Δικτυωμένη πόλη: Tο όραμα της Τoyota παίρνει σάρκα [video]

Δικτυωμένη πόλη: Tο όραμα της Τoyota παίρνει σάρκα [video]

Η Τoyota χτίζει τη Woven City, την πόλη του μέλλοντος που λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη. Πώς θα ζουν οι πρώτοι 360 κάτοικοί της;

Στους πρόποδες του όρους Φούτζι, εκεί που μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία κατασκεύαζε το άγνωστο στην Ευρώπη μοντέλο Century, μπαίνουν τα θεμέλια για την έξυπνη πόλη του μέλλοντος. Είναι η Woven City, η "δικτυωμένη πόλη" που θα λειτουργεί με τη βοήθεια της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης. Η ψηφιακή αναπαράσταση είναι εντυπωσιακή και απεικονίζει απέραντους δημόσιους χώρους, πανύψηλα δέντρα και βέβαια δρόμους, αλλά όχι απλούς δρόμους.

Η πρώτη ανακοίνωση για τη δημιουργία της Woven City έγινε στην Έκθεση CES του Las Vegas στις αρχές του 2020, όμως οι διαδικασίες να προχωρούν με γοργούς ρυθμούς.

Την πόλη του μέλλοντος υπογράφει ο Δανός, Bjarke Ingels, ένας από τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονες της γενιάς του, το "τρομερό παιδί" της αρχιτεκτονικής όπως λένε κάποιοι. Σε παλαιότερη παρουσίαση ο Bjarke Ingels εξηγούσε ότι "σχεδιάζουμε έναν δρόμο για αυτόνομα οχήματα, έναν δεύτερο για πεζούς και όλα τα υπόλοιπα οχήματα, καθώς και έναν τρίτο δρόμο για πεζούς και κατοικίδια ζώα. Θα μπορείτε να περπατάτε από τη μία συνοικία στην άλλη, διασχίζοντας δημόσια πάρκα". Όλοι οι ελεύθεροι χώροι θα αποδοθούν στους πεζούς, αλλά και σε νέες μορφές κινητικότητας, όπως τα αυτόνομα οχήματα χωρίς οδηγό.

Ένα ζωντανό εργαστήριο
Ο αρχιτέκτονας Bjarke Ingels έχει σχεδιάσει το νέο World Trade Center στη Νέα Υόρκη, τα κεντρικά γραφεία της Google στο Σαν Φρανσίσκο και το LEGO House της Δανίας. Τώρα ο επικεφαλής της Toyota, Akio Toyoda, του αναθέτει την "πόλη του μέλλοντος" σε συνολική έκταση 750 στρεμμάτων. Στην τελετή θεμελίωσης, που έγινε την Τρίτη, παρέστη ο ίδιος ο Akio Toyoda, επισημαίνοντας ότι "πρόκειται για ένα ζωντανό εργαστήριο, όπου ο κόσμος ζει, εργάζεται, διασκεδάζει. Φανταστείτε μία ελεγχόμενη έκταση, στην οποία επιστήμονες και μηχανικοί είναι ελεύθεροι να δοκιμάσουν όποια τεχνολογία θέλουν..."



Αυτόνομη κίνηση, ρομποτική και τεχνητή νοημοσύνη θα δοκιμαστούν στη "δικτυωμένη πόλη". Για τη θέρμανση θα αξιοποιείται ηλιακή και γεωθερμική ενέργεια, καθώς και ενέργεια από υδρογόνο. Κάτω από την επιφάνεια του εδάφους προβλέπεται να κατασκευαστεί ένας τεράστιος λέβητας υδρογόνου- και όχι μόνο, όπως τονίζει ο Bjarke Ingels: "Υπόγεια θα είναι και η τροφοδοσία με εμπορεύματα, κάθε σπίτι θα συνδέεται στο δίκτυο. Αυτά τα έξυπνα σπίτια θα κάνουν πολλά πράγματα αυτόματα, για παράδειγμα αποκομιδή σκουπιδιών, παραγγελία νέων προμηθειών για το ψυγείο σας, ή ακόμη και τον έλεγχο της υγείας σας..." 

360 κάτοικοι κάνουν την αρχή
Σε ένα πρώτο βήμα θα εγκατασταθούν στη Woven City 360 άνθρωποι. Πρόκειται κυρίως για μηχανικούς και εφευρέτες που θέλουν να πειραματιστούν με διάφορες εφαρμογές, αλλά και για συνταξιούχους. Σταδιακά ο πληθυσμός θα αυξηθεί, με προοπτική να φτάσει τους 3.000 κατοίκους. Όλοι θα εργάζονται από το σπίτι. Κάθε βήμα τους θα καταγράφεται και θα αξιολογείται. Η μετακίνηση θα γίνεται φυσικά με οχήματα της Toyota, που μοιάζουν με μικρά λεωφορεία και μπορούν να κινηθούν αυτόνομα σε πολλά και διαφορετικά περιβάλλοντα.

Ο Akio Toyoda λέει ότι "είναι ευθύνη όλων μας- και ιδιαίτερα των μεγάλων επιχειρήσεων όπως η Toyota- να κάνουμε ό,τι μπορούμε για ένα καλύτερο αύριο. Είναι μία υπόσχεση, αλλά και μία μεγάλη ευθύνη".

[Πηγή: Deutsche Welle]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube