Επίσημο: Νέο Volkswagen ID.4 GTX [video]

Επίσημο: Νέο Volkswagen ID.4 GTX [video]

Η κορυφαία έκδοση GTX του Volkswagen ID.4 έχει δύο ηλεκτρομοτέρ, τετρακίνηση και 300 PS.

To ID.4 είναι το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Volkswagen που φορά τον λογότυπο GTX, δημιουργώντας παράλληλα τις νέες εκδόσεις ηλεκτρικών μοντέλων με σπορ προσανατολισμό της γερμανικής εταιρείας.

Έτσι λοιπόν, μετά τα GTI (βενζίνη), GTD (πετρέλαιο) και GTE (plug-in hybrid), η Volkswagen δημιουργεί τις αντίστοιχες εκδόσεις GTX των ηλεκτρικών μοντέλων ID. που συνδυάζουν δυναμική συμπεριφορά στο δρόμο και δυνατές επιδόσεις, με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Το νέο ID.4 GTX ξεχωρίζει αισθητικά από τις απλές εκδόσεις, χάρη στους νέους προφυλακτήρες, την κυψελωτή μάσκα σε μαύρο gloss, την μεγαλύτερη πίσω αεροτομή και τα ανασχεδιασμένα LED φώτα. Τα εμπρός απέκτησαν τρία κάθετα μικρά προβολάκια σε σχήμα ρόμβου, ενώ τα νέα γραφικά πίσω σχηματίζουν το X όταν ενεργοποιούνται τα φρένα. Επιπλέον, η χρωματική παλέτα διαθέτει επιπλέον συνδυασμούς, με το τόξο της οροφής να έχει ανθρακί χρώμα. Οι τροχοί ξεκινούν από τις 20” και φτάνουν μέχρι τις 21” σε διάμετρο, με τους πίσω να είναι φαρδύτεροι από τους εμπρός. Τα φρένα αποτελούνται από αεριζόμενες δισκόπλακες 358 mm εμπρός και ταμπούρα πίσω.

Volkswagen ID.4 GTX drive_gr 2

Στο εσωτερικό την διαφορά κάνει το προαιρετικό σκούρο μπλε χρώμα στο πάνω μέρος του ταμπλό και τις επενδύσεις στα πάνελ των θυρών, όπου σε συνδυασμό με τις κόκκινες ραφές της έκδοσης και τον κρυφό φωτισμό, δημιουργείται μια έντονη αντίθεση. Ακόμα, τα σπορ καθίσματα και το τιμόνι έχουν τον λογότυπο GTX.

Το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης του νέου Volkswagen ID.4 GTX χρησιμοποιεί έναν σύγχρονο ηλεκτρικό κινητήρα μόνιμου μαγνήτη (PSM) 204 PS στον πίσω άξονα και έναν ασύγχρονο (ASM) στον εμπρός άξονα. Η μέγιστη ισχύς που αναφέρει η Volkswagen είναι 300 PS (220 KW), με την ροπή να ανακοινώνεται άμεσα, σε δεύτερο χρόνο. Το σύστημα ελέγχεται από μία ισχυρή υπολογιστική μονάδα που αποφασίζει την ροή του ρεύματος, πάντα με γνώμονα την ιδανική απόδοση των ηλεκτρομοτέρ και την δυναμική συμπεριφορά στο δρόμο. Τα προγράμματα οδήγησης είναι πλέον πέντε, με την νεότερη προθήκη να αφορά την επιλογή Traction για ολισθηρά τερέν.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Test drive: Volkswagen ID.4 1st [video]

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην κίνηση του ID.4 GTX παίζει ο πίσω ηλεκτροκινητήρας, με τον εμπρός να λειτουργεί μόνο σε συνθήκες μειωμένης πρόσφυσης ή όταν κυνηγάμε τις επιδόσεις. Το κιβώτιο είναι μιας σχέσης και για να πιάσει το ID.4 GTX τα 100 km/h από στάση απαιτούνται 6,2”, με την τελική ταχύτητα να ακουμπά τα 180 km/h. Τα αντίστοιχα εργοστασιακά νούμερα του πισωκίνητου ID.4 που δοκιμάσαμε τις προηγούμενες μέρες αναφέρουν 0-100 km/h σε 8,5” και τελική 160 km/h. Διαφορά συναντάμε και στην ένταση της ανάκτησης ενέργειας με επιλεγμένο το B στο κιβώτιο, μιας και το GTX μπορεί να επιβραδύνει με ρυθμό έως και 0,30 g (αντί για έως 0,25 g).

Volkswagen ID.4 GTX drive_gr 5

Η μπαταρία ιόντων λιθίου 77 kWh του ID.4 GTX είναι η μεγαλύτερη στην γκάμα του μοντέλου, αποτελείται από 24 κελιά και μπορεί να φορτίζεται σε συνεχές δίκτυο (DC) με ισχύ έως 125 kW. Η αυτονομία που εξασφαλίζει κατά το πρότυπο WLTP είναι 480 km.

Τέλος, στην λίστα προαιρετικού εξοπλισμού υπάρχει το Sport Pack που περιλαμβάνει τιμόνι μεταβλητού βήματος (progressive steering) και ανάρτηση που το φέρνει 15 mm πιο κοντά στο έδαφος και χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ (DCC).

Το νέο Volkswagen ID.4 GTX θα λανσαριστεί πανευρωπαϊκά αυτό το καλοκαίρι.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube