Ακατάλληλα για τις πόλεις τα μεγάλα SUV

Ακατάλληλα για τις πόλεις τα μεγάλα SUV

Ο τεράστιος όγκος και οι αυξημένες εκπομπές ρύπων των μεγάλων SUV προκαλούν προβλήματα σε αστικές περιοχές της Μ.Βρετανίας.

Καθώς η δημοτικότητα των SUV έχει φτάσει στα ύψη, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν από τους αγοραστές να επιλέγουν τύπο αυτοκινήτου με βάση τις ανάγκες τους, έτσι ώστε να έχουμε τη χαμηλότερη δυνατή επιβάρυνση για το περιβάλλον.

Ανάμεσά τους και ο Steve Gooding του RAC Foundation ο οποίος δήλωσε στο BBC: «Πρέπει όλοι να επιλέγουμε το κατάλληλο όχημα για κάθε διαδρομή έτσι ώστε να μειώσουμε το αποτύπωμα CO2. Πρέπει να αναρωτηθούμε αν οι άνθρωποι που οδηγούν στις πόλεις χρειάζονται πραγματικά ένα όχημα που περνά από ποτάμια, κινείται σε λιβάδια και ανεβαίνει μεγάλες κλίσεις έτσι ώστε να επισκεφθούν τα τοπικά καταστήματα».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ WWF: Σταματήστε την υπερπροβολή των SUV!

Αρκετά από τα μεγαλύτερα SUV δεν είναι κατάλληλα για τις οριοθετημένες θέσεις πάρκινγκ στους δρόμους ενώ το αυξημένο βάρος τους και ο τεράστιος όγκος έχουν ως αποτέλεσμα υψηλές εκπομπές CO2. Σύμφωνα με έρευνα του New Weather Institure, τα 3/4 των SUV που πωλούνται στη Μ.Βρετανία ανήκουν σε ανθρώπους που ζουν σε πόλεις. Μάλιστα, το 1/3 των νέων μοντέλων που πωλούνται για χρήση σε πόλεις ανήκουν στην κατηγορία των μεγάλων SUV.

Ο Andrew Simms του New Weather Institute αναφέρει: «Αυτοί οι αριθμοί επιβεβαιώνουν τις υποψίες μας πως τα οχήματα που σχεδιάστηκαν για εκτός δρόμου έχουν μεγάλη απήχηση σε ανθρώπους που ζουν σε αστικό περιβάλλον, εκεί όπου οι μεγάλες διαστάσεις και οι αυξημένες εκπομπές ρύπων είναι ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα. Μια από τις μεγαλύτερες παρανοήσεις που έχουν προκαλέσει οι διαφημίσεις είναι ότι έχει πείσει τις οικογένειες πως είναι απολύτως φυσιολογικό να πηγαίνουν για ψώνια μέσα σε ένα όχημα που ζυγίζει 2 τόνους. Αλλά η επιβάρυνση των SUV στην υγεία και το κλίμα είναι τεράστια και πρέπει να ληφθούν μέτρα. Όπως απαγορεύτηκε επιτυχώς η διαφήμιση προιόντων καπνού, έχει έρθει η στιγμή να σταματήσει η προώθηση των ρυπογόνων SUV».

Να θυμίσουμε πως πρόσφατη μελέτη της WWF στη Γαλλία έκανε λόγο για υπερπροβολή των SUV καλώντας την γαλλική κυβέρνηση να απαγορεύσει τις διαφημίσεις των βαρύτερων και πιο ρυπογόνων οχημάτων.

[Πηγή: BBC]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube