Επίσημο: Νέο Volvo XC40 Recharge, το πρώτο EV της φίρμας [video]

Επίσημο: Νέο Volvo XC40 Recharge, το πρώτο EV της φίρμας [video]

Με μπαταρία ιόντων λιθίου 78kWh, αυτονομία 400 km και δύο ηλεκτροκινητήρες, έναν σε κάθε άξονα. 

"Στο μέλλον οι πελάτες μας θα πρέπει να απαντούν σε μια θεμελιώδη ερώτηση: Θέλουν ένα αυτοκίνητο με καλώδιο ή χωρίς". Με αυτή τη φράση τη Volvo υποδέχεται το XC40 Recharge, το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητό της και το πρώτο της σειράς Recharge.
 
Το ηλεκτρικό XC40 βασίζεται στο XC40, το κόμπακτ SUV της και αποτελεί ορόσημο για τη Volvo Cars: Το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της εταιρείας και το πρώτο Volvo με ένα ολοκαίνουργιο σύστημα ψυχαγωγίας που τροφοδοτείται από το λειτουργικό σύστημα Android της Google. Στα επόμενα πέντε χρόνια, η Volvo Cars θα λανσάρει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο κάθε χρόνο, καθώς επιδιώκει το 50% των συνολικών πωλήσεών της μέχρι το 2025 με αφορά ηλεκτρικά ή υβριδικά μοντέλα.

vol

Το XC40 Recharge μπορεί να βασίζεται στο συμβατικό XC40, αλλά το αρχικό σχέδιο έχει δεχτεί πολλές αλλαγές από τους μηχανικούς της εταιρείας. Ολόκληρο το πλαίσιο στο εμπρός μέρος του αυτοκινήτου έχει αλλάξει, την ώρα που η μπαταρία φιλοξενείται σε έναν κλωβό από αλουμίνιο στο μέσο του αμαξώματος. Με τον τρόπο αυτό και προστατεύεται δεόντως, αλλά παράλληλα συντελεί στη μετάθεση του κέντρου βάρους πιο χαμηλά. Κάτι που λειτουργεί ευεργετικά στη συμπεριφορά του αυτοκινήτου. 

Η μπαταρία του XC40 Recharge είναι ιόντων λιθίου με χωρητικότητα 78kWh και εξασφαλίζει στο αυτοκίνητο αυτονομία 400 km κατά WLTP.  Η φόρτισή της (η υποδοχή είναι εκεί όπου στο συμβατικό μοντέλο είναι η τάπα του ρεζερβουάρ), ολοκληρώνεται σε ποσοστό 80% σε μόλις 40 λεπτά σε ταχυφορτιστή ισχύος 11 kW AC ή 150 kW DC.

volv

Δύο ηλεκτροκινητήρες, ένας σε κάθε άξονα, φροντίζουν να δίνουν κίνηση στο αυτοκίνητο που με τον τρόπο αυτό αποκτά και χαρακτηριστικά τετρακίνησης. Η συνδυαστική ισχύς φτάνει τους 408 ίππους και η ροπή τα 660 Νm. Έτσι η Volvo υπόσχεται ένα χρόνο της τάξης των 4,9'' για το 0-100 km/h, αλλά η τελική ταχύτητα δεν ξεπερνά τα 180 km/h. Αυτό οφείλεται σε ένα σημαντικό ποσοστό στο αυξημένο βάρος του αυτοκινήτου που φτάνει τα 2.150 κιλά. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι η συμβατική βενζινοκίνητη έκδοση του XC40 ζυγίζει 1.495 kg.

xc

Με τη Volvo να είναι μια από τις πρωτοπόρες εταιρείες στον τομέα της ασφάλειας, το ηλεκτρικό XC40 Recharge όχι μόνο ενσωματώνει όλα τα συστήματα που γνωρίζαμε αλλά καινοτομεί. Έτσι γίνεται το πρώτο μοντέλο της εταιρείας που διαθέτει το πακέτο αισθητήρων Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) με λογισμικό της Zenuity. Το πακέτο ADAS αποτελείται από μια σειρά ραντάρ, καμερών και αισθητήρων με υπερήχους, πάνω στο οποίο μελλοντικά μπορεί να πατήσει η τεχνολογία της αυτόνομης οδήγησης. 

Τέλος, μια και μιλάμε για τεχνολογία, να πούμε ότι στο XC40 Recharge το σύστημα infotainment εξελίχθηκε σε συνεργασία με την Google, διαθέτει το λειτουργικό Android Auto και προσφέρει λειτουργίες όπως Google Αssistant, Google Play Store, ενώ η ενημέρωσή του γίνεται αυτόματα over-the-air. Εννοείται ότι όλες οι λειτουργίες υποστηρίζονται με φωνητικές εντολές. 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube