LiveStrong

LiveStrong

Έχουμε ένα δικό μας εσωτερικό αστείο, με τον Κλεάνθη και τα αυτοκόλλητα DRIVE στα αυτοκίνητα των δοκιμών. Αρνείται να βάλει όταν απλώς κυκλοφορεί, εκτός φωτογράφισης, διότι λέει του «κολλάνε» άλλοι οδηγοί στο δρόμο και τον βάζουν σε δίλημμα. Δεν θέλει να κυνηγηθεί, δεν είναι καθώς πρέπει. Από την άλλη όμως, μήπως πιστέψουν ότι ένας του DRIVE «δεν το έχει» και πήγαινε σαν επιτάφιος; Κάποιες φορές ενδίδει, τις περισσότερες όχι. Συχνά όμως έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία να μας διηγηθεί από τη διαδρομή προς και από το σπίτι.

Γελάμε, αλλά δεν έχει και τόσο άδικο. Κι εγώ κάποιες φορές πιέζομαι έστω και από αυτή την ελάχιστη αναγνωσιμότητα που συνεπάγονται τα λογότυπα του περιοδικού στις πόρτες. Νιώθω εκτεθειμένος και σκέφτομαι δύο φορές κάθε μου κίνηση. Στην ουσία έτσι κι αλλιώς δεν επιτρέπω εκπτώσεις στον εαυτό μου, αλλά έχω άγχος για το πώς μπορεί να ερμηνεύσει ο καθένας με το δικό του μυαλό τις ενέργειές μου. Έχει τύχει μέσα σε δύο μέρες να εισπράξω συγχαρητήρια και ύβρεις για τη συμπεριφορά μου στο δρόμο. Στο forum του περιοδικού, ένας αναγνώστης σχολίασε πόσο προσεκτικά, υπεύθυνα και ήρεμα διαχειριζόμουν την κίνηση ταξιδεύοντας στην καρμανιόλα Κορίνθου-Πατρών οδηγώντας ένα Evo ΙΧ. Αυτό ήταν που του έκανε μεγαλύτερη εντύπωση, ότι είχα αυτήν ακριβώς την συμπεριφορά οδηγώντας το συγκεκριμένο αυτοκίνητο. Την επόμενη ακριβώς μέρα, ένας άλλος αναγνώστης έστειλε μήνυμα στον τότε αρχισυντάκτη μου ότι κυνηγιόμουν στην εθνική Αθηνών–Λαμίας τα μεσάνυχτα. Για την ακρίβεια, γυρνούσα από το γραφείο με ένα ΚΙΑ Ceed. Κρύα νύχτα, άδειος δρόμος, πήγαινα 120-130 km/h σταθερά από τον κόμβο Σ.Ε.Φ μέχρι την έξοδο της Αχαρνών. Κάποια στιγμή με πλησίασε όντως ένα Swift, ήρθε μια από τα δεξιά, μια από τα αριστερά μου, κινηθήκαμε για λίγο παράλληλα στρίβοντας την αριστερή ύστερα από την τελευταία γέφυρα στο ρεύμα ανόδου. Κάποιος που μάλλον θα ακολουθούσε θεώρησε ότι αυτό ήταν κόντρα, άρα και επικίνδυνο. Και έστειλε το e-mail. Δεν τον αδικώ! Και η μάνα μου έτσι θα το έβλεπε!

Έχω πλήρη επίγνωση της ασημαντότητάς μου. Αυτή η ιστορία δεν είναι παρά ένα ελάχιστο παράδειγμα της βαριάς ευθύνης να είσαι αναγνωρίσιμος, οπότε ό,τι λες ή κάνεις (μπορεί και να) αφορά αυτούς που σε αναγνωρίζουν. Πόσω μάλλον όταν θεωρείσαι πρότυπο σε παγκόσμια κλίμακα, ήρωας, σύμβολο της ίδιας της ζωής. Όπως ο Λανς Άρμστρογκ που αυτό τον καιρό βιώνει την απόλυτη αποκαθήλωση.

Ο Τεξανός ποδηλάτης βρίσκεται στη μέση ενός απίστευτου σκανδάλου, κατηγορούμενος για χρήση αναβολικών ουσιών και παρότρυνση συναθλητών του σε αυτήν. Και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες για την αφαίρεση των 7 τίτλων που κατέκτησε στον ποδηλατικό Γύρο της Γαλλίας.

Δεν θα σταθώ στα τεχνικά ζητήματα. Αν δηλαδή είναι αρμόδια η USADA, ο αμερικανικός οργανισμός κατά του ντόπινγκ να του επιβάλει τέτοια ποινή. Ούτε στο πώς γίνεται όλα αυτά τα χρόνια να περνούσε τους ελέγχους και τώρα να βρίσκεται κατηγορούμενος.

Σε ηλικία 25 ετών, ο Άρμοστρονγκ διαγνώστηκε με καρκίνο στα γεννητικά όργανα που εξαπλώθηκε σε όλο το σώμα του. Αντί για το μεγάλο ταξίδι, επέστρεψε τρία χρόνια αργότερα στη σέλα του ποδηλάτου του και στον πρωταθλητισμό σε κορυφαίο επίπεδο, έπειτα από εγχείρηση στον εγκέφαλο και χημειοθεραπείες. Αυτό από μόνο του ήταν ήδη ένα θαύμα, βεληνεκούς αντίστοιχου με την Ανάσταση του Κυρίου. Με ανάλογη επίδραση σε εκατομμύρια απελπισμένων που πίστεψαν ότι υπάρχει ζωή μετά τη διάγνωση διότι τον είδαν με τα μάτια τους να πέφτει και να ξανασηκώνεται.

Ας αφήσουμε κατά μέρος τις ηθικολογίες. Η χρήση των αναβολικών ουσιών είναι συνυφασμένη με τον επαγγελματικό αθλητισμό. Έξω από τους αγωνιστικούς χώρους, επιστήμονες δίνουν τη δική τους αδυσώπητη μάχη. Από τη μια ξοδεύονται εκατομμύρια στην εξέλιξη ουσιών που δεν ανιχνεύονται και από την άλλη, στην αναζήτηση εργαλείων που θα τις ανιχνεύουν.

Ακόμη κι αν δεχτούμε ότι χρησιμοποίησε τα αναβολικά, τι αλλάζει για όλους αυτούς που κέρδισαν τον καρκίνο μαζί με εκείνον; Χωρίς τα φάρμακα ίσως να έπαιρνε μόνο έναν ή δύο τίτλους στον Γύρο της Γαλλίας. Οι εφτά νίκες τον απογείωσαν στη σφαίρα του μύθου, προσέλκυσαν ακόμη περισσότερο την προσοχή των media και έδωσαν μεγαλύτερη ισχύ στο μήνυμά του. LiveStrong.

 

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube