Πώς τα κινεζικά αυτοκίνητα κατακτούν την Μποτσουάνα;

Πώς τα κινεζικά αυτοκίνητα κατακτούν την Μποτσουάνα;

Αν μια χώρα της αφρικανικής ηπείρου θέλγεται περισσότερο από τα κινεζικά αυτοκίνητα, αυτή είναι η Μποτσουάνα.

κινεζικά αυτοκίνητα
Τα κινεζικά αυτοκίνητα είναι πλέον δημοφιλή στην Αφρική, ακολουθώντας την επιρροή της Κίνας στη «μαύρη» ήπειρο στον κατασκευαστικό κλάδο.
Ωστόσο, ένα συγκεκριμένο αφρικανικό έθνος φαίνεται να είναι περισσότερο ερωτευμένο με τα κινεζικά αυτοκίνητα από τα υπόλοιπα. Πρόκειται για την Μποτσουάνα.

Μπορεί η Αφρική να μην έχει σημαντική αγοραστική δύναμη, αλλά η Κίνα θεωρεί ότι αξίζει να επενδύσει σε αυτήν

κινεζικά αυτοκίνητα

Είναι η χώρα όπου η Κίνα συνέδραμε στην κατασκευή χιλιάδων km οδικού δικτύου, ατμοηλεκτρικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και νοσοκομείων.

Τώρα, τα κινεζικά αυτοκίνητα καλούνται να διαβούν το συγκεκριμένο οδικό δίκτυο και να καρπωθούν τις εγχώριες kWh που παράγουν οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες.

κινεζικά αυτοκίνητα

Η Chery, που στοχεύει να κατασκευάσει δύο εργοστάσια στην Ευρώπη, η Haval που ανήκει στον όμιλο της Great Wall Motor κι η BAIC Group, έχουν παρουσία στην πρωτεύουσα της Μποτσουάνας εδώ και πέντε χρόνια.

Με πυκνότητα 254 οχημάτων ανά 1.000 άτομα ήδη από το 2019, δεν θα εκπλαγούμε αν η χώρα των 2,63 εκατομμυρίων κατοίκων αποκτήσει σύντομα κινεζικά εργοστάσια αυτοκινήτων.

κινεζικά αυτοκίνητα

Μην ξεχνάμε ότι κολοσσοί όπως η Toyota, η Volkswagen κι η General Motors παράγουν μοντέλα τους στην αφρικανική ήπειρο. Η Μποτσουάνα έχει εδάφη με πολύτιμους πόρους: Άνθρακα, χαλκό, νικέλιο, ακόμη και διαμάντια και χρυσό.

Και βέβαια, συνορεύει με το πλουσιότερο κράτος όλης της ηπείρου, τη Νότια Αφρική. Προσώρας, τα κινεζικά αυτοκίνητα προσφέρουν απασχόληση σε ντόπιους στον τομέα των πωλήσεων και του after sales. Και βέβαια, στους υπόλοιπους την ευκαιρία για προσιτά μοντέλα.

κινεζικά αυτοκίνητα

«Τα κινεζικά αυτοκίνητα αρχίζουν να γίνονται μια σημαντική εναλλακτική σε μάρκες που κυριαρχούσαν στο παρελθόν στις αγορές αυτοκινήτων της νότιας Αφρικής», σημειώνει ο Bellson Othomile. Διευθυντής πωλήσεων της Motor Holdings Botswana, της εταιρείας που έχει αναλάβει τη διαχείριση της επωνυμίας Haval στη χώρα.

Ακόμα κι αν τα φθηνότερα μοντέλα της Κίνας υστερούν σε ποιότητα έναντι των καταξιωμένων κατασκευαστών, αποτελούν τρομακτική αναβάθμιση απέναντι στα απαρχαιωμένα ερείπια που οδηγούν οι ντόπιοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Chery προσφέρει στα μοντέλα της εγγύηση 1.000.000 km ή 10 ετών. 

κινεζικά αυτοκίνητα

Στην ένατη ετήσια έκθεση αυτοκινήτου Shell Gaborone, κινεζικές μάρκες καταλάμβαναν τη μεγαλύτερη έκταση του χώρου εκδηλώσεων.

Μπροστά σε χιλιάδες υποψήφιους αγοραστές έτοιμους να εγκαταλείψουν τα πανάρχαια οχήματά τους, τα κινεζικά αυτοκίνητα φαίνονται «λουκούμια» στον μέσο οδηγό της Μποτσουάνας.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube