Σαν σήμερα: Το 1897 γίνεται o πρώτoς αγώνας ανάβασης στον κόσμο

Σαν σήμερα: Το 1897 γίνεται o πρώτoς αγώνας ανάβασης στον κόσμο

Στις 31 Ιανουαρίου του 1897 γίνεται ο πρώτος αγώνας ανάβασης, ως μέρος του αγώνα Marseille-Nice La Turbie.

Η τελευταία ειδική του αγώνα Marseille-Nice La Turbie, περιελάμβανε μια ασυνήθιστη δοκιμασία ως τελευταία ειδική του αγώνα. Την ανάβαση La Turbie, μια μεγάλη ανωφέρεια την οποία οι οδηγοί όφειλαν να ανέβουν το ταχύτερο δυνατό.

Με εκκίνηση από στάση, πρόκειται για τον πιο παλιό ορεινό αγώνα που διοργανώθηκε στον κόσμο, με δεύτερη ανάλογη διοργάνωση στο Charles River Park, στις ΗΠΑ κοντά στη Βοστόνη και τρίτη την ανάβαση του Chanteloup-les-Vignes, 25 km ΒΔ του Παρισιού, ένα χρόνο αργότερα με μήκος 1.820 m.

H ανάβαση της La Turbie ξεκινούσε από το κέντρο της Νίκαιας, περνούσε από τη Route de Gênes και το παρατηρητήριο του Mont-Gros, για να τερματίσει στην είσοδο της La Turbie, χωριό σε υψόμετρο 450 m. Στην ανάβαση των 17 km νίκησε ο M. Pary με ένα ατμοκίνητο DeDion-Bouton 15 ίππων με χρόνο 31’ 50”. Ο Pary τερμάτισε τον αγώνα των 240 km όγδοος γενικής με χρόνο 9h 46’ 35”. Τον αγώνα κέρδισε ο κόμης de Chasseloup Laubat με De Dion 18 ίππων, χρόνο 7h 45’ 09” και μέση ωριαία ταχύτητα 30,96 km/h.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube