Ποια χώρα έχει τα ακριβότερα διόδια στον κόσμο;

Ποια χώρα έχει τα ακριβότερα διόδια στον κόσμο;

Δείτε σε ποιο σταθμό διοδίων θα πληρώσετε €21,9!

Η σελίδα Budget Direct από την Αυστραλία, δημοσίευσε μια κατάταξη των χωρών με βάση το κόστος των διοδίων, αναλύοντας πάνω από 400 δρόμους ανά τον κόσμο.

Η λίστα δεν περιλαμβάνει φυσικά όλες τις χώρες του κόσμου καθώς η σελίδα δεν είχε πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα. Επιπλέον, ο τρόπος πληρωμής για χρήση των δρόμων διαφέρει από χώρα σε χώρα, είτε με βάση τα διανυθέντα χιλιόμετρα, είτε με σταθμούς διοδίων όπως συμβαίνει και στη χώρα μας.

Παρόλα αυτά η κατάταξη που ακολουθεί είναι ενδεικτική για το μέσο κόστος ανά σταθμό διοδίων στα συγκεκριμένα κράτη - κάτι που φυσικά διαφέρει σημαντικά από το μέσο κόστος ανά χιλιόμετρο δρόμου που δεν αναγράφεται.

tolls

Η Ελλάδα δυστυχώς δεν περιλαμβάνετε στη συγκεκριμένη λίστα, όμως μια πρόχειρη έρευνα μας τοποθετεί στις χαμηλές θέσεις.

Πιο συγκεκριμένα το μέσο κόστος σταθμού διοδίων είναι €2,3 για τη διαδρομή Αθήνα-Πάτρα (Ολυμπία Οδός), €2,8 για τη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη (Π.Α.Θ.Ε.), €2,15 για τον Αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Πελοποννήσου (Μορέας) και €1,48 για την Εγνατία Οδό. Εδώ να σημειώσουμε πως οι τιμές αφορούν μετωπικούς σταθμούς διοδίων για αυτοκίνητα Ι.Χ. και είναι υπολογισμένες κατά προσέγγιση. 

Στην Αττική Οδό το κόστος είναι €2,8 ανεξαρτήτως χιλιομέτρων, ενώ ο ακριβότερος σταθμός διοδίων στην Ελλάδα βρίσκεται στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρίου με κόστος €13,50 για μονή διέλευση αυτοκινήτου.

[Πηγή: Budget Direct

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube