FCA-Renault: Ευεργετική η αποτυχία της συμφωνίας για τη σχέση Renault-Nissan;

FCA-Renault: Ευεργετική η αποτυχία της συμφωνίας για τη σχέση Renault-Nissan;

To deal μπήκε στον πάγο, το γαλλικό κράτος προσπαθεί να αμβλύνει τη δυσπιστία μεταξύ Renault και Nissan, αλλά και η πόρτα για να ευοδωθεί η συγχώνευση Renault-FCA παραμένει ανοιχτή.

Καθώς η Fiat Chrysler Automobiles και η Renault προχωρούν παρακάτω ύστερα από τις αποτυχημένες συνομιλίες για συγχώνευση, η ανανέωση των συζητήσεων θα εξαρτηθεί από την υπέρβαση δύο τουλάχιστον σημαντικών εμποδίων.

Η FCA κατηγόρησε «τις πολιτικές συνθήκες στη Γαλλία» όταν απέσυρε την πρότασή της, στέλνοντας ταυτόχρονα ένα μήνυμα στο γαλλικό κράτος: Η παραίτησή του από το να ορίζει τη μοίρα της Renault θα ήταν απαραίτητη για την επανάληψη των συνομιλιών, δήλωσαν πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα.

Για τη Renault και το γαλλικό κράτος, που είναι και ο ισχυρότερος μέτοχος της (15%), η αποκατάσταση της σχέσης με τον από 20ετίας εταίρο, τη Nissan, έχει προτεραιότητα έναντι της συμφωνίας με την FCA, δήλωσαν Γάλλοι αξιωματούχοι.

Η Γαλλία συγκεκριμένα θεωρεί ότι η υποστήριξη της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας είναι καθοριστική για την επιτυχία ενός συνδυασμού FIAT-Renault. Οι εκπρόσωποι της Nissan στο διοικητικό συμβούλιο της Renault απέσπασαν σε άτυπη ψηφοφορία για τη συμφωνία την περασμένη εβδομάδα την αναστολή των διαπραγματεύσεων, οδηγώντας το γαλλικό κράτος να επιδιώξει την καθυστέρησή του.

Παρά την άσχημη κατάληξη που ακολούθησε τις αποτυχημένες συνομιλίες, η Renault, η FCA και η Γαλλία άφησαν την πόρτα μισάνοιχτη σε μια πιθανή συμφωνία, καθώς προέχουν οι δαπανηρές αλλαγές που ταλανίζουν την αυτοκινητοβιομηχανία, όπως η ανάπτυξη ηλεκτρικών και αυτόνομων οχημάτων.

«Το πρότζεκτ [της συγχώνευσης] παραμένει στο μυαλό μου ως απολύτως αξιοσημείωτο και εξαιρετικό», δήλωσε ο πρόεδρος της Renault, Jean-Dominique Senard, στους μετόχους την περασμένη Τετάρτη.

«Επιτακτική αιτιολόγηση»
Η FCA, αποσύροντας την προσφορά, δήλωσε ότι παραμένει «σταθερά πεπεισμένη για το υποχρεωτικό, μετασχηματιστικό σκεπτικό» της πρότασής της. Ο Bruno Le Maire, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, δήλωσε την Πέμπτη που μας πέρασε ότι είναι μια «ενδιαφέρουσα ευκαιρία» και ότι οι συνομιλίες θα μπορέσουν να επαναληφθούν μόλις ενισχυθεί η Συμμαχία Renault-Nissan.

Ο Mike Manley, CEO της FCA, μπορεί να έχει συνάντηση με στελέχη της Renault στο Παρίσι την προσεχή Παρασκευή για να ξεκινήσει νέες συνομιλίες, ανέφερε η ιταλική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore», επικαλούμενη τους γνωστούς αγνώστους. Εκπρόσωπος της FCA αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Ο Le Maire δήλωσε στην Agence France-Presse νωρίτερα αυτό το μήνα ότι το γαλλικό κράτος θα εξετάσει το ενδεχόμενο να μειώσει τη συμμετοχή του στη Renault. Τρόπος για να βοηθήσει στην ενίσχυση της συμμαχίας με την Nissan, η οποία έχει απαυδήσει με την επιρροή του γαλλικού κράτους στον κυρίαρχο μέτοχό της –η Renault κατέχει το 43% της Nissan. Ωστόσο, Γάλλος κυβερνητικός υπάλληλος που ρωτήθηκε αργότερα για τα σχόλια αυτά, δήλωσε ότι δεν επίκειται οποιαδήποτε πώληση μετοχών του γαλλικού κράτους.

Σε μια κίνηση που μπορεί να αμβλύνει τις εντάσεις μεταξύ των δύο αυτοκινητοβιομηχανιών, η Nissan είναι έτοιμη να δεχθεί τις απαιτήσεις της Renault για περισσότερη εκπροσώπηση στις επιτροπές του ΔΣ της, όπως επικαλέστηκε πηγή με γνώση του θέματος, την περασμένη Παρασκευή.

Το παραπάνω ήρθε ως απάντηση στην απειλή εκ μέρους του Senard ότι θα απέχει από την υποστήριξη του σχεδίου εταιρικής διακυβέρνησης της Nissan στην ετήσια γενική συνέλευσή της στις 25 Ιουνίου, μια εμφανής αντίδραση ύστερα από την άρνηση των Ιαπώνων να στηρίξουν τη συγχώνευση με την FCA. Δεδομένου του ποσοστού 43% της Renault, η αποχή του θα μπορούσε να τορπιλίσει τα μέτρα διακυβέρνησης της εταιρείας, τα οποία διατυπώθηκαν για να διαμορφώσουν την εποπτεία ύστερα από το σκάνδαλο «Carlos Ghosn». Εκπρόσωποι της Nissan και της Renault αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Η ενίσχυση της Συμμαχίας, η οποία περιλαμβάνει και τη Mitsubishi Motors, είναι πιθανό να πάρει χρόνο. Η δυσπιστία πήρε διαστάσεις ύστερα από τη σύλληψη του Ghosn, τον Νοέμβριο στο Tokyo, ο οποίος προΐστατο στις τρεις εταιρείες και στη συμμαχία τους, και επιδεινώθηκε ακόμη παραπάνω μόλις η Renault ξεκίνησε συνομιλίες με την FCA χωρίς να το γνωστοποιήσει στη Nissan.

Διαβάστε όλο το χρονικό της αποτυχημένης (προς το παρόν) συγχώνευσης FCA-Renault

Fiat Chrysler: Επιβεβαίωση διαπραγματεύσεων για συγχώνευση με Renault

Η Nissan θα είναι η μεγάλη χαμένη στην περίπτωση συγχώνευσης FCA-Renault

Ένωση Renault και FΙΑΤ: Πλεονεκτήματα, ανακολουθίες, φόβοι…

Γιατί μια συγχώνευση με την FCA έχει νόημα για τη Renault

Renault: Απόφαση για την ένωση με την FCA την άλλη εβδομάδα

Fiat Chrysler: Σημαντική ώθηση με πλατφόρμες Renault

Renault: Tυχόν συμφωνία με την FCA δεν απειλεί τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας

Περισσότερες εγγυήσεις δίνει η FCA στη Renault για να πετύχει τη συγχώνευση

FCA και Renault: Κυρίαρχοι στα SUV

FCA-Renault: 15 φίρμες για κάθε βαλάντιο και γούστο

Πρόκληση για τη συγχώνευση FCA-Renault οι γαλλικές απαιτήσεις

Συγχώνευση Renault-FCA: Δεν βγήκε λευκός καπνός από το ΔΣ της Renault

FCA: Αποσύρει την πρόταση συγχώνευσης με τη Renault

Συγχώνευση FCA-Renault: Πώς φτάσαμε στο ναυάγιο;

Γαλλία: Μείωση του μεριδίου της στη Renault για να στηρίξει τους δεσμούς της Nissan

Η Renault κατηγορεί το γαλλικό κράτος για το ναυάγιο των συνομιλιών με την FCA

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube