Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης: Επανέρχεται από 12 Απριλίου στο κέντρο της Αθήνας

Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης: Επανέρχεται από 12 Απριλίου στο κέντρο της Αθήνας

Από την προσεχή Δευτέρα, 12 Απριλίου, επανέρχεται στο κέντρο της Αθήνας το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης.

Το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης στο κέντρο της Αθήνας περιλαμβάνει θέσεις για τους μόνιμους κατοίκους (κατακόρυφη σήμανση Ρ70 "Ρ-Κάτοικοι", ενδεικτική μπλε γραμμογράφηση επί του οδοστρώματος), θέσεις για τους επισκέπτες (κατακόρυφη σήμανση Ρ69 "Ρ-Με πληρωμή", ενδεικτική λευκή γραμμογράφηση επί του οδοστρώματος) και θέσεις για ειδικές χρήσεις και επαγγελματικές ανάγκες (κατακόρυφη σήμανση Ρ40 "Απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση. Εξ/νται οχήματα...", ενδεικτική κίτρινη γραμμογράφηση επί του οδοστρώματος).

Η ελεγχόμενη στάθμευση ισχύει στις θέσεις επισκεπτών τις εργάσιμες ημέρες από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ και το Σάββατο από τις 9 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα, ενώ στις θέσεις των κατοίκων και στις ειδικές θέσεις, το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης ισχύει όλο το 24ωρο και καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, χωρίς χρονικό περιορισμό για όλες τις ημέρες και ώρες.

Τα οχήματα με αναπηρικό σήμα μπορούν να σταθμεύουν ελεύθερα στις θέσεις επισκεπτών, χωρίς την καταβολή τέλους, όλες τις ημέρες και ώρες.

Οι μόνιμοι κάτοικοι μπορούν να απευθυνθούν στη Διεύθυνση Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Αθηναίων για να τους χορηγηθεί το ειδικό σήμα στάθμευσης μονίμου κατοίκου που θα επικολλήσουν σε εμφανές σημείο στο παρμπρίζ του οχήματός τους. Η κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών πραγματοποιείται ηλεκτρονικά, μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικών αιτήσεων του Δήμου Αθηναίων.

ππ

Για τους επισκέπτες, η μέγιστη διάρκεια επιτρεπόμενης στάθμευσης είναι 3 ώρες και τα τέλη στάθμευσης ανέρχονται σε 50 λεπτά για στάθμευση μισής ώρας και αυξάνονται κατά 50 λεπτά ανά μισή ώρα, μέχρι τη δεύτερη ώρα όπου φτάνει τα 2 ευρώ. Για στάθμευση δυόμισι ωρών ο χρήστης πρέπει να καταβάλλει 4 ευρώ και τριών ωρών 6 ευρώ.

Η πληρωμή του τέλους στάθμευσης γίνεται με τη χρήση ξυστών και ηλεκτρονικών καρτών (μηχανήματα POS) προπληρωμένου χρόνου στάθμευσης (αξίας 0.50€, 1€, 2€ και 6€). Προσοχή: Με την αγορά ξυστής κάρτας, ο χρήστης επιλέγει ο ίδιος την ημερομηνία και την ώρα στάθμευσης. Με την αγορά ηλεκτρονικής κάρτας, η ημερομηνία και η ώρα είναι προεπιλεγμένη από το μηχάνημα, καθώς αναγράφεται η ημερομηνία και η ώρα έκδοσης της κάρτας με χρονικό περιθώριο 10 λεπτών προκειμένου ο οδηγός να σταθμεύσει το όχημά του. Οι κάρτες διατίθενται από τριτοπωλητές (περίπτερα, ψιλικατζίδικα κλπ.)

Για τις ειδικές θέσεις αποκλειστικής στάθμευσης για επαγγελματικές ανάγκες προβλέπεται καταβολή ετήσιου τέλους 1.800 ευρώ, ενώ οι θέσεις αυτές δεσμεύονται από το Δήμο και διατίθενται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την εξυπηρέτηση ορισμένων επαγγελματικών αναγκών (π.χ. υπουργεία, οργανισμοί κοινής ωφελείας, νοσοκομεία, ξενοδοχεία, κλπ.).

Σε όποιον σταθμεύει το όχημά του στις θέσεις επισκεπτών (σήμανση Ρ-69 "Ρ Με πληρωμή") χωρίς την καταβολή του προβλεπόμενου τέλους στάθμευσης ή έχοντας υπερβεί τον χρόνο στάθμευσης του καταβληθέντος τέλους ή τον μέγιστο χρόνο δυνατότητας στάθμευσης (3ωρο), επιβάλλεται πρόστιμο που ανέρχεται στα 10€.

Σε όποιον σταθμεύει το όχημά του στις θέσεις κατοίκων (σήμανση Ρ-70 "Ρ-Κάτοικοι") χωρίς ειδικό σήμα κατοίκου ή στις ειδικές θέσεις Ρ40 "Απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση. Εξαιρούνται οχήματα ..." επιβάλλεται πρόστιμο που ανέρχεται στα 40€.

[Πηγή: Δήμος Αθηναίων]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube