Ο κόσμος αλλάζει…

Ο κόσμος αλλάζει…

Το αυτοκίνητο δεν είναι πλέον ένα μέσο μετακίνησης αλλά μέρος ενός ραγδαία εξελισσόμενου ψηφιακού κόσμου.

Μια φορά και έναν καιρό το Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης ήταν το «βασανιστήριο» των δημοσιογράφων.
Ατελείωτα χιλιόμετρα περπατήματος, τεράστια περίπτερα, δεκάδες πρεμιέρες, εκατοντάδες κιλά χαρτούρας (press kit). Και μετά χιλιάδες λέξεις στο χαρτί, σελίδες επί σελίδων στα περιοδικά για να μεταφέρεις όσα είδες και έμαθες εκεί.
Κάποτε…
Γιατί όπως έγραψε και αυτή ακόμη η Deutsche Welle, η Φρανκφούρτη πεθαίνει, ακολουθώντας την τύχη του Ντιτρόιτ και ποιος ξέρει ποιας ακόμη Έκθεσης.
Δεν είναι τόσο το υψηλό κόστος συμμετοχής η αιτία.
Η αληθινή αιτία είναι πως ο κόσμος έχει αλλάξει.
Πλέον ο μόνος λόγος για να πας στην ΙΑΑ είναι ή για να κάνεις δημόσιες σχέσεις, για να κουτσομπολέψεις με συναδέλφους, ή για να δεις από κοντά αυτό που ήδη γνωρίζεις.
Γιατί το Διαδίκτυο έχει φέρει ήδη την πληροφορία στο γραφείο σου, ξέρεις από πριν τι έχεις να δεις, γνωρίζεις τα πάντα από την πρώτη στιγμή.
Το πέρασμα στην ηλεκτροκίνηση σε συνδυασμό με την έκρηξη της ψηφιακής εποχής έχει αλλάξει τα δεδομένα.

Το Nτιτρόιτ π.χ. πέθανε προς όφελος της CES του Λας Βέγκας, διότι οι κατασκευαστές προτιμούν το δεύτερο για να παρουσιάσουν τα αυτοκίνητά τους, όχι απλά σαν μια «μηχανή μετακίνησης», αλλά σαν μέρος ενός ραγδαία εξελισσόμενου ψηφιακού κόσμου.
Ενός κόσμου που στέλνει την πληροφορία σε real time στο smartphone σου, που βρίσκεται στην οθόνη του υπολογιστή σου, που επικοινωνεί μαζί σου ακόμη και όταν οδηγείς μέσω των συστημάτων infotainment.
Tα τελευταία κερδίζουν περισσότερο χρόνο στις παρουσιάσεις νέων μοντέλων από την ανάλυση των κινητήρων , την ανάρτησης ή της οδικής συμπεριφοράς.

Ο κόσμος αλλάζει.
Στο άμεσο μέλλον τα αυτοκίνητα θα γίνουν αυτόνομα. Θα κάθεσαι στο πίσω κάθισμα ή στη θέση του συνοδηγού και απλά θα χαζεύεις στο smartphone έχοντας δώσει στον υπολογιστή τις συντεταγμένες του προορισμού σου. Την ίδια στιγμή οι πόλεις μετασχηματίζονται, κλείνουν τις πόρτες στα αυτοκίνητα για το φόβο της ρύπανσης και τις ανοίγουν σε ποδήλατα, ηλεκτρικά πατίνια και λοιπές εναλλακτικές μορφές κίνησης, αυτό που ονομάζουμε «βιώσιμη κινητικότητα».

Για όλα αυτά (και πολλά άλλα), εκθέσεις όπως αυτή της Φρανκφούρτης μάζεψαν περισσότερες απουσίες από συμμετοχές.
Στο μέλλον ή θα πρέπει να μετασχηματιστούν ή απλά να πεθάνουν, δίνοντας τη θέση τους σε διοργανώσεις όπως αυτή του Λας Βάγκας, ή σε τοπικές πλέον διοργανώσεις με καθαρά εμπορικό ενδιαφέρον.
Είπαμε, ο κόσμος αλλάζει…

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube