ΗΠΑ: O μύθος για τα καλύτερα «αυτοκίνητα της Τετάρτης» [video]

ΗΠΑ: O μύθος για τα καλύτερα «αυτοκίνητα της Τετάρτης» [video]

Στις ΗΠΑ, ο κόσμος λέει ότι τα αυτοκίνητα που φτιάχνονται την Τετάρτη είναι καλύτερα κατασκευασμένα. Ένας μύθος που γεννήθηκε στο Detroit κατά τη χρυσή εποχή της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας και υποστηρίχτηκε από μυθιστορήματα ακόμη και τραγούδια.

Wednesday Car

H Τετάρτη είναι η ημέρα της εβδομάδας που τα αυτοκίνητα κατασκευάζονται καλύτερα, σύμφωνα με τους Αμερικανούς.

Όπως μάλιστα μας θυμίζουν οι συνάδελφοί μας από το Dauphiné Libéré, δεν πρόκειται απλώς για έναν αστικό μύθο. Η προέλευση αυτής της θεωρίας είναι προφανές ότι βρίσκεται στο Detroit, στην περίφημη Motor City.

«Η γραμμή συναρμολόγησης κινείται αργά τη Δευτέρα. Διασκέδαζαν μέχρι σημείου εξάντλησης Σάββατο και Κυριακή. Την Τρίτη αρχίζουν να συνέρχονται, αλλά συνεχίζουν να αισθάνονται ακόμα άσχημα και βρίσκονται στον πάτο»…

Κάπως έτσι μας τα λέει στην αρχή του τραγουδιού «A Wednesday Car» ο Johnny Cash, τραγούδι από το άλμπουμ του «The Rambler», από το 1977.

Wednesday Car
Από την Πέμπτη (άντε από την Παρασκευή) έως και την Τρίτη, κατά τον μύθο, οι εργαζόμενοι στις γραμμές παραγωγής βρίσκονταν υπό την επήρεια του αλκοόλ!

Τα λόγια του τραγουδιού ασχολούνται φυσικά με τους εργαζόμενους στα εργοστάσια αυτοκινήτων στο Detroit. Κι επειδή αυτοί πληρώνονταν κάθε Πέμπτη και με την ώρα, κυκλοφορούσε μια ατυχής φήμη ότι κατανάλωναν την αμοιβή τους σε αλκοόλ από την Πέμπτη το απόγευμα έως την Κυριακή το βράδυ.

Στο τέλος και στην αρχή της εβδομάδας ως εκ τούτου, το εργατικό δυναμικό στα εργοστάσια ήταν ανεπαρκές, οι εργαζόμενοι δούλευαν λιγότερο καλά και τα ατυχήματα ήταν πιο συχνά από ό,τι τις άλλες ημέρες, σύμφωνα με τις ιστορίες της εποχής. Η Τετάρτη ήταν λοιπόν η μέρα που όλοι υποτίθεται ότι βρίσκονταν στη θέση τους και σε καλή κατάσταση.

Wednesday Car
Οι έμποροι του Detroit υπόσχονταν στους πελάτες τους ότι το αυτοκίνητο που θα τους παρέδιδαν θα ήταν κατασκευασμένο την... Τετάρτη!

Μεταξύ της πραγματικότητας, της υπερβολής, του μύθου και της λαϊκής θυμοσοφίας, έγινε κοινή πεποίθηση στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι τα «αυτοκίνητα της Τετάρτης» ήταν τα καλύτερα. Οι έμποροι αυτοκινήτων στο Detroit μάλιστα το επικαλούνταν ως επιχείρημα για πώληση, υποσχόμενοι στους πελάτες ότι θα έπαιρνα αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν την Τετάρτη. Μια υπόσχεση που είχε να κάνει με τη γεωγραφική εγγύτητά τους στους χώρους παραγωγής, παρόλο που κάτι τέτοιο βασιζόταν τελείως στην τύχη.

Σήμερα, στις Ηνωμένες Πολιτείες όπως και οπουδήποτε αλλού, η παραγωγή αυτοκινήτων είναι απολύτως ρυθμισμένη και τυποποιημένη σε σχέση με εκείνη την εποχή. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για ορισμένους οδηγούς ο μύθος του «αυτοκινήτου της Τετάρτης» παραμένει ζωντανός. Όπως για κάποιους ακόμη, έστω και με χιουμοριστική διάθεση, για τα κακά ιταλικά αυτοκίνητα της Παρασκευής…

Το «Wednesday Car» έγινε μέχρι και τραγούδι από τον Johnny Cash... Ακούστε το...

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube