταθερά καθίσματα με πεντάλ που μετακινούνται από ένα υφασμάτινο λουράκι έλξης; Θα μπορούσε να έχει μια πίσω αεροτομή η οποία όχι μόνο ανεβοκατεβαίνει, αλλά επίσης να έχει και μετακινούμενο χείλος; Έτσι ώστε ανάλογα με τη θέση είτε να δημιουργεί αρνητική άντωση είτε να μειώνει την οπισθέλκουσα; Θα κατασκεύαζαν ποτέ τόσο μακρείς κάτω βραχίονες ή θα τοποθετούσαν ράβδους ώσης με ενσωματωμένα ελατήρια και αμορτισέρ, για να έχουν όσο το δυνατόν πιο καθαρή επιφάνεια στο πάτωμα για να επικεντρωθούν έτσι στα αεροδυναμικά χαρακτηριστικά;

Το GT το νιώθεις απίθανα γρήγορο. Δεν υπάρχει περίπτωση να αμφισβητήσουμε τον ισχυρισμό της εταιρείας ότι βγαίνει στα 100 km/h από στάση σε λιγότερα από 3”. Ούτε βέβαια την τελική ταχύτητα των 347 km/h. Δείτε στο video που ακολουθεί πόσο… αστεία εύκολα κάνει το 0-290 km/h για να σχηματίσετε μια ιδέα.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube