Επίσημο: Mercedes-Benz EQS [video]

Επίσημο: Mercedes-Benz EQS [video]

Η EQS είναι η ηλεκτρική ναυαρχίδα της Mercedes-Benz με αυτονομία έως 770km!

Μετά από μια μακροσκελή εκστρατεία teaser, η Mercedes-Benz παρουσίασε με κάθε επισημότητα την EQS - τη νέα ναυαρχίδα της γκάμας EQ που αποτελεί την πρώτη αμιγώς ηλεκτρική λιμουζίνα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η EQS ενσωματώνει τις τελευταίες τεχνολογίες της Mercedes-Benz όσον αφορά τη βιωσιμότητα, την παραγωγή, το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης, την αεροδυναμική, το infotainment και την αυτόνομη οδήγηση.

Η EQS βασίζεται σε εντελώς διαφορετική αρχιτεκτονική από την S-Class, παρόλο που έχει παραπλήσιες διαστάσεις 5.216 x 1.926 x 1.512 mm και μεταξόνιο 3210 mm (έναντι 5.179 x 1.954 x 1.503 mm και μεταξόνιο 3.106 mm της S-Class).

Mercedes-Benz EQS

Ξεκινώντας από την εξωτερική σχεδίαση, η αεροδυναμική σιλουέτα ενός όγκου (κοντό ρύγχος, καμπίνα μετατοπισμένη προς τα εμπρός, ενιαία καμπύλη οροφής και ουρά τύπου fastback) έχει ως αποτέλεσμα συντελεστή οπισθέλκουσας 0.20 cd που την καθιστά το πιο αεροδυναμικό αυτοκίνητο παραγωγής στον κόσμο.

Οι σχεδιαστές της Mercedes-Benz προσπάθησαν να μειώσουν τον αριθμό των panel για λιγότερες γραμμές στο αμάξωμα - για παράδειγμα το καπό φτάνει μέχρι τους θόλους των τροχών. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό είναι η διχρωμία με μαύρο το πάνω τμήμα (καπό, οροφή, πορτ παγκάζ κτλ) που μειώνει οπτικά το ύψος, η οποία όμως δεν είναι υποχρεωτική.

Mercedes-Benz EQS

Στη μάσκα, το κοντό ρύγχος καταλήγει στην πλήρως καλυμμένη γρίλια (Black Panel) που πλαισιώνεται από φώτα LED (τεχνολογία Digital Light που προβάλει γραφικά στον δρόμο με ανάλυση 2,6 εκατομμύρια pixels) τα οποία ενώνονται με μια λεπτή λωρίδα. Ο προφυλακτήρας έχει επιθετικές εσοχές με μαύρα πλαίσια που παραπέμπουν σε μοντέλα της AMG ενώ υπάρχουν και εκδόσεις με ενιαίες εσοχές.

Πίσω έχουμε έντονη κλίση του παρμπρίζ, ενσωματωμένη αεροτομή, ψηλά τοποθετημένα ενιαία φώτα LED, πλευρικές σχισμές στον προφυλακτήρα και σκουρόχρωμο κάτω τμήμα που φιλοξενεί τους ανακλαστήρες, τις διακοσμητικές εσοχές, την πινακίδα και τον διαχύτη.

Mercedes-Benz EQS

Το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης της EQS αποτελείται από ένα ηλεκτρικό μοτέρ (eATS) στον πίσω άξονα για τις πισωκίνητες εκδόσεις και ένα δεύτερο μπροστά για τις τετρακίνητες 4MATIC. Κατά το λανσάρισμα διατίθενται οι εκδόσεις EQS 450+ με 333 PS / 568 Nm (0-100km/h σε 6,2" και τελική ταχύτητα 210 km/h), και η τετρακίνητη EQS 580 4MATIC με 523 PS / 855 Nm (0-100km/h σε 4,3" και τελική ταχύτητα 210 km/h). Παράλληλα, η Mercedes-Benz ανακοίνωσε πως θα ακολουθήσει και ισχυρότερη έκδοση με ισχύ 761 PS, η οποία προφανώς θα έχει τα διακριτικά της AMG.

Η μεγαλύτερη μπαταρία της EQS έχει χωρητικότητα 107,8 kWh (θα υπάρξει και έκδοση με μικρότερη μπαταρία) και διαθέτει προηγμένο σύστημα ελέγχου που αναβαθμίζεται κατά τη διάρκεια ζωής του οχήματος. Η αυτονομία αγγίζει τα 770 km σύμφωνα με μετρήσεις WLTP - άλλος ένας αριθμός ρεκόρ για αυτοκίνητο παραγωγής. Η δυνατότητα φόρτισης στα 200 kW μέσω ταχυφορτιστή, επιτρέπει την προσθήκη 300 km αυτονομίας σε μόλις 15 λεπτά.

Η ανάκτηση ενέργειας με τρία διαφορετικά επίπεδα που ελέγχονται από τα paddles πίσω από το τιμόνι ή επιλέγεται αυτόματα ανάλογα με τις συνθήκες (πχ όταν το προπορευόμενο όχημα σταματήσει ή όταν ακολουθεί στροφή ή κατηφόρα), αφορά τα 3 m/s² από τα μέγιστα 5 m/s² (2 m/s² από τα φρένα), και προσφέρει έως 290 kW φόρτισης στην μπαταρία.

Η ανάρτηση αποτελείται από τετραπλούς συνδέσμους εμπρός και πολλαπλών συνδέσμων πίσω, με στάνταρ ενεργή αερανάρτηση Airmatic ADS+. Το όχημα χαμηλώνει αυτόματα κατά 10 mm στα 120 km/h και κατά ακόμα 10 mm στα 160 km/h, ενώ κάτω από τα 40 km/h μπορεί να ψηλώσει κατά 25 mm με το πάτημα ενός κουμπιού. Η EQS εξοπλίζεται επίσης με σύστημα τετραδιεύθυνσης (οι πίσω τροχοί στρίβουν κατά έως και 4,5ο ή προαιρετικά έως και 10ο) επιτρέποντας μικρό κύκλο στροφής που μπορεί να περιοριστεί μέχρι και τα 10,9m, αλλά και πιο δυναμική οδήγηση σε συνδυασμό με το ηλεκτρομηχανικό σύστημα διεύθυνσης και τα προγράμματα οδήγησης Dynamic Select (Comfort, Sport, Eco και Individual).

Mercedes-Benz EQS

Στο εσωτερικό, κυριαρχεί το ταμπλό Hyperscreen το οποίο είναι καλυμμένο από καμπυλωτό γυαλί και ενσωματώνει τρεις οθόνες τεχνολογίας OLED - ψηφιακό πίνακα οργάνων 12,3", κεντρική οθόνη αφής 17,7" και επιπλέον οθόνη αφής 12,3" μπροστά από τον συνοδηγό. Για να μην αποσπά την προσοχή του οδηγού η οθόνη που βρίσκεται μπροστά από τον συνοδηγό όταν ο δεύτερος παρακολουθεί βίντεο ή ταινίες, υπάρχει μια έξυπνη κάμερα που παρακολουθεί το βλέμμα του οδηγού και κάνει σκοτεινή την οθόνη όταν αυτός την κοιτάξει.

Εκτός από τις τρεις οθόνες μπροστά, υπάρχουν δύο ακόμη οθόνες αφής 12,3" για τους πίσω επιβάτες και προαιρετικά ένα επιπλέον αποσπώμενο tablet που λειτουργεί ως ασύρματο χειριστήριο για όλες τις λειτουργίες του οχήματος. Το σύστημα που ενσωματώνει το προηγμένο infotainment MBUX της Mercedes-Benz έχει οχταπύρηνο επεξεργαστή και 24 Gb μνήμης RAM. Η βασική έκδοση της EQS δεν θα εξοπλίζεται με Hyperscreen αλλά θα υιοθετεί τη διάταξη οθονών της συμβατικής S-Class.

Το MBUX που αναβαθμίζεται διαρκώς προσφέρει δυνατότητες φωνητικού ελέγχου και προσαρμόζεται στον εκάστοτε χρήστη μαθαίνοντας τις προτιμήσεις του. Άλλα στοιχεία που ξεχωρίζουν στην καμπίνα είναι το τριάκτινο τιμόνι με ενσωματωμένα χειριστήρια αφής, η πρακτική θήκη κάτω από την κεντρική κονσόλα, ο ambient εσωτερικός φωτισμός, οι λευκές επενδύσεις και οι λεπτομέρειες από ξύλο. 

Mercedes-Benz EQS

Οι χώροι είναι μεγαλύτεροι από αυτούς της S-Class χάρη στην χωροταξία της ηλεκτρικής πλατφόρμας, με το πορτ παγκάζ να έχει χωρητικότητα 610 lt (έως 1.770 lt με την αναδίπλωση των καθισμάτων). Τα πίσω καθίσματα είναι προαιρετικά θερμαινόμενα με λειτουργία μασάζ.

Η Mercedes-Benz έδωσε έμφαση και στον καθαρισμό του αέρα από σκόνη, μικροσωματίδια, γύρη ή δυσάρεστες μυρωδιές με νέα φίλτρα και το ειδικά σχεδιασμένο άρωμα No.6 MOOD Linen. Υπάρχουν επίσης προγράμματα Energizing Comfort για αναζωογόνηση των επιβατών με ήχους από δάση, θάλασσα και βροχή που συνδυάζονται με αντίστοιχες εικόνες στις οθόνες. Υπάρχει επίσης και η επιλογή ενός power nap για τον οδηγό ώστε να ανακτήσει δυνάμεις. 

Όσον αφορά τον τεχνητό ήχο του κινητήρα που περνά στο εσωτερικό, έχουμε τέσσερις επιλογές - Silent, Silver Waves, Vivid Flux και Roaring Pulse - ενώ για την μουσική, υπάρχει το προαιρετικό ηχοσύστημα της Burmester με 15 ηχεία και ισχύ 710W.

Mercedes-Benz EQS

Στο κομμάτι της ασφάλειας, η EQS μπορεί να έχει μέχρι και 350 αισθητήρες ανάλογα με την έκδοση εξοπλισμού, κάτι που σημαίνει πως το αυτοκίνητο θα μπορεί να αποκτά ακόμα καλύτερες δυνατότητες αυτόνομης οδήγησης με μελλοντικές αναβαθμίσεις, ενώ η ηλεκτρική πλατφόρμα συμβάλλει σε υψηλά επίπεδα παθητικής ασφάλειας.

Τα πολυάριθμα συστήματα υποβοήθησης περιλαμβάνουν στάνταρ Pre-Safe, εξελιγμένο Attention Asssits που αναλύει τις κινήσεις των βλεφάρων του οδηγού μέσω κάμερας ενημερώνοντας τον όταν πρέπει να κοιμηθεί, Intelligent Park Pilot (προαιρετική δυνατότητα αυτόνομου παρκαρίσματος επιπέδου 4). Προαιρετικά οι πόρτες ανοίγουν εντελώς αυτόματα είτε όταν ο οδηγός πλησιάζει το όχημα είτε από επιλογή μέσω της οθόνη αφής.

Με το προαιρετικό Drive Pilot, το όχημα κινείται αυτόνομα στον αυτοκινητόδρομο, ή μέχρι ταχύτητες 60 km/h σε συνθήκες κυκλοφοριακής συμφόρησης (αρχικά μόνο στη Γερμανία), επιτρέποντας στον οδηγό να ξεκουραστεί ή να περιηγηθεί στο διαδίκτυο μέσω της MBUX Hyperscreen.

Mercedes-Benz EQS

H EQS θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2021, με τιμές που θα είναι κοντά σε αυτές της S-Class. Αυτό σημαίνει πως οι βασικές της εκδόσεις θα ανταγωνίζονται τις πλουσιότερες εκδόσεις των Tesla Model S, Lucid Air και Porsche Taycan παρόλο που η Mercedes-Benz βρίσκεται σε άλλη κατηγορία μεγέθους και πολυτέλειας. Πραγματικός ανταγωνιστής της EQS θα είναι η επερχόμενη ηλεκτρική ναυαρχίδα της BMW που θα έχει μέγεθος 7 Series.

Το στρατηγικό πλάνο Ambition 2039 θέλει τη γκάμα της Mercedes-Benz να έχει μηδενικό αποτύπωμα CO2 μέχρι το 2039, και μέχρι το 2030 στόχος είναι τα ηλεκτρικά και plug-in hybrid μοντέλα να καταλαμβάνουν περισσότερο από το 50% των πωλήσεων της γερμανικής φίρμας.

[Πηγή: Mercedes-Benz]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube