Δεκαετία '70, η χρυσή εποχή των αυτοκινητικών καταδιώξεων [video]

Δεκαετία '70, η χρυσή εποχή των αυτοκινητικών καταδιώξεων [video]

Τα 70s ήταν η χρυσή εποχή των αυτοκινητικών καταδιώξεων στο σινεμά και μιας και η κινηματογραφική βιομηχανία ήταν αμερικανική και οι ταινίες κατά πλειονότητα προέρχονται από τις ΗΠΑ.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το «Baby Driver» παίζει ως φόρος τιμής στις κινηματογραφικές ταινίες καταδιώξεων «παλαιάς κοπής» -είναι ένα σπάνιο παράδειγμα μιας σύγχρονης ταινίας με πραγματικά ακροβατικά με αυτοκίνητα αντί για CGI.

Η φημισμένη ταινία είναι έντονα εμπνευσμένη από τις αγαπημένες car movies του σκηνοθέτη Edgar Wright, πολλές από τις οποίες κυκλοφόρησαν στη δεκαετία του 1970. H Donut Media ήρθε για να μας ξαναθυμίσει γιατί η δεκαετία του ’70 ήταν η χρυσή εποχή των car movies με μια ματιά σε μερικές από τις καλύτερες σκηνές κυνηγητών με αυτοκίνητα από εκείνη την εποχή.

Φυσικά, κανένας κατάλογος που απαριθμεί τα καλύτερα κινηματογραφικά κυνηγητά από τη δεκαετία του ’70 και σέβεται τον εαυτό δεν αφήνει έξω το «The French Connection» -«Ο άνθρωπος από τη Γαλλία» στις ελληνικές αίθουσες.

Ο σκηνοθέτης William Friedkin ήθελε να στήσει μια σκηνή που να προκαλέσει αίσθηση χωρίς να χρησιμοποιήσει τη μανιέρα του «Bullitt», στήνοντας έτσι μια καταδίωξη ενός υπερκείμενου τρένου μέσα στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Και κατατάχθηκε ως ένα από τα κυνηγητά με το μεγαλύτερο καρδιοχτύπι, δεδομένου ότι γυρίστηκε -αδιανόητο σήμερα- χωρίς άδεια και ανοιχτό στην κυκλοφορία, με κίνδυνο να τραυματιστούν άνθρωποι.



Ο Friedkin παραδέχθηκε ότι ήταν ανεύθυνο, δεδομένου ότι έβαζαν ζωές σε κίνδυνο τρέχοντας σαν παλαβοί μέσα στους γεμάτους κίνηση δρόμους στη Νέα Υόρκη. Η σύγκρουση στη διασταύρωση ήταν ένα πραγματικό ατύχημα, που δεν υπήρχε στο σενάριο και δεν έπρεπε να συμβεί.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό κυνηγητό είναι αυτό του «Gone in 60 Seconds» -η αρχική έκδοση του 1974 και όχι η νέα με πρωταγωνιστή τον Nicolas Cage. Με πρωταγωνίστρια μια κίτρινη Ford Mustang Mach 1, γνωστή και ως «Eleanor», είναι ένα από τα μακρύτερα κυνηγητά με αυτοκίνητα στην ιστορία του κινηματογράφου που διήρκεσε 35 λεπτά και καταστράφηκαν 93 αυτοκίνητα. Θα πρέπει να θαυμάσετε την αφοσίωση του σκηνοθέτη H.B. Halicki -το τελευταίο σταντ του άλματος τον άφησε με μια σοβαρή συμπίεση σπονδύλων. Ποτέ δεν περπάτησε ξανά το ίδιο.



Μια ακόμη ταινία, το «The Seven-Ups» -«Α7: Απόσπασμα ειδικής δράσεως» στις ελληνικές αίθουσες το 1973- έχει αναμφίβολα μία από τις καλύτερες φάσεις καταδίωξης σε ένα φιλμ που πολλοί άνθρωποι πιθανώς δεν έχουν ακούσει ποτέ. Δημιουργήθηκε από τον ίδιο σκηνοθέτη και επικεφαλής σταντ όπως το «Bullitt» και το «The French Connection», και μας δείχνει δύο Pontiac που κυνηγιούνται στους δρόμους της Νέας Υόρκης.

Το σκηνικό και τα αυτοκίνητα μπορεί να μην είναι τόσο εξωτικά όσο στο Bullitt, αλλά θα υποστηρίζαμε ότι το «The Seven-Ups» έχει πιο ρεαλιστική σκηνή κυνηγητού μέσα σε μεγάλη κίνηση. Το «The Man with the Golden Gun» -«Τζέημς Μποντ, πράκτωρ 007: Ο άνθρωπος με το χρυσό πιστόλι» στις ελληνικές αίθουσες το 1974- αξίζει επίσης την αναγνώριση για το τολμηρό ελικοειδές άλμα, το οποίο ενέπνευσε το ρεκόρ της Jaguar E-Pace, και το «The Driver» -« Ντράιβερ, ο ασύλληπτος οδηγός» στην Ελλάδα το 1978- που ενέπνευσε τη σειρά video games «Driver» και το φιλμ «Baby Driver» του Edgar Wright.

Υπάρχουν επίσης αρκετά φιλμ νουάρ σε αυτόν τον κατάλογο που πιθανώς δεν έχετε ακούσει και γι’ αυτό αξίζει να δείτε το video. H γαλλική «Le Casse» του Henri Verneuil που στην Ελλάδα παίχτηκε με τον τίτλο «Οι διαρρήκτες» είναι η ευρωπαϊκή αποστομωτική απάντηση στο Hollywood και μάλιστα γυρισμένη στην Ελλάδα [δείτε εδώ το video με ολόκληρο το κυνηγητό στον Πειραιά και στην Καστέλλα].

Ή το ατμοσφαιρικό «Duel» -«H μονομαχία» στις ελληνικές αίθουσες το 1972. Η Donut Media κατά την άποψή μας άφησε έξω ταινίες-κολοσσούς στο car chasing όπως το «Vanishing Point» του 1971, το «Dirty Mary Crazy Larry» του 1974, το «Two-Lane Blacktop» του 1971 ή ακόμα το «American Graffiti» του 1973 κι άλλες για τις οποίες θα επανέλθουμε για κάθε μία ξεχωριστά.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube