Πώς καθαρίζεις ένα δρόμο από 18 μέτρα χιόνι; [video]

Πώς καθαρίζεις ένα δρόμο από 18 μέτρα χιόνι; [video]

Μιλάμε για το ύψος ενός πενταώροφου κτιρίου! Όμως οι Ιάπωνες το κάνουν κάθε χρόνο, με τη γνωστή τους επιμέλεια.

Στην Ελλάδα ρίχνει 10-20 πόντους χιόνι και οι Νομαρχίες καυχώνται όταν το καθαρίζουν και ανοίγουν τους δρόμους. Στη Νομαρχία Toyama της Ιαπωνίας, το χιόνι μπορεί να ξεπεράσει τα 20 μέτρα σε ορεινά περάσματα. Κι όμως το καθαρίζουν – και δεν το θεωρούν κατόρθωμα.

Βέβαια, ο δρόμος που διασχίζει το λεγόμενο Snow Canyon (Φαράγγι του Χιονιού) δεν καθαρίζεται κάθε μέρα. Όμως κάθε χρόνο, στις αρχές του Μάρτη –καλή ώρα– ένα συνεργείο εκχιονισμού αναλαμβάνει το δύσκολο και χρονοβόρο έργο του ανοίγματος του δρόμου.

Σε πρώτη φάση στέλνουν μία μόνη μπουλντόζα, όχι για να καθαρίσει, αλλά για να ανιχνεύσει πού βρίσκεται ο δρόμος, περνώντας πάνω από τα χιόνια. Με τη βοήθεια GPS και σημάτων από δορυφορικό τηλέφωνο, αποτυπώνει ακριβώς πού πρέπει να σκάψουν για να βρουν την άσφαλτο, που είναι θαμμένη από κάτω, σε βάθος 18 μέτρων.

Στη συνέχεια έρχεται ένας στόλος από μπουλντόζες, εκσκαφείς και περιστροφικούς εκχιονιστήρες, που σταδιακά φτάνει στο βάθος όπου βρίσκεται το οδόστρωμα.

Ο συγκεκριμένος δρόμος υπήρχε παλιότερα μόνο ως πρόσβαση στο ξενοδοχείο Tateyama Kokusai, αλλά λόγω του χιονιού έχει γίνει τουριστικό αξιοθέατο, προσελκύοντας 185.000 τουρίστες το χρόνο.

Όμως, ενώ το καθάρισμα του Snow Canyon γίνεται μια φορά το χρόνο, το οδικό δίκτυο της περιοχής καθαρίζεται καθημερινά. Και πρόκειται για την πιο χιονισμένη περιοχή του κόσμου, αφού η οροσειρά Hida των Ιαπωνικών Άλπεων υψώνεται ακριβώς δίπλα στη θάλασσα, φράζοντας το πέρασμα στον παγωμένο αέρα από τη Σιβηρία και δημιουργώντας το φαινόμενο των «χειμερινών μουσώνων». Το ετήσιο ύψος χιονόπτωσης στην πόλη Tokamachi των 54.000 κατοίκων φτάνει τα 11,7 μέτρα, στο ορεινό χωριό Aomori τα 17,4 μέτρα και πάνω στο βουνό Tateyama των 3.000 m, τα 37,5 μέτρα!   

Κι όμως οι δρόμοι καθαρίζονται κανονικά και η ζωή κυλάει ρολόι. Όταν ο δημοσιογράφος του Atlas Obscura ρώτησε σχετικά 50χρονο ντόπιο, αυτός απάντησε: «Στον καιρό μου έριχνε πιο πολύ χιόνι. Αλλά δεν είχαμε χάσει ούτε μια μέρα σχολείο»!

[Πηγή: Atlas Obscura]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube