Lancia Prisma 1982-1989, σιγανοπαπαδιά [video]

Lancia Prisma 1982-1989, σιγανοπαπαδιά [video]

H Lancia Prisma αδίκως δεν άφησε εντονότερα το στίγμα της στη συλλογική αυτοκινητική μνήμη, ούσα ένα μοντέλο με ποιοτικά χαρακτηριστικά και σημαντική εμπορική επιτυχία τη δεκαετία του ’80.

Η Lancia Prisma, γνωστή και ως «tipo 831», βρέθηκε να παλεύει σε μια αγορά που εκμοντερνιζόταν με ταχύ ρυθμό. Οι κούρσες, έδιναν τη θέση τους στα χάτσμπακ, με τις πρώτες να απαξιώνονται στα μάτια των καταναλωτών, ειδικά από τη μικρομεσαία κατηγορία και κάτω. 

Οπότε, μια μεγάλη μερίδα του καταναλωτικού κοινού έβλεπαν τη Lancia Prisma με περιφρόνηση. Για πολλούς η Prisma δεν ήταν τίποτα άλλο από μια Delta με κλασικό πορτμπαγκάζ. Μια από τις πολλές παραλλαγές που επίσης άσθμαιναν πίσω από τα χάτσμπακ αδέρφια τους. Όπως το VW Jetta πίσω από το Golf, το Talbot Solara πίσω από το Talbot 1510 ή το Renault 19 Chamade πίσω από το χάτσμπακ 19άρι. 

Θα μας πείτε, υπήρξαν και άλλα μοντέλα που ακολούθησαν αυτή τη μανιέρα. Κι εμείς θα αντιτείνουμε ότι ήταν λίγα εκείνα που καθυστέρησαν χαρακτηριστικά να λανσάρουν μια μπερλίνα με βάση ένα χάτσμπακ. Και η Lancia Prisma ήταν ένα από αυτά.

Lancia Prisma 1982-1989

Προφανώς και όποιος έβαζε στο κάδρο της Delta δύσκολα θα μπορούσε να αποδεχτεί το αυτοκίνητο να αποκτήσει μια κλασική ουρά. Πάντως η Lancia το αποτόλμησε, παρά την τραυματική εμπειρία που βίωσε με την Beta και την Trevi. Οι άνθρωποι του μάρκετινγκ στο Torino, λανσάροντας την Prisma τον Δεκέμβριο του 1982 (η εμπορική διάθεσή της ξεκίνησε την επόμενη χρονιά), τρία χρόνια ύστερα από το λανσάρισμα της Delta, το είδαν ως ευκαιρία να αποκτήσει η Lancia μερίδιο αγοράς σχεδόν ανέξοδα. 

Με την Delta να έχει τοποθετηθεί ισχυρά και να έχει τελικά εδραιωθεί στην αγορά, μια παραλλαγή της με πορτμπαγκάζ, λιγότερο αθλητική, ήταν ό,τι έπρεπε για πιο οικογενειακούς τύπους και τη θεσμοθετημένη αστική τάξη. Μια ωραία ντρίπλα για να βρεθεί στον δρόμο της BMW 3 Series E30 - λανσαρίστηκε την ίδια χρονιά- στις μεσογειακές αγορές, με την πατίνα της Lancia παρόλο που είχε αρχίσει να ξεθωριάζει ο ελιτίστικος χαρακτήρας της.

Lancia Prisma 1982-1989
Το ταμπλό προερχόταν από την Delta, πλήρες και στο πνεύμα της εποχής. Με αναλογικά καντράν εμπρός από τον οδηγό, μέγα πλήθος ενδεικτικών λυχνιών και στα δεξιά ένα πάνελ με οκτώ προειδοποιητικές λυχνίες και μια «κάτοψη» για ανοιχτές πόρτες και καμένες λάμπες.


Αν και η οικογενειακή ομοιότητα με την Delta παρέμενε προφανής, ο σχεδιασμός της Lancia Prisma διά χειρός Giugiaro έδωσε μια σαφώς πιο προσωπική αύρα.

Νηφάλιο και αριστοκρατικό, το σχέδιο του Giugiaro ανέλαβε να «κολλήσει» στην Delta μια ουρά, με το αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα να διακρίνεται από αδιαμφισβήτητη ιταλική φινέτσα. Και μάλιστα μέσω μιας ευπρόσδεκτης απλότητας στις γραμμές, είτε πρόκειται για τη Serie 1 (1982-1985) είτε για την ανασχεδιασμένη Serie 2 (1986-1989). Παρά την τετράγωνη κοψιά της, η Lancia Prisma παραμένει ελκυστική, θυμίζοντας τη γραφίδα του Pierangelo Andreani -η αλήθεια είναι ότι κι αυτός είχε έντονες επιρροές από την Italdesign

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ 20 τιμητικές «βολές» για τη Lancia [videos]

Από την τεχνική πλευρά, η κόμπακτ ιταλική μπερλίνα ξεκίνησε την εμπορική καριέρα της σχετικά φρόνιμα: Στη βάση υπήρχε ένας 1.300άρης κινητήρας με 78 άλογα, ο ίδιος μεγαλωμένος στα 1.500 cc με 85 PS και ένας 1.600άρης Lampredi, με 2 ΕΕΚ και 105 άλογα. Όλα τα μοτέρ δηλαδή που συνιστούσαν την γκάμα κινητήρων του FIAT Ritmo. Στη συνέχεια, η οικογένεια της Lancia Prisma εμπλουτίστηκε με έναν 1.900άρη ντίζελ με 65 PS κι έναν ίδιας χωρητικότητας τουρμποντίζελ με 80 άλογα. 

Lancia Prisma 1982-1989
To 1986, με τη Lancia Prisma Serie 2 παρουσιάστηκε η 1.600άρα έκδοση με ηλεκτρονικό ψεκασμό, ανεβάζοντας κατά δέκα ίππους την ισχύ της καρμπιρατεράτης έκδοσης -από 99 σε 109 ίππους. 


H Lancia Prisma Serie 2 υπέστη ένα φρεσκάρισμα τον Απρίλιο του 1986, ντεμπουτάροντας στο Salone di Torino. H υποτονικότητα της γκάμας με τα βασικά μοτέρ 1.3/1.5 δεν θα άλλαζε στη Serie 2 με το 1.300άρι μοτέρ να χάνει μισό ίππο και το 1.500άρι πέντε, λόγω νέων κανονισμών ρύπων. Αλλά η Lancia Prisma θα έκανε ρελάνς στην πιο ισχυρή έκδοσή της. Έτσι, με ηλεκτρονικό ψεκασμό (i.e.), η 1.600άρα Prisma θα ανέβαινε στα 109 άλογα (η καρμπιρατεράτη είχε πέσει στα 99) και η τουρμποντίζελ στα 92.

Η σημαντικότερη αλλαγή όμως θα γινόταν με την προσθήκη ενός δίλιτρου μοτέρ με 116 PS και τετρακίνηση της Steyr Puch. Κατά τα ειωθότα, το αφεντικό της Lancia από το 1969, ο Gianni Agnelli, έδωσε μια παραγγελία για μια τέτοια Prisma αλλά τούρμπο που θα απέδιδε 200 άλογα. «Έκδοση» που κατασκευάστηκε σε δύο μόνο κομμάτια για τον «Avvocato».

Lancia Prisma 1982-1989
To δίλιτρο μοτέρ της οικογένειας Lampredi με τους 2 EEK ξεκίνησε από το 1986 με τη Serie 2 στην Prisma 4WD με 116 ίππους. Το 1987, η Prisma μετονομάστηκε σε «Integrale» με αμετάβλητη την ισχύ του στάνταρ κινητήρα, ενώ στην καταλυτική εκδοχή του κατέβηκε στους 111 ίππους.  


Από το 1984, κάμποσες ευρωπαϊκές αγορές επέβαλλαν αυστηρότερους κανονισμούς όσον αφορά τις τοξικές εκπομπές. Οπότε με την Prisma Serie 2, το 1987, παρουσιάστηκαν οι καταλυτικές εκδοχές του αυτοκινήτου. Έτσι, τα μοντέλα με καταλύτη απέδιδαν 75 άλογα στη 1.5 i.e., 90 άλογα στη 1.6 i.e. και 111 PS στη 2.0 i.e. cat Integrale. 

H Lancia Prisma συνέχισε την εμπορική καριέρα της μέχρι το 1989, με συνολική παραγωγή 386.932 αυτοκίνητα από το τορινέζικο εργοστάσιο του Chivasso. Τη διαδοχή της ανέλαβε την ίδια χρονιά η Lancia Dedra, με τη δύσκολη αποστολή, αυτή τη φορά όχι για να κερδίσει μερίδιο αγοράς, αλλά για να διατηρήσει το σημαντικό που δημιούργησε η Lancia Prisma.

Δείτε την ελληνική τηλεοπτική διαφήμιση της Λάμδα ΑΕ από το 1983

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube