Οι 15 πιο σπάνιες ιδιωτικές συλλογές οχημάτων στον κόσμο

Οι 15 πιο σπάνιες ιδιωτικές συλλογές οχημάτων στον κόσμο

H αφρόκρεμα των τεσσέρων τροχών, οι πιο σπάνιες δημιουργίες της αυτοκίνησης, φυλάσσονται ως άλλο ιερό δισκοπότηρο στα χέρια 15 συλλεκτών αυτού του κόσμου.

Σουλτάνοι, πρίγκιπες, επιχειρηματίες και αθλητές, συλλέγουν μανιωδώς ότι πιο πολύτιμο κυκλοφορεί στο χώρο της αυτοκίνησης. Πολλοί εξ’ αυτών, το βλέπουν σαν επένδυση, ορισμένοι ως μόδα, για άλλους είναι θέμα γοήτρου και ανταγωνισμού και για τους περισσότερους, αγάπη για το αυτοκίνητο.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος, όποια κι αν είναι η αιτία, αυτοί οι άνθρωποι έχουν καταφέρει να πραγματοποιήσουν το όνειρο των απανταχού petrolheads αυτού του πλανήτη: να δημιουργήσουν δηλαδή ένα γκαράζ με ότι σημαντικότερο έχει κατασκευάσει ποτέ η αυτοκινητοβιομηχανία από το 1903 και μετά!

Από τη λίστα μας, αναμφίβολα, απουσιάζουν αρκετές ακόμα συλλογές από πολλούς συλλέκτες ανά τον κόσμο (Samuel Tak Lee, Jamiroquai, οικογένεια Lomakov, Mukesh Dhirubhai Ambani, Rowan Atkinson, Floyd Mayweather Jr. κ.α.), ενώ δε χωρά αμφιβολία πως εύκολα θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν σε αυτή τη λίστα και οι ιδιωτικές συλλογές τουλάχιστον δυο Ελλήνων συλλεκτών.

Προτιμήσαμε ωστόσο να σας παρουσιάσουμε τις συλλογές εκείνες που έχουν κατά καιρούς είτε δει το φως της δημοσιότητας είτε έχουν αξιολογηθεί από διεθνείς οίκους δημοπρασιών (Sotheby’s, Christie's, Car+Classic’s κ.α.). 

Tiriac Collection

TIRIAC

Η συλλογή του Ion Tiriac, είναι από τις πιο εντυπωσιακές στην Ευρώπη. Ο Ρουμάνος επιχειρηματίας και πρώην επαγγελματίας τενίστας (με 23 τίτλους στο παλμαρέ του), έκανε αμύθητη περιουσία, όταν το 1980, ίδρυσε την πρώτη ιδιωτική τράπεζα στη μετακομμουνιστική Ρουμανία.

Αποκτώντας τα χρήματα που ήθελε, ο Τiriac, έκανε το όνειρο του πραγματικότητα! Απέκτησε όσα περισσότερα αυτοκίνητα μπορούσε, με τη συλλογή του να περιλαμβάνει περισσότερα από 250 ιστορικά μοντέλα και εξωτικές κατασκευές από Ferrari, Lamborghini, Mercedes-Benz, Rolls Royce, Porsche κ.α. Εάν βρεθείτε στο Βουκουρέστι, αξίζει να επισκεφθείτε το μουσείο που έχει δημιουργήσει ο Ion Tiriac στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας. 


Hamad Bin Hamdan Al Nahyan Collection

HAMAD

Ο σείχης Hamad Bin Hamdan al Nahyan της βασιλικής οικογένειας του Abu Dhabi είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Ως... billionaire, ο σείχης, προφανώς και είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει χωρίς κανένα άγχος το χόμπι του, που δεν είναι άλλο από τα αυτοκίνητα.

Γνωστός και με το παρατσούκλι "ο σείχης του ουράνιου τόξου" λόγω της αγοράς επτά custom αυτοκινήτων της Mercedes-Benz (S-Class) στα χρώματα του ουράνιου τόξου, έχει χτίσει ένα γιγάντιο γκαράζ σε σχήμα πυραμίδας όπου και φιλοξενεί την τρελή συλλογή αυτοκινήτων και φορτηγών του.

Το καλό είναι, ότι η συλλογή είναι ανοιχτή στο κοινό, το οποίο μπορεί να θαυμάσει από κοντά μεταξύ άλλων, ένα γνήσιο Ford Model T, εκατοντάδες supercars όλων των χρονολογιών και όλων των κατασκευαστών, σπάνιες Rolls Royce και Bentley, καθώς και ορισμένα κατά παραγγελία μοντέλα όπως το τεράστιο Jeep Willys της φωτογραφίας, ένα εξίσου θηριώδες Dodge με τέσσερα υπνοδωμάτια, κουζίνα και σαλόνι και γενικότερα ότι μπορείτε να φανταστείτε σε τέσσερις ή και περισσότερους τροχούς...


Nick Mason Collection 

PINK FLOYD

O ντράμερ των Pink Floyd, είναι ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες αυτοκινήτων στον κόσμο. Η εταιρεία του, Ten Tenths, έχει αναλάβει τη φύλαξη και προβολή αυτής της σπάνιας συλλογής, με τον ίδιο βέβαια να βγάζει συχνά πυκνά βόλτα στο Λονδίνο πολλά από τα διαμάντια του, αναστατώντας το κοινό!

Η συλλογή του, περιλαμβάνει περισσότερα από 40 μοντέλα. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά, τη McLaren F1 GTR, τη Bugatti Type 35 και φυσικά τη Ferrari 250 GTO με την οποία έχει πρωταγωνιστήσει και σε video clip των Pink Floyd. Ο ίδιος βέβαια έχει σε περίοπτη θέση στο γκαράζ του -για συναισθηματικούς λόγους- και το πρώτο αυτοκίνητο που απέκτησε ως ντράμερ των Pink Floyd, μια μεταχειρισμένη Lotus Elan.


Gerard Lopez Collection

lopez

O 49χρονος Ισπανός, κάτοικος Λουξεμβούργου, δημιούργησε την τεράστια περιουσία του τη δεκαετία του 1990, όταν ίδρυσε τη Mangrove Capital Partners, μία από τους τρεις κορυφαίες επενδυτικές εταιρείες στους τομείς της τεχνολογίας στην Ευρώπη.

«Άρρωστος» με τα αυτοκίνητα (υπήρξε πρόεδρος και στην αγωνιστική ομάδα της Lotus F1), έχει στη συλλογή του περισσότερα από 100 μοντέλα, κλασσικά, αγωνιστικά, έως και μονοθέσια της Formula 1. Πέραν των τετρατροχών κατασκευών, διαθέτει και μια από τις σημαντικότερες συλλογές κλασσικών μοτοσικλετών στον κόσμο!


Rodger Dudding Collection

dudding

Για όσους γνωρίζουν καλά την αγορά, φημολογείται πως ο Rodger Dudding, έχει την καλύτερη συλλογή αυτοκινήτων στην Αγγλία! Του ανήκουν περισσότερα από 350 οχήματα, με την αξία τους να υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 85 εκ. δολάρια. Κλασσικές Rolls Royce και Bentley, προ-πολεμικές Mercedes-Benz, σπάνιες Ferrari και Jaguar, έως και ένα Vulcan Tourer του 1911, θα βρει κανείς στο γκαράζ του στο Λονδίνο.


Prince Rainier III Collection

monaco

O πρίγκηπας Ρενιέ ο 3ος του Μονακό, ξεκίνησε να συλλεγεί μανιωδώς αυτοκίνητα από τις αρχές της δεκαετίας του ’50 και ήταν τέτοια η συχνότητα που τα αποκτούσε που ακόμα και τα βασιλικά γκαράζ του Πριγκιπάτου δεν ήταν αρκετά ευρύχωρα για να τα φιλοξενήσουν.

Έτσι, το 1993 δημιούργησε έναν ειδικό χώρο για να τα στεγάσει, 5.000 τμ. στην Terrasses de Fontvieille, όπου λειτουργεί μέχρι και σήμερα και ως μουσειακός χώρος. Οι επισκέπτες της έκθεσης μπορούν να απολαύσουν πλήθος αγωνστικών οχημάτων που έλαβαν μέρος στο Rally Monte Carlo καθώς και πάρα πολλά μονοθέσια της Formula 1, κυρίως νικητων του διάσημου Grand Prix, σχεδόν όλα τα προπολεμικά μοντέλα, σπάνια πρωτότυπα, μέχρι και ένα De Dion Bouton του 1903...


Ralph Lauren Collection

ralph

O διάσημος σχεδιαστής μόδας, έχει μία από τις τρεις καλύτερες συλλογές αυτοκινήτων στον κόσμο! Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν ειδικοί εκτιμητές σύμφωνα με τη σπανιότητα των μοντέλων που φιλοξενεί σε αυτήν και την αξία τους. Ο Ralph Lauren διαθέτει λοιπόν κοντά στα 70 αυτοκίνητα των οποίων η αξία εκτιμάται στα 300 εκ. δολάρια.

Το διαμάντι της συλλογής του είναι μια Bugatti 57SC Atlantic του 1938, η μία από τις τέσσερις συνολικά που κατασκευάστηκαν και η μία από τις δύο που συνεχίζουν να βρίσκονται εν ζωή! Αντιλαμβάνεστε ότι η αξία του συγκεκριμένου μοντέλου υπερβαίνει τα 50 εκ. δολάρια. Ένα ακόμα σπανιότατο μοντέλο που έχει στην κατοχή του ο διάσημος σχεδιαστής είναι η Bentley 4.5 “Blower” του 1929, η οποία συμμετείχε στον 24ωρό αγώνα αντοχής του Le Mans το 1930, το ’32 και το '33.


Jay Leno Collection

leno

Ο διάσημος παρουσιαστής του αμερικανικού “The Tonight Show” και της τηλεοπτικής σειράς “Jay Leno’s Garage”, είναι ένας μανιώδης συλλέκτης. Για πολλούς δε η συλλογή του είναι η τέταρτη καλύτερη στον κόσμο! Μάλιστα έχει στήσει και τη δική μου ομάδα από μηχανικούς η οποία αναλαμβάνει τόσο την ανακατασκευή όσων νέων μοντέλων αποκτά όσο και τη συντήρηση των υπάρχοντων.

Μεταξύ των 150+ οχημάτων που διαθέτει στο γκαράζ του θα συναντήσει κανείς ένα Chrysler Tank Car, μια McLren P1, μία Benltey 27 Liter του 1930 και πάρα πολλά ακόμα σπάνια τετράτροχα και δίτροχα μοντέλα...


Khalid Abdul Rahim Collection

bahrain

Με καταγωγή από το Bahrain, ο Khalid Abdul Rahim, είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, φανατικός αυτοκινητόφιλος και υπεύθυνος μεταξύ άλλων για την κατασκευή της πίστας της Formula 1 στο Abu Dhabi και φυσικά στο Bahrain.

Το ιδιαίτερο με την περίπτωση του Khalid Abdul Rahim είναι ότι σε αντίθεση με άλλους συλλέκτες, ο ίδιος προτιμά πιο σύγχρονες αλλά εξίσου σπάνιες κατασκευές. Η συλλογή του περιλαμβάνει μία από τις είκοσι συνολικά Mercedes-Benz CLK GTR που κατασκευάστηκαν ποτέ, μια McLaren F1 και την P1, μία από τις είκοσι Reventon, πλήθος ακόμα Lamborghini (Miura, Aventador SV κ.α.), ένα Hennessey Venom και μια LaFerrari.


Jon Shirley Collection

john

O John Shirley έκανε την αμύθητη περιουσία του όντας ένας από τα ιδρυτικά στελέχη της Microsoft, όπου και διετέλεσε πρόεδρος από το 1983 έως το1990, ενώ υπήρξε και μέλος του ΔΣ της εταιρείας έως το 2008.

Ο Shirley έχει πάθος με τα ιστορικά αγωνιστικά μοντέλα, ενώ στη συλλογή του φιλοξενούνται επίσης 27 εξωτικά αυτοκίνητα, κυρίως από τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, με τις σπάνιες Ferrari 375 MM Scaglietti και 257 GTS Spyder του 1954 και 1967 αντίστοιχα να κλέβουν τις εντυπώσεις.


George Foreman Collection

george

Ο θρυλικός πυγμάχος, George Foreman, δε λάτρεψε μόνο το μποξ αλλά και τα αυτοκίνητα. O ίδιος, έχει δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξη του ότι το πάθος του για τα αυτοκίνητα ίσως ήταν και μεγαλύτερο από την πυγμαχία!

Διαθέτει περισσότερα από 50 συλλεκτικά μοντέλα μεταξύ των οποίων όλες τις Corvette που έχουν παρουσιαστεί, ένα Ford GT, μια Ferrari 288 GTO κ.α. Από τα πιο αγαπημένα του ωστόσο μοντέλα είναι ένα VW Beetle του 1977. «Το αγαπώ αυτό το αυτοκίνητο γιατί μου θυμίζει από που ξεκίνησα» είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξη του.


Craig Jackson Collection

craig

Ο Craig Jackson υπήρξε ο CEO της Barrett-Jackson για 16 συναπτά έτη. Η Barrett-Jackson είναι από τις μεγαλύτερες μεσιτικές εταιρείες παγκοσμίως με τεράστιους κύκλους εργασιών. Αυτό λοιπόν δικαιολογεί με τον πλέον πειστικό τρόπο πως ο Craig Jackson απέκτησε αυτή τη σπάνια συλλογή αυτοκινήτων που φιλοξενεί σε έναν ιδιόκτητο χώρο 34.000 τμ. στην Αριζόνα των ΗΠΑ.

Τα περισσότερα από τα 30 μοντέλα που έχει αποκτήσει είναι ιδιαιτέρως σπάνια όπως η Ford Mustang Shelby EXP 500 “Green Hornet” (ένα από τα δύο συνολικά μοντέλα που κατασκευάστηκαν) αλλά και η εξίσου σπάνια Chevrolet Camaro ZL-1 του 1969. 


Jerry Seinfeld Collection

jerry

O Jerry Seinfeld είναι ένας εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος με έφεση... στις Porsche. Θεωρείται ο μεγαλύτερος συλλέκτης του Γερμανού κατασκευή και στη συλλογή του φιλοξενεί μεταξύ άλλων την 550 RS Spyder του James Dean, μια 959, όπως και την πρώτη 911 που παρουσιάστηκε ποτέ. Πέραν αυτών, διαθέτει ποικίλα κλασσικά μοντέλα της προπολεμικής εποχής καθώς και ορισμένα από τα πιο σπάνια αγωνιστικά οχήματα όλων των εποχών!


The Pinnacle Portfolio

pin

Η πιο ιδιαίτερη συλλογή στον κόσμο με τον πιο μυστηρίωδη ιδιοκτήτη. Κανείς δε γνωρίζει ποιος κρύβεται πίσω από αυτά τα μοντέλα και παρότι αρκετοί προσπάθησαν να αποκτήσουν ορισμένα από αυτά τα σπάνια κομμάτια όταν βγήκαν σε πλειστηρισμό από τον οίκο Sotheby’s, τελικά ο ιδιοκτήτης της συλλογής αρνήθηκε να τα παραχωρήσει!

Συγκεκριμένα, δεν πωλήθηκε ποτέ η Ferrari GT 250 SWB του 1960 παρότι ο πλειοδότης πρόσφερε 13 εκ. δολάρια, ενώ το ίδιο το συνέβη και στην περίπτωση της Ferrari 250 GT LWB California Spider όπου τα 8 εκ. δολάρια της δημοπρασίας κρίθηκαν λίγα από τον «άγνωστο» ιδιοκτήτη του μοντέλου.

Πέραν αυτών, το Pinnacle Portfolio, διαθέτει στις τάξεις του μια Porsche 959, τη Ferrari Enzo που είχε δωρίσει η ιταλική φίρμα στον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’ και αποκτήθηκε έναντι του ποσού των 6 εκ. δολαρίων, τη μία από τις 29 συνολικά Mercedes-Benz 300 SL Gullwing Alloy (πλήρως αλουμινένιο αμάξωμα), την πρώτη Bugatti Veyron που κατασκευάστηκε και πολλά ακόμα αριστουργήματα των τεσσάρων τροχών.


Hassanal Bolkiah Collection

brunei

Ο Σουλτάνος του Μπρουνέι (ο δεύτερος εν ενεργεία μακροβιότερος μονάρχης μετά τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ της Αγγλίας), Hassanal Bolkiah, μπορεί να υπερηφανεύεται ότι διαθέτει την καλύτερη, την πιο σπάνια και την πιο ολοκληρωμένη συλλογή αυτοκινήτων στον κόσμο!

Τα αυτοκίνητα που φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις του ξεπερνούν τα 7.000, με την αξία της συλλογής να υπερβαίνει τα 3 δισ. δολάρια! Τι θα μπορούσε να δει κανείς σε αυτό γκαράζ; Υπερβολικά σπάνια σούπερκαρς, custom-made μοντέλα και μοναδικά πρωτότυπα οχήματα (όπως τη Ferrari Mythos, την Porsche Carna κ.α) από το σύνολο των κατασκευαστών!

Σύμφωνα λοιπόν με μαρτυρίες ορισμένων ειδικών που έχουν δει κατά καιρό το φως της δημοσιότητας, η συλλογή του Σουλτάνου, περιλαμβάνει περισσότερες από 600 Rolls Royce (εκ των οποίων μία είναι εξ’ ολοκλήρου καλυμμένη από χρυσό και κοστολογείται στα 14 εκ. δολάρια), 450 Ferrari, 300+ Bentley, 575 Mecedes-Benz, 209 BMW, 180 Jaguar, 134 Koenigsegg και σχεδόν το σύνολο των σημαντικότερων αγωνστικών μοντέλων στην ιστορία της αυτοκίνησης!

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube