Επίσημο: Νέα Audi Q4 e-tron & Q4 Sportback e-tron [video]

Επίσημο: Νέα Audi Q4 e-tron & Q4 Sportback e-tron [video]

Η Audi επεκτείνει την ηλεκτρική της γκάμα, παρουσιάζοντας τους εκπροσώπους της στην κατηγορία των κομπακτ crossover/SUV, τα ολοκαίνουργια Q4 e-tron και Q4 Sportback e-tron.

H Audi έχει μπει για τα καλά στην πρίζα, με τα ηλεκτρικά μοντέλα της γερμανικής φίρμας να αυξάνονται πλέον κατά δυο, έπειτα και από την επίσημη πρώτη, των νέων Q4 e-tron & Q4 Sportback e-tron. Θυμίζουμε, πως ήδη στην παλέτα των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων από το Ingolstadt, υπάρχουν τα e-tron & e-tron Sportback, ενώ πρόσφατα παρουσιάστηκε και το e-tron GT. 

Τα νέα Q4 e-tron & Q4 Sportback e-tron, είναι ίσως τα ηλεκτρικά μοντέλα που ποντάρει πιο πολύ στην παρούσα φάση η Audi από εμπορικής πλευράς, καθώς τοποθετούνται στην πιο καυτή κατηγορία της αγοράς, αυτή των κόμπακτ crossover/SUV, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και αντίστοιχα μοντέλα υψηλών προδιαγραφών, όπως τη Mustang Mach-E της Ford, το Model Y της Tesla καθώς και το «ξαδερφάκι» τους, το ID.4 της VW.

audi

Τα νέα Q4 e-tron & Q4 Sportback e-tron, υιοθετούν όμως και τη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία της Audi, που μπορεί να μην είναι «ανατρεπτική», δεν παύει ωστόσο να είναι σύγχρονη και κυρίως, να φωνάζει από μακριά «Audi»! Οι κοντοί πρόβολοι εμπρός, σε συνδυασμό με τα έντονα νεύρα που διατρέχουν το αμάξωμα απ’ άκρη σ’ άκρη, «plus», το επιθετικό βλέμμα στο εμπρόσθιο μέρος συνθέτουν μια εικόνα που αποπνέει κομψότητα και δυναμισμό. 

Στο Q4 Sportback e-tron βέβαια λόγο και της «κοφτής» οροφής με τον κουπέ χαρακτήρα, η αεροτομή στο πίσω μέρος βρίσκεται εγκατεστημένη βαθιά στο παράθυρο δύο τμημάτων. Η νέα αυτή σιλουέτα στα ηλεκτρικά κόμπακτ crossover/SUV της Audi, λειτούργησε ευεργετικά και στον τομέα της αεροδυναμικής, με το νέο Q4 e-tron να επιδεικνύει ένα συντελεστή οπισθέλκουσας 0,28 ενώ η κουπέ έκδοση εμφανίζεται ακόμα καλύτερη κατά 0,02 μονάδες. 

audi

Αμφότερα, έχουν μήκος 4,57 μέτρα (2,58 μέτρα μεταξόνιο), με τους εσωτερικούς χώρους, χάρη και στην απουσία της κεντρικής σήραγγας- να ξεπερνούν τα όρια της κατηγορίας-, τουλάχιστον όπως υποστηρίζει η Audi. Δεν έχουμε βέβαια λόγο να πιστέψουμε το αντίθετο, αφού και η αρθρωτή πλατφόρμα MEB του ομίλου VW πάνω στην οποία χτίζονται τα δυο μοντέλα, έχει ήδη αποδείξει εμπράκτως (στο ID.4 για παράδειγμα) ότι είναι σε θέση να προσφέρει μια καμπίνα πλήρως εκμεταλλεύσιμη και ευρύχωρη. 

Όσον αφορά τον αποθηκευτικό όγκο, το Q4 e-tron προσφέρει από 520 έως 1.490 lt ανάλογα με τη θέση των πίσω καθισμάτων, ενώ στο Q4 Sportback e-tron, το πορτμπαγκάζ είναι ένα «κλικ» μικρότερο, με τον όγκο του να ανέρχεται στα 535 lt ή στα 1.490 lt με τα πίσω καθίσματα πλήρως αναδιπλωμένα. Πλούσιοι όμως είναι και οι εσωτερικοί αποθηκευτικοί χώροι, με τα δυο ηλεκτρικά μοντέλα να προσφέρουν 25 lt για την τοποθέτηση μικροαντικειμένων, ενώ και στις υποδοχές στο πάνω τμήμα των θυρών μπορεί κανείς να φιλοξενήσει κανείς με άνεση φιάλες χωρητικότητας ενός λίτρου.

audi

Το ταμπλό, όπως μαρτυρούν οι εικόνες, «αγκαλιάζει» τον οδηγό όντας στραμμένο προς το μέρος του, με τον πίνακα οργάνων να ενσωματώνει δυο ψηφιακές οθόνες, ενώ στο κέντρο του κόκπιτ φιλοξενείται η οθόνη αφής των 10,1’’ ή προαιρετικά των 11,6’’.  Brand new βέβαια είναι και το πολυλειτουργικό τιμόνι με τις χαρακτηριστικές επιφάνειες αφής που χρησιμοποιεί ο οδηγός για τον έλεγχο του ψηφιακού πίνακα οργάνων. 

Τα Audi Q4 e-tron και Q4 Sportback e-tron προσφέρουν βέβαια μια πλήρως ψηφιακή εμπειρία χρήστη. Το σύστημα ενημέρωσης-ψυχαγωγίας χωρίζεται σε τρία επίπεδα –MMI, MMI plus, MMI pro- προσφέροντας ποικίλες λειτουργίες ανάλογα με το επίπεδο διαμόρφωσης. Highlight όμως είναι το νέο head-up display, με την οθόνη επαυξημένης πραγματικότητας του Audi virtual cockpit plus, που συνδέει τον εικονικό με τον πραγματικό κόσμο με έναν hi-tech τρόπο, ενώ προαιρετικά, παρέχονται από την Audi διαδικτυακές υπηρεσίες έξυπνου σχεδιασμού διαδρομών e-tron για εξοικονόμηση ενέργειας και αναζήτησης δημόσιων σταθμών φόρτισης. 

Φυσικά, από την σουίτα των σύγχρονων τεχνολογικών συστημάτων, δε θα μπορούσαν να απουσιάζουν τα πολλά συστήματα υποβοήθησης του οδηγού. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά, το predictive efficiency assist (προγνωστική υποβοήθηση ενεργειακής απόδοσης), που υποστηρίζει ένα στυλ οδήγησης που βελτιστοποιεί την κατανάλωση ενέργειας και το adaptive cruise assist, το οποίο βοηθά τον οδηγό με διαμήκη και πλευρική καθοδήγηση σε ολόκληρο το εύρος ταχύτητας προσδίδοντας στοιχεία ημι-αυτόνομης οδήγησης. 

audi

Σε ότι αφορά τα συστήματα κίνησης των δυο μοντέλων, αυτά, περιλαμβάνουν τρεις παραλλαγές: 35 e-tron (με «52άρα» μπαταρία), 40 e-tron και 50 e-tron (αμφότερα με «77άρα» μπαταρία). Το Q4 35 e-tron και το Q4 40 e-tron εφοδιάζονται με έναν ηλεκτροκινητήρα που στέλνει το «ρεύμα» του στους πίσω τροχούς προσφέροντας 170 ή 204 PS αντίστοιχα. Η κορυφαία έκδοση Q4 50 e-tron quattro διαθέτει δύο ηλεκτροκινητήρες με συνδυαστική ισχύ 299 PS, εξασφαλίζοντας στο όχημα επιτάχυνση 0-100 km/h σε 6,2’’ και τελική ταχύτητα - ηλεκτρονικά περιορισμένη- στα 180 km/h. Προς όφελος της ενεργειακής απόδοσης, ο κινητήρας στον εμπρός άξονα ενεργοποιείται μόνο όταν απαιτείται περισσότερη ισχύ ή μεγαλύτερη πρόσφυση.

Όπως υποστηρίζει η Audi, ένας χρόνος φόρτισης περίπου 10 λεπτών παρέχει αρκετή ενέργεια για την κάλυψη περίπου 130 km, με την αυτονομία, να ανέρχεται σε 340 km για τη βασική έκδοση (35 e-tron), να φθάνει στη μέγιστη απόδοση της στη version 40 e-tron (520 km) και να υποχωρεί στα 485 km στην ισχυρότερη, 50 e-tron.

Τα νέα ηλεκτρικά SUV της Audi μπορούν να φορτιστούν με διάφορους τρόπους χρησιμοποιώντας εναλλασσόμενο (AC) ή συνεχές ρεύμα (DC), ανάλογα με την μπαταρία. H «52άρα» μπαταρία μπορεί να φορτιστεί με εναλλασσόμενο ρεύμα έως και τα 7,4 kW και έως τα 100 kW όταν χρησιμοποιείται φορτιστής υψηλής ισχύος με συνεχές ρεύμα. Ως στάνταρ, η μεγαλύτερη μπαταρία επιτρέπει φόρτιση έως και τα 11 kW με εναλλασσόμενο ρεύμα και έως 125 kW σε ταχυφορτιστή DC. Σε κάθε περίπτωση η μπαταρία υψηλής τάσης είναι τοποθετημένη μεταξύ των αξόνων, εξασφαλίζοντας χαμηλό κέντρο βάρους και σωστή ισορροπία ανάμεσα στους δυο άξονες. 

Προαιρετικά, η γερμανική φίρμα θα προσφέρει σε όσους επιθυμούν και μια σπορ ανάρτηση για όλες τις εκδόσεις Q4 e-tron η οποία χαμηλώνει το αμάξωμα κατά 15 mm. To παρών φυσικά στα νέα ηλεκτρικά «Q4» θα δίνει και το σύστημα Audi drive select, όντας στάνταρ στην έκδοση Sportback και ως στοιχείο του προαιρετικού εξοπλισμού στην κόμπακτ version. 

Το νέο Audi Q4 e-tron θα ξεκινήσει την εμπορική του σταδιοδρομία στις ευρωπαϊκές αγορές από τις αρχές του καλοκαιριού, με την έκδοση Sportback να ακολουθεί αρχές Σεπτέμβρη.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube