General Motors: Ένα «τσιπ» θα της στοιχίσει 2 δισ. δολάρια!

General Motors: Ένα «τσιπ» θα της στοιχίσει 2 δισ. δολάρια!

Η General Motors ανακοίνωσε ότι προχωρά σε αναγκαστική περικοπή της λειτουργίας τριών εργοστασίων της, λόγω έλλειψης εξαρτημάτων μικροηλεκτρονικής. Και δεν είναι η μόνη...

Η General Motors πατάει φρένο στην παραγωγική της διαδικασία. Αιτία; Η έλλειψη εξαρτημάτων μικροηλεκτρονικής. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, τρία εργοστάσια του ομίλου στη Βόρεια Αμερική και σύντομα κι ένα ακόμα στον Καναδά, δεν έχουν τα απαραίτητα ηλεκτρονικά τσιπ να για προχωρήσουν τη διαδικασία παραγωγής νέων οχημάτων! 

Η έλλειψη αυτή, ενδεχομένως να στοιχίσει έως και 2 δισ. δολάρια φέτος στη GM, γεγονός που δε θέλουν καν να σκέφτονται οι άνθρωποι του ομίλου.

Δεν είναι όμως οι μόνοι που αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα. Η Ford με τη σειρά της αναμένεται να μειώσει την παραγωγής της έως 20%, χάνοντας 2,5 δισ. δολάρια, με την εταιρεία να μετρά ήδη μεγάλες απώλειες από τη μείωση στην παραγωγή της best seller σειράς της, του F-150. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών του ομίλου Stellantis, που έκαναν λόγω για μεγάλες απώλειες εσόδων το 2021 εάν το πρόβλημα δεν επιλυθεί... χτες. 

γτ

Που οφείλεται όμως αυτή η έλλειψη σε τσιπ; Στην πανδημία! Από τη στιγμή που οι αυτοκινητοβιομηχανίες είχαν κατεβάσει ρολά για μεγάλο χρονικό διάστημα, η βιομηχανία κατασκευής ηλεκτρονικών συσκευών το εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο μαζεύοντας από την αγορά σχεδόν όλα τα εξαρτήματα μικροηλεκτρονικής για να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες της ως προς την παραγωγή ηλ. υπολογιστών, κινητών, τάμπλετ κ.α., προκειμένου να καλύψει την άνευ προηγουμένου ζήτηση από τους καταναλωτές παγκοσμίως. 

Το πρόβλημα είναι τόσο σοβαρό, που ανάγκασε τους αμερικανικούς κολοσσούς, να ζητήσουν τη βοήθεια του Προέδρου Joe Biden, ώστε να υπογράψει διάταγμα με στόχο την αντιμετώπιση της παγκόσμιας έλλειψης εξαρτημάτων μικροηλεκτρονικής (τσιπ). Οι μόνοι ασφαλείς όμιλοι προς το παρόν είναι η Toyota Motor Corp. και η Hyundai Motor Co., οι οποίοι είχαν στοκάρει τις απαραίτητες ποσότητες πριν ξεκινήσει να παρατηρείται τόσο έντονη έλλειψη.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube