Πλήρως αυτόνομη οδήγηση από τη νέα Mercedes-Benz S-Class [video]

Πλήρως αυτόνομη οδήγηση από τη νέα Mercedes-Benz S-Class [video]

H Mercedes παρουσίασε το πρωτότυπο S500 Intelligent Drive που κινείται αυτόνομα, βασιζόμενο όμως σε τεχνολογία παραγωγής.

Προς το παρόν υπό εξέλιξη, το πρωτότυπο S500 αποτελεί ένα αυτοκίνητο έρευνας για την αυτόνομη οδήγηση και είναι εφοδιασμένο με μια ποικιλία αισθητήρων. 

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται μία κάμερα στέρεο, μια έγχρωμη κάμερα για την πρόσκτηση των φωτεινών σηματοδοτών και μια κάμερα που κινηματογραφεί το περιβάλλον και αποτυπώνει σημεία αναφοράς, προκειμένου να καθορίσει τη θέση του αυτοκινήτου. Το πρωτότυπο αυτόνομης οδήγησης διαθέτει ακόμη τέσσερα ραντάρ μικρής εμβέλειας και τρία μεγάλης.   

Η πειραματική S-Class συλλέγει δεδομένα από διάφορους αισθητές και το GPS προκειμένου να καθορίσει τη θέση του αυτοκινήτου, τη θέση των εμποδίων και το ελεύθερο διαθέσιμο χώρο οδήγησης. Κάθε φορά λοιπόν που ανιχνεύει ότι ο δρόμος είναι καθαρός από παντός είδους εμπόδια ή απαγορεύσεις, κινείται αυτόνομα προς τον προκαθορισμένο προορισμό που έχεις εισάγει στο GPS.
Mercedes έχει ξεκινήσει τα τεστ της αυτόνομης οδήγησης σε δρόμους ανοιχτούς στην κυκλοφορία από νωρίς το 2012.

Συμβολικά δε έχει επιλέξει τη διαδρομή της Bertha Benz, την πρώτη μεγάλη διαδρομή που έκανε η Bertha, σύζυγος του Carl Benz, το 1888. Και μπορεί η διαδρομή από το Mannheim στο Pforzheim να είναι μόλις 100 km, ωστόσο ηS500 αυτόνομης οδήγησης έχει να αντιμετωπίσει μεγάλη κυκλοφορία, κυκλικούς κόμβους, πεζούς, ποδηλάτες και τραμ.

Κατά τη διάρκεια της εξέλιξης του συστήματος αυτόνομης οδήγησης, ειδικά εκπαιδευμένοι οδηγοί βρίσκονταν πίσω από το τιμόνι προκειμένου να αντιμετωπίσουν κάθε πιθανό κίνδυνο από αστοχία του συστήματος. Η Mercedesκατάρτισε έτσι ένα αρχείο από συμβάντα, τροποποιώντας ανάλογα το λογισμικό ή προσθέτοντας αισθητήρες για να διασφαλίσει την απόλυτη ασφάλεια του συστήματος αυτόνομης οδήγησης. Σε κάθε περίπτωση όμως, όσο τέλειο κι αν είναι ένα σύστημα, ο χειριστής, εν προκειμένω ο οδηγός, είναι εκείνος που μπορεί να επέμβει και να πάρει τον έλεγχο στα χέρια του.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Daimler, τον Dieter Zetsche, «Αυτή η S-Class μαρτυρά πού βρισκόμαστε στον τομέα της «Ευφυούς Οδήγησης» και τι τεράστιο δυναμικό υπάρχει στην διαθέσιμη υφιστάμενη τεχνολογία» Και συμπλήρωσε, «Τα αυτόνομα αυτοκίνητα είναι ένα σημαντικό βήμα στο δρόμο για μια οδήγηση χωρίς ατυχήματα» διότι «θα προσφέρουν μεγαλύτερη άνεση και ασφάλεια σε όλους τους χρήστες των δρόμων.

Η Mercedes-Benz προγραμματίζει να διαθέσει εμπορικά αυτοκίνητα που ενσωματώνουν τη λειτουργία της αυτόνομης οδήγησης μέχρι το 2020.

[Πηγή Mercedes-Benz]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube