Παγώνει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στα καύσιμα

H κυβέρνηση μελετά συνολική παρέμβαση για λύση στην υψηλή τιμή των καυσίμων, ενώ εν τω μεταξύ σημειώθηκε νέα μικρή άνοδος της τιμής τους στα νησιά.

Στο συρτάρι μπαίνει η πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για επιβολή πλαφόν στην τιμή για τα καύσιμα, ειδικά στις νησιωτικές περιοχές. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, η κυβέρνηση ανέφερε στους φορείς της αγοράς ότι επεξεργάζεται μία συνολική παρέμβαση που θα δίνει λύσεις, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στο πότε αυτή θα δρομολογηθεί. 

Στο ενδιάμεσο, η τιμή παραμένει σε ύψη ρεκόρ. Στις Κυκλάδες όπου εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα, η μέση τιμή σημείωσε μικρή μεν, αλλά άνοδο. Διαμορφώνεται πλέον στα 1,881 ευρώ για την βενζίνη. Σε αρκετά νησιά μάλιστα ξεπερνά σταθερά τα δύο ευρώ.

Τα προβλήματα της αγοράς πετρελαιοειδών συζητήθηκαν εκτενώς σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη και τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριο Σαντορινιό με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων και της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος.

Καύσιμα: Όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση
Κατά τη συνάντηση, κοινή ήταν η άποψη πως παρατηρούνται σημαντικές διαφοροποιήσεις στη λιανική τιμή των καυσίμων στην επικράτεια, η οποία αντανακλά παράγοντες όπως το μεταφορικό κόστος, ιδιαίτερα στις θαλάσσιες μεταφορές, τη διάρθρωση του ανταγωνισμού στις τοπικές αγορές με την ύπαρξη σε ορισμένες περιπτώσεις ολιγοπωλιακών καταστάσεων και διαφοροποιημένων περιθωρίων κέρδους και την εποχικότητα της ζήτησης. Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι των πρατηριούχων επεσήμαναν και φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού εξαιτίας της παράνομης διακίνησης καυσίμων, γεγονός το οποίο δημιουργεί γενικότερες στρεβλώσεις στην αγορά.

Ακριβώς για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση επεξεργάζεται μια συνολική πολιτική παρέμβαση η οποία θα απαντά στα διαρθρωτικά προβλήματα και θα αφορά στη λειτουργία της αγοράς πετρελαιοειδών σε ολόκληρη τη διάρκεια του έτους, με τους φορείς να εκφράζονται θετικά απέναντι στην πρόθεση της κυβέρνησης. Στην κατεύθυνση αυτή, ήδη το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επεξεργάζεται συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής, όπως η επιδότηση του κόστους μεταφοράς στη νησιωτική Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι ο ομαλός εφοδιασμός της αγοράς, ακόμη και των πιο μικρών και απομακρυσμένων νησιών, με καύσιμα και η αντιμετώπιση φαινομένων αθέμιτου ανταγωνισμού όπου και αν αυτά λαμβάνουν χώρα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί. Προτού ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις θα υπάρξει διαβούλευση με τα συναρμόδια υπουργεία, τις δημόσιες αρχές και τους αρμόδιους επαγγελματικούς φορείς.

[Πηγή newsit]